Fyr korrekt i Naturens Rige
Levende ild er både lunt og rart – og brænde er en vedvarende energikilde. Men fyrer du forkert, er der fare for, at du sender både tjærestoffer og dioxin med op gennem skorstenen, ligesom du risikerer løbesod og skorstensbrand.
Den gode nyhed er, at man kan reducere udledningen af sundhedsskadelige partikler og samtidig maksimere varmeudbyttet af brændet, hvis bare man tænder rigtigt op og fyrer fornuftigt i sin brændeovn. Derfor har Ringkøbing-Skjern Kommune nu – på opfordring fra kommunens skorstensfejere - publiceret en vejledning, der videregiver fire enkle råd:
- Tænd op i toppen af brændet
- Brug kun tørt træ
- Sørg for rigeligt luft. For lidt luft giver en dårlig økonomi, når uforbrændte gasser forsvinder op gennem skorstenen uden at give varme.
- Røgen skal være næsten usynlig – så undslippes færre sundhedsskadelige partikler.
”Vejledning og Forskrift for brug af fastbrændselsovne” linker til Miljøstyrelsens Brændefyringsportal, hvor man kan læse, at brændeovne installeret før 1990 er sultne og i snit bruger 20 procent mere brænde end nye, svanemærkede brændeovne.
Vælger man at udskifte en brændeovn installeret før 2005 kan man faktisk både reducere udgiften til brænde og nedbringe udledningen af sundhedsskadelige partikler med op til 80 procent.
Brændeovn – ikke skraldespand
Med i kommunens vejledning ligger en forskrift, der gør det nemt at finde rundt i regler og lovgivning omkring opsætning og afmelding af brændeovne. Her kan man også læse om for eksempel skorstensfejning, om prøvningsattester, skorstenshøjde, afskaffelse af aske, sod og slagger, om korrekt tørring og opbevaring af træ - og om alle de ting, der skal på genbrugspladsen frem for i brændeovnen:
Forskriften peger også på, at det ikke er tilladt at fyre med husholdningsaffald som f.eks. reklamer, mælkekartoner og ugeblade, ligesom den advarer imod at lade ilden ulme og f.eks. fyre for natten med spjældet lukket, fordi ens eget lune indeklima risikerer at koste på miljøregningen.
Se vejledningen her:
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 12. december 2024
Mere til de mindre – nyt tiltag for gravide og familier med børn under seks år