7. september 2017

Fest for hele byen når Den Grønne Korridor Skjern indvies 9. september

Fest for hele byen når Den Grønne Korridor Skjern indvies 9. september

De kommer alle sammen: Skjern Husmoderforening serverer rundstykkerne, Elisabeth Gjerluff Nielsen synger for på fællessangen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er med til at klippe snoren, når Den Grønne Korridor Skjern lørdag den 9. september indvies – og dermed overdrages til byens borgere.

Indvielses-snoren bliver spændt ud over åen tæt ved K.T Nielsen Bro og ministeren skal simultan-klippe den sammen med borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen, projektchef fra Nordea-fonden, Frans Bach og formand for styregruppen for Den Grønne Korridor Skjern, Bent Olsen.

Efter fire års intenst arbejde binder Den Grønne Korridor Skjern nu by og natur sammen og skaber oplevelser for borgere i alle aldre. Korridoren er en kombination af naturoplevelse, aktivitet og fortælling om områdets historie. Den bidrager samtidig til at værne den centrale del af Skjern mod oversvømmelse.

Den Grønne Korridor Skjern er blevet til i samarbejde med Skjern UdviklingsForum og byens borgere og er finansieret med hjælp fra Nordea-fonden og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Korridoren er ca. fire km lang og består af fem byrum, som hver især har deres helt eget særpræg og lægger op til mange forskelligartede oplevelser.

I dagens festlige anledning har de fem byrum ekstra oplevelser på programmet: Fx kan man i byrummet ”Urskoven” prøve forskellige outdoor-aktiviteter arrangeret af Ringkøbing-Skjern Ungdomsskole, og i ”Skovkanten” inviterer Skjern Rideklub alle børn på en lille ridetur.

I aktivitetssøen, som ligger i byrummet ”Byengen”, kan publikum få en underholdende start på weekenden - og deltagerne måske en våd – under konkurrencen ”Pælestand på ét ben”.

Borgmester Iver Enevoldsen udtaler:

- Med Den Grønne Korridor Skjern har byen vist, hvor langt man kan nå med samskabelse, lokalt initiativ og drivkraft. Skjern har med korridoren fået både en bedre beskyttelse mod oversvømmelser i fremtiden og et grønt frirum for små og store, som markant og indbydende trækker den lokale natur ind i byen.

Projektets omfang med hele fem nye byrum skyldes i høj grad Skjern UdviklingsForum og en stor frivillig indsats, som har givet det ekstra, som man kun opnår, hvis man løfter i flok. Tillykke til Skjern med resultatet af den fælles indsats.

Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, udtaler:

- I Skjern er naturen helt inde i byen. Men i stedet for at se åen som en risiko, så vælger man at udnytte den som en kvalitet. Den Grønne Korridor Skjern vil bidrage til udviklingen af et af Danmarks store nationale naturområder, Skjern Å, og samtidig inspirere andre mindre byer til at skabe gode liv gennem rekreativ anvendelse af spændende natur lige i nærheden.

- Den Grønne Korridor Skjern er et fint eksempel på, hvordan et vandløb gennem en by udvikles til et rigt nærrekreativt område i byen og samtidig skaber en grøn forbindelse til den store ikoniske natur uden for byen. Det giver gode liv og store naturoplevelser.

Lars Foged, formand for Skjern Udviklingsforum, udtaler:

- For os er ambitionen med Den Grønne Korridor Skjern at fastholde byens grønne profil som en væsentlig port til en kommende nationalpark. Korridoren giver byen identitet som netop en grøn by, der er vokset op omkring Skjern Å og Kirkeåen som et vadested og et mødested, dynamisk formet i samspil mellem den store natur, bosætning, landbrug, transport og hittepåsomhed.  

- Skjern har altid kastet sig ud i nye projekter - i starten med relation til landbruget, men nu med en vifte af virksomheder. Den Grønne Korridor Skjern giver historisk og naturmæssig tyngde i en dynamisk by, hvor arbejdsliv og produktion flankeres af stor natur og grønne oaser. 

Se hjemmesiden www.dengrønnekorridor.dk eller Den Grønne Korridor Skjerns Facebook-side for flere informationer.

Program for indvielsen lørdag den 9. september 2017. Anlægget bag ved kirken, Fredensgade, 6900 Skjern.

10:00 – 11:00 Pladsen åbner og Skjern Husmoderforening serverer rundstykker og kaffe. Der er mulighed for at få information om de forskellige byrum i Den Grønne Korridor Skjern.

11:15 – 11:20 Formand for Skjern UdviklingsForum Lars Foged byder velkommen

11:20 – 11:25 Fælles sang

11:25 – 11:30 Formand for Den Grønne Korridor Skjern Bent Olsen får ordet

11:30 - 11:35 Projektchef Frans Bach fra Nordea Fonden får ordet

11:35 – 11:45 Fælles sang anført af Elisabeth Gjerluff Nielsen

11:45 - 11:50 Borgmester Iver Enevoldsen får ordet

11:50 – 12:00 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen får ordet

12:05 – 12:15 Snoren klippes over af Bent Olsen, Frans Bach, Iver Enevoldsen og Esben Lunde Larsen under kyndig ledelse af projektleder Søren Frederiksen & arkitekt Bo Christensen

12:15 – 13:15 Center for fødevareudvikling i Ringkøbing-Skjern serverer gourmet hotdogs og øl eller vand til en attraktiv pris

13:15 Pladsen lukker

13:30 Aktiviteterne starter i de forskellige byrum

15:00 Tak for i dag

Fakta
Den Grønne Korridor Skjern er et eksempel på lokal virketrang, der kombineret med støtte fra en af vores store fonde og et godt samarbejde får store ting til at ske. Til glæde for mange i området og til inspiration andre steder.

Initiativtager til projektet er Skjern Udviklingsforum, der præger udviklingen i Skjern ved inddragelse af borgere og virksomheder og som tilsat en stor portion frivillighed, har givet det ekstra som man kun opnår hvis man løfter i flok.

Baggrunden for projektet er Kirkeåen, der slynger sig gennem Skjern fra øst mod vest på en strækning af ca. 3,5 km, og hvor fremsynede planlæggere har undgået at bebygge alle de grønne områder, sikkert også godt hjulpet af den bløde jordbund. Dette er rammerne for Den Grønne Korridor Skjern og her er 5 byrum med hver deres særpræg, men også med en fælles identitet.

Klimaudfordring
Kirkeåen er en udfordring ved kraftige regnskyl. Senest den 6. september 2014, hvor et skybrud fik Kirkeåen til at gå over sine bredder, og der skete betydelig skade på ejendom. Herunder også på et lavtliggende senior-aktivitetscenter og det medførte, at aktivitetscentret nu er opgivet. Den Grønne Korridor Skjern skal således både favne det rekreative, læring, formidling og bidrage til klimasikring af området.

Borgerinddragelse
En omfattende borgerinddragelsesproces har været et centralt element i processen og skal efterfølgende danne grundlaget for den fremadrettede udvikling, brug og drift af området. ’

Projektet er i udførelsesfasen organiseret med en styregruppe som ledelse og Skjern UdviklingsForum bestrider formandsposten og de fem byrum er repræsenteret med en eller to personer. Projektets arkitekt og projektlederen har også sæde i styregruppen på 10 personer.

Byrumsgrupperne er etableret under borgerinddragelsesprocessen og har gennem hele forløbet haft en afgørende indflydelse på, hvordan projektets endelige udformning er blevet. Det er også byrumsgrupperne der efterfølgende bidrager til driften og udviklingen af områderne, hvor hovedparten er ejet af kommunen.

Økonomi
Den Grønne Korridor Skjern har fået 6,2 mio. kr. fra Nordea-Fonden og 1,0 mio. kr. fra Ringkøbing-Skjern Kommune. Skjern UdviklingsForum er projektejer, og gennemførelsen af projektet er sket i tæt samarbejde parterne imellem.