Nationalpark-udvalg fortsætter arbejdet
Da Miljøministeriet i sidste måned offentliggjorde bruttolisten over 23 mulige nye danske naturnationalparker, var det uden Skjern Enge, som Nationalpark Skjern Å-udvalget ellers havde indstillet.
Engene er for våde om vinteren og dermed ikke egnede til helårsgræsning, hvilket er et krav til de kommende naturnationalparker.
Men i Miljøministeriets bemærkninger til Skjern Enge var der en anerkendelse af områdets unikke naturværdi – en naturværdi som Nationalpark Skjern Å-udvalget da også på sit seneste møde i sidste uge besluttede at arbejde videre for at sætte nationalt og internationalt spotlys på.
- Vi bibeholder den formelle organisering af Nationalpark Skjern Å-udvalget som et §17, stk 4-særudvalg i hvert fald frem til konstitueringen efter kommunalvalget, og har bedt Nationalpark-sekretariatet om at bruge tiden frem til nytår på at undersøge de forskellige andre scenarier for at fremhæve Skjern Å med ådal og delta, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard.
Han har siddet som formand for Nationalpark Skjern Å-udvalget, siden udvalget blev oprettet i samarbejde med Herning Kommune i 2018 med henblik på at sikre, at Danmarks sjette nationalpark blev omkring Skjern Å.
Evalueringen af de eksisterende fem nationalparker, som skulle bane vej for oprettelsen af flere danske nationalparker, blev imidlertid midtvejs i udvalgets arbejde udskudt på ubestemt tid. Og i takt med, at det politiske fokus på Christiansborg var på oprettelsen af naturnationalparker, skiftede Nationalpark Skjern Å-udvalget også retning.
- Nu har Nationalpark Skjern Å-udvalget bedt Skjern Å-sekretariatet kigge på mulighederne i Skjern Enge. Det kunne f.eks. være at se på, om der i en dialog med Naturstyrelsen kan etableres gennemgående stier langs åen eller om det er en naturpark, vi skal gå efter at etablere, fortæller Hans Østergaard og tilføjer:
- Nationalpark-sekretariatet og -udvalget har gennem de seneste år indhentet en del viden om områdets helt særlige natur- og biodiversitetskvaliteter, og i Nationalpark Skjern Å-udvalget er vi indstillet på, at der skal komme noget ud af det arbejde. Kan det ikke blive på nationalt plan, skal vi måske kigge på at gøre noget lokalt, der kan understrege for omverdenen, at vi har en helt unik natur i området omkring Skjern Å.
FAKTA:
Ifølge loven skal nationalparkerne afspejle de natur- og landskabstyper, der er i Danmark.
Skjern Å-systemet afvander 11-12 procent af hele Jylland og løber ud i Danmarks eneste dynamiske floddelta. Åen, ådalen og deltaet er hjem for adskillige rødlistede arter
På Ringkøbing-Skjern Kommunes projektside kan man læse mere om den unikke natur i og omkring Skjern Å, ådalen og deltaet.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse