Talentudvikling sikrer fremtidens ledere – og skaber attraktive arbejdspladser
Ambitioner, interesse og nysgerrighed. Der er mange grunde til at gå i gang med et ledertalent-forløb i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det gælder også for Rikke Leana Mathiassen, Kristina Fink Andersen og Sanne Ulnits Vile Jensen. De arbejder som hhv. konstitueret gruppeleder i Videbæk Hjemmepleje, sundhedsfaglig koordinator og sygeplejerske på plejehjemmet Fjordglimt i Hvide Sande og som ergoterapeut på Sundhedscentret i Ringkøbing.
Hvor Rikke Leana Mathiassens leder foreslog hende et ledertalent-forløb for at få redskaber til snart at kunne gå fra konstitueret til fast leder, prøver Sanne Ulnits Vile Jensen kræfter med forløbet for at få afklaret, om et lederjob er noget for hende, mens Kristina Fink Andersen selv har skubbet på for at få en plads på forløbet:
- Jeg har erfaring med leder-jobs men vil gerne have noget mere uddannelse. Jeg brænder for ledelse: for den faglige udvikling, men også for at spille kolleger gode og for at gøre vores plejehjem til en attraktiv arbejdsplads. Det her forløb giver mulighed for at få fingrene mere ned i nogle arbejdsopgaver, vi ellers ikke kender til. Her kan man øve sig og blive bedre rustet til et lederjob, siger Kristina Fink Andersen.
Og det er netop ét af formålene med ledertalent-forløbene, forklarer Randi Nymand, HR-konsulent og tovholder på ledertalent-forløbene:
- Vi vil gerne klæde motiverede medarbejdere på til at kunne blive ledere i Ringkøbing-Skjern Kommune. Ledelsesopgaven er forskelligartet, så derfor er det godt, at vi på de her forløb kan tilbyde ”øvelsesbaner” og give et indblik i hvad ledelse kan være. Det sker blandt andet ved, at deltagerne kommer i flere praktikforløb i forskellige afdelinger i kommunen. Men forløbene fungerer også som et afklaringsforløb, hvor man for eksempel kan få afprøvet, om man er til personaleledelse eller projektledelse, siger hun.
42 nye ledere
Ringkøbing-Skjern søsatte ledertalent-forløbene i 2017. Det nye initiativ blev sat i gang, efter et blik ud over ledergruppen afslørede, at der inden længe ville være behov for et større generationsskifte.
Siden har 42 medarbejdere fra alle afdelinger i kommunen gennemgået forløbet.
Rikke Leana Mathiassen bor i Holstebro Kommune, og i hendes branche er det nemt at få arbejde, uanset hvilken kommune man bor i:
- Jeg har brug for at kunne udvikle mig i mit arbejde og på min arbejdsplads. Det er fedt, at jeg kan få det her på denne måde – det betyder virkelig meget for min arbejdsglæde og min faglige stolthed, siger hun og bliver bakket op af Sanne Ulnits Vile Jensen:
- Det er meget privilegeret at få et tilbud som dette via sit arbejde. Det er godt set af kommunen at lave en attraktiv arbejdsplads på denne måde, og for mig er det en god mulighed for at prøve af, om jeg nu også ér god til det, jeg tror, jeg er god til.
Af de 42 medarbejdere, som indtil nu har afsluttet et ledertalent-forløb, har flere fået en lederstilling enten i Ringkøbing-Skjern Kommune eller en anden kommune. Men er det klogt af kommunen at uddanne dygtige medarbejdere til at forlade deres stilling i en tid, hvor der er rift om alle hænder med særlige faglige kvalifikationer?
- Formålet med ledertalent-forløbene er ikke nødvendigvis at få alle talenterne direkte ud i lederjob. Et af formålene er også, at deltagerne bliver afklarede, så vi ikke laver fejlrekrutteringer; det vil sige, at de ikke søger et lederjob for at prøve ledelse af, fordi de allerede har fundet ud af, at ledelse ikke er noget for dem siger Karen Marie Johansen, stabschef i Personale og Digitalisering og fortsætter:
- I Ringkøbing-Skjern Kommune er vi meget optagede af at skabe en god og attraktiv arbejdsplads. Det indebærer også, at man som medarbejder har mulighed for at følge en drøm om at dygtiggøre sig og måske skifte job – uden at forlade kommunen. Samtidig er ledertalent-forløbene en god vej til, at vi kan uddanne de ledere, vi har brug for – og som har et helt særligt kendskab til kommunen. Derfor synes vi absolut, det er en god ide at uddanne og rekruttere ledere internt,
Første mødedag i dette forløb var tirsdag den 29. august og forløbet slutter tirsdag den 24. september 2024. Godt et år, hvor deltagerne kommer omkring organisationskendskab, de får et nyt netværk i kommune, de får viden om ledelse og mulighed for at afprøve ledelse på egen krop. De får et diplom-modul og personprofilanalyser.
- Nu har vi været til første mødedag og det lover virkelig godt. Jeg har mange og store forventninger til det her forløb – så nu er det spændende at se om de kan blive indfriet, siger Kristina Fink Andersen.
- Ja, jeg glæder mig til at komme ordentlig i gang og til at vi skal bringe os selv mere i spil, siger Sanne Ulnits Vile Jensen.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan