Udsigtstårne udstilles på biblioteket
Er man så forudseende at tage eftermiddagskaffen med på en tur til Værneengene i den sydlige del af Ringkøbing Fjord, er der pt mulighed for at stå ’ret op og ned i den røde lade’ og drikke kaffen, hvis man ikke vil gøre det ude under åben himmel.
Værneengene er et unikt naturområde og et yndet tilholdssted for fugle - og dermed også for både ornitologer og andre naturelskere. Da det nuværende udsigtstårn tilmed er ved at trænge gevaldigt til udskiftning, greb skovfoged i Ringkøbing-Skjern Kommune Poul Gregersen straks chancen for at kombinere ønsket om et madpakkehus og et nyt udsigtstårn, da Arkitektskolen i Aarhus og København manglede et tema for en konkurrence blandt de arkitektstuderende. På lørdag kl. 11 fortæller han på biblioteket, hvilket tårn der arbejdes videre med at opstille i Værneengene.
- Fredningsnævnet har tidligere givet tilladelse til, at vi bygger et traditionelt 8-kantet madpakkehus i Værneengene, men fra foreningernes side har der været et ønske om at kombinere madpakkehus med et nyt udsigtstårn, forklarer Poul Gregersen.
Opdraget til de arkitektstuderende var at komme med et bud på et kombineret madpakkehus og udsigtstårn, der kunne modstå vejrliget i Værneengene.
I alt 34 forslag kom der til konkurrencen, der er finansieret af Gunløg Halldorsens Fond. Et dommerpanel har udvalgt vinderne af første-, anden- og tredje-præmien samt fire modeller, der har fået hædrende omtale. Det er de syv modeller, der kan ses på biblioteket i Skjern frem til på lørdag.
Og så lige én model mere. For både kommunens folk og de lokale lodsejere, der har været taget med på råd, pegede uafhængigt af hinanden på en helt ottende model til et madpakkehus/udsigtstårn som det tårn, de gerne ser opstillet i Værneengene:
- De arkitektstuderende bag modellen, vi valgte havde gjort sig den umage at tale med ornitologerne for at høre, hvordan de gerne ville have tårnet. Svaret var, at de gerne ville have tag over hovedet og en uhindret udsigt ud over engene, fortæller Poul Gregersen. Han tilføjer:
Den model, vi valgte, fik hverken præmie eller hædrende omtale, men én ting er det arkitektoniske, noget andet er at stå ude ved Vestkysten, hvor det blæser en halv pelikan. Nogle af de andre modeller var æstetisk fantastisk flotte at se på, men de ville jo blæse om til en sommerhat i den første efterårsstorm.
På lørdag kl. 11 fortæller Poul Gregersen om tårnet og om den videre proces frem mod at skaffe penge nok til at få gjort modellen til virkelighed. Alle er velkomne – også til at kigge forbi i bibliotekets åbningstid mellem 7 og 22 i dagen op til den 17. november.
FAKTA:
Tegnestuen Johansen Skovsted arkitekter udarbejdede selve opgaven til de studerende i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur-, Natur- og Fritidsafdeling.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan