Demens – en tabubelagt folkesygdom
Det er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark, og det anslås, at mindst 89.000 mennesker lever med sygdommen.
Dermed er demens godt på vej til at blive en folkesygdom, men en tabubelagt en af slagsen. F.eks. er det kun 36.000 danskere, der har reageret på tegnene på demens og er gået til deres praktiserende læge for at blive udredt.
Men hvorfor er det så svært at tale om demens? Hvorfor følger fordomme, fejlopfattelser, misforståelser og berøringsangst personer med demens? Hvordan kan man som pårørende bedst hjælpe et familiemedlem med demens med at håndtere den frustration og ensomhed, der ofte følger med? Og hvordan kan man passe på sig selv som pårørende?
Dét er nogle af de spørgsmål, man kan få svar på den 26. september, hvor Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling Sundhed og Omsorg inviterer til oplysningsdag om demens. Tilmelding er ikke nødvendig; tværtimod opfordrer Sundhed og Omsorg til, at man tager naboen under armen og møder talstærkt op.
- Demens er en folkesygdom, og jo mere vi alle sammen ved om sygdommen, jo bedre bliver vi til at tackle de mennesker omkring os, der lider af demens. Og kan vi være med til at få vendt tabuet omkring demenssygdomme, er vi kommet godt på vej, siger demenskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, siger Tina Enevoldsen.
Tidligere blev demens generelt opfattet som en naturlig del af det at blive gammel. Senil demens eller senilitet kaldte man det. Og selvom forekomsten af demens stiger i takt med alderen og fortrinsvist rammer folk over 65 år, er demens en sygdom - ikke en naturlig del af at blive gammel.
- Men desværre en sygdom, som mange stadig opfatter som noget skamfuldt. Derfor håber vi, at rigtig mange dukker op og deltager i oplysningsdagen om demens, så vi forhåbentlig ad den vej kan være med til at nedbryde nogle tabuer – og opfordre til, at man går til sin læge, hvis man oplever tegn på begyndende demens, siger Tina Enevoldsen.
Arrangementet finder sted i Aktivitetscenter Skjern, torsdag den 26. september kl. 13.00 - 17.15. På programmet er ud over en velkomst af Anja Thoft Bach, fagchef for Sundhed og Omsorg, bl.a. et oplæg om fremtidsfuldmagter, værgemål og fuldmagter af advokat Lotte Bliddal. Desuden vil psykolog Anna Aamand holde foredrag om emnet ”Hvordan klarer jeg at være pårørende i et demensforløb?”
- Derudover er der stande, hvor man kan møde udstillere med hjælpemidler og den nyeste teknologi foruden Alzheimerforeningen, Ældresagen, personale fra daghjemmene, nogle af de frivillige foreninger, demenskoordinatorer og mange flere, fortæller Tina Enevoldsen.
FAKTA:
Vidste du, at…
- Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark?
- 89.000 danskere anslås at leve med en demenssygdom. Kun 36.000 har dog opsøgt læge og fået en diagnose.
- Alzheimers er den mest udbredte demenssygdom.
- To ud af tre danskere, der bliver ramt af demens, er kvinder.
- Demens rammer oftest ældre personer, men nogle demenssygdomme ses helt ned i 40-årsalderen.
1O TEGN PÅ DEMENS
1. Glemsomhed
Det er normalt at have brug for huskesedler eller glemme en aftale for senere komme i tanke om det. Det er ikke normalt at spørge om det samme flere gange eller at glemme noget, man har lært for kort tid siden.
2. Besvær med at udføre velkendte opgaver
Det er normalt at skulle have hjælp til at indstille fjernsynet. Det er ikke normalt at have problemer med at følge en opskrift, man har brugt mange gange tidligere.
3. Problemer med at finde ord
Det er normalt ikke at kunne finde det rette ord ind imellem. Det er ikke normalt at gå i stå midt i en samtale uden at ane, hvordan man kommer videre eller at kalde tingene noget helt forkert (f.eks. at sige 'viserklokke' i stedet for 'ur').
4. Forvirring vedrørende tid og sted
Det er normalt at komme i tvivl om, hvilken ugedag det er. Det er ikke normalt ikke at vide, om det er forår eller efterår eller at glemme, hvor man er, og hvordan man kom derhen.
5. Svigtende dømmekraft
Det er normalt at træffe en dårlig beslutning af og til. Det er ikke normalt, at tage sandaler på om vinteren eller gentagne gange lade sig overtale til at købe ting, man åbenlyst ikke har brug for eller råd til.
6. Problemer med at tænke abstrakt
Det er normalt at have lidt svært ved at forstå en talemåde eller ordsprog som f.eks. "det er som at slå i en dyne". Det er ikke normalt at tro, at musene bogstaveligt talt danser på bordet, når katten er ude.
7. Vanskeligheder med at finde ting
Det er normalt at glemme, hvor man har lagt fjernbetjeningen. Det er ikke normalt at lægge brillerne i køleskabet eller anklage andre for at stjæle de ting, man ikke kan finde.
8. Forandringer i humør og adfærd
Det er normalt at have en dårlig dag eller blive irriteret, når ens vaner bliver brudt. Det er ikke normalt at tabe fatningen, blive mistænksom, bange, vred eller forvirret uden nogen oplagt grund.
9. Ændringer i personlighed
Det er normalt at ændre holdning over tid og kunne sige undskyld, hvis man er gået over stregen. Det er ikke normalt at sige alt, hvad man tænker, uden at tage hensyn til andres følelser.
10. Mangel på initiativ
Det er normalt, at man nogle gange ikke orker arbejdet, familien og sociale forpligtelser. Det er ikke normalt ofte at trække sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som man ellers plejer at gå op i.
Hvis du eller dine pårørende oplever, at disse tegn optræder ofte eller tydeligvis bliver værre, er det en god idé at bestille tid hos lægen.
Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens
Læs mere her: www.rksk.dk/borger/sundhed-og-sygdom/demens og på www.videnscenterfordemens.dk
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri