Fra kontanthjælp til arbejdsmarkedet via Alpe d’Huez
I et utraditionelt forsøg på at give arbejdsparate unge troen på sig selv og en fremtid på arbejdsmarkedet vil Ringkøbing-Skjern Kommune nu sende dem på cykel til toppen af Alpe d’Huez.
Tour de France-entusiaster vil vide, at det er et af de mest prestigefyldte bjerge at vinde en etape på. Turen op ad det legendariske Alpe d’Huez er 13,8 kilometers opkørsel af den stejle, seje slags, for vejen mod toppen stiger i gennemsnit 8,1 procent og byder på 21 hårnålesving undervejs.
Når man helt til toppen, har man til gengæld vist sig selv og verden, at man kan noget helt ud over det sædvanlige - i Tour de France-terminologien og som person.
Dét er baggrunden for, at Ringkøbing-Skjern Kommune nu giver 20 unge mellem 18 og 29 år chancen for at overvinde fortiden og skabe en fremtid for sig selv via projekt ”RKSK på Alpe d’Huez”, der fra december 2020 og et år frem ud over en cykeltur fra Ringkøbing-Skjern Kommune til toppen af det franske bjerg også inkluderer seks ugers intensiv træning, et praktikforløb hos en lokal virksomhed og efterværn i form af tæt kontakt til en mentor efter påbegyndt job eller uddannelse.
- Tanken bag projektet er metaforen om det store bjerg, som virker uoverskueligt at komme op ad, men som de unge oftere end vi tror alligevel kan klare med den rette insisteren, støtte og hjælp, forklarer Gitte Tang Vestergaard, mentor i Ringkøbing-Skjern Kommunes Beskæftigelsesafdeling og projektleder på projektet.
Hun peger på, at de unge, der kan komme i betragtning til at deltage i projektet ud over arbejdsløshed også typisk bokser med andre ting.
- Det kan være en lidt tung og normalt ikke så stabil gruppe at arbejde med, men forventningen er, at deltagerne efter et års trænings- og praktikforløb kan blive bedre til at tackle de gamle vaner og problematikker og i stedet få en styrket tro på sig selv og komme i uddannelse eller ordinær beskæftigelse, forklarer hun.
Det skal ske gennem målrettet træning, kostændringer, mentorhjælp, en tæt kontakt til erhvervslivet via praktikpladsen og nogle klare forventninger til de unge deltagere.
Store forventninger
Også fra politisk hold er der store forventninger til projektet.
Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune har afsat i alt 546.000 kr. til projektet – penge som ifølge formand for Beskæftigelsesudvalget Kristian Andersen er rigtig godt givet ud:
- Projektet henvender sig til de unge, der allerede i en ung alder har opgivet håbet om en uddannelse, et job og en karriere, fordi de er blevet mødt af modstand og nederlag og som derfor har udsigt til en tilværelse på offentlig forsørgelse, siger Kristian Andersen og tilføjer:
- Der er tale om et intensivt forløb, hvor der er fokus på struktur, sundhed, selvværd og både faglig- og social udvikling. Tanken er at vise de unge mennesker, der gerne vil videre med deres liv, at de kan mere, end de selv har oplevet indtil nu. Det er de unges selvtillid, projektet skubber til, og forhåbentlig får det dem til tro så meget på egne evner, at de får mod på at gå i gang med en uddannelse eller et job, der kan give mening for dem.
Tak til erhvervslivet
- Det hele handler om at forfølge de unges drømme – ikke vores, forklarer også Kurt Nybo. Sammen med Jan Gram er han cykelentusiast, initiativtager til projektet – og projektleder.
Lige nu sidder han og ringer rundt til en liste på ca. 50 virksomheder, som Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd har udarbejdet, for at finde lokale virksomheder, der vil indgå en aftale om en praktikplads og et sponsorat af en cykel til den unge, de får i praktik. Og han har en besked til virksomhederne:
- Vil du ikke viderebringe en stor tak til det lokale erhvervsliv for den måde, de indtil videre har modtaget os på, når vi ringer rundt og kommer på besøg. Det har været helt fantastisk. Selv i en corona-tid er mange parate til at støtte op om projektet, og jeg er fuld af fortrøstning i forhold til, at vi nok skal finde de sidste praktikpladser, siger Kurt Nybo.
Sammen med Jan Gram har han tidligere stået i spidsen for et lignende projekt i Herning Kommune, hvor udsatte 8. og 9. klasses elever fik troen på sig selv - og helt konkret på egne evner til at bestå 9. klasses afgangseksamen - efter en cykeltur til Paris.
I september brugte han en uges ferie på at køre ruten igennem mod Frankrig. Den 12. juni næste år triller han afsted med de unge på cykel fra Skjern Kulturcenter på vej mod Alpe d’Huez.
Googler man afstanden, tager det 17 timer og 19 minutter at køre de ca. 1.600 kilometer - i bil. På cykel kommer det til at tage 12 dage à ca. 140 kilometer pr dag.
- I dag er der ingen af os, der kan cykle til Alpe d’Huez, men sammen træner vi, og i starten er det bare nogle korte ture. Men for unge som er fyldt med nederlag på nederlag, giver selv nogle få kilometer og dét, at voksne gerne vil være der og hjælpe dem – også efter fyraften – et boost til selvtilliden. De unge oplever ret hurtigt i processen, at de kan meget mere, end de selv troede, de kunne. Så dét der i dag virker urealistisk, kommer efterhånden til at virke som noget overskueligt, forklarer han.
Inden der den 2. december er informationsmøde om projektet på Jobcenteret på Ånumvej i Skjern understreger Kurt Nybo, at turen til Alpe d’Huez og praktikforløbet er for unge, der har et reelt ønske om at forandre den tilværelse, de har nu:
- Vi kan ikke tvinge noget igennem, som de ikke selv har lyst til. Vi har at gøre med unge mennesker, der er passive, som sover om dagen og spiller computerspil om natten og som går sukkerkolde, fordi de lever af pizza og cola. Det er de vaner, vi skal have vendt op og ned på. Vi kan se, at når de bliver fysisk aktive, så kommer gnisten. De skal opleve, at der er voksne, som vil dem, som har nogle få regler, som vi ikke bøjer af på, og som har den tålmodighed, der skal til, forklarer han.
En ny chance
En af de lokale virksomheder som var hurtige til at melde sig på banen med en praktikplads og et cykelsponsorat er anlægsgartner Lauge Bonde.
- Vi er gået med i projektet, fordi vi gerne vil bakke op om, at unge mennesker, der har haft det svært, skal have en chance for at vise, at de kan og vil være en del af samfundet, siger Lauge Bonde.
I virksomheden er der i forvejen fire lærlinge, og ifølge Lauge Bonde er der plads til en femte:
- Hvis de unge mennesker vil, så kan vi også finde arbejde til dem, siger han og peger på, at ”RKSK på Alpe d’Huez”-projektets fokus på fysisk træning og ændret levevis betyder, at han tror på det:
- Der skal lidt rygmarv til for at kunne arbejde i et fysisk krævende job udendørs året rundt og i vejr og vind – især hvis man er vant til cola og computer. Men de unge kommer i god fysisk form – og så er der en tilfredsstillelse i at få udrettet noget og et skulderklap i, at man får skabt noget, som kunden er tilfreds med, siger han.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 12. december 2024
Mere til de mindre – nyt tiltag for gravide og familier med børn under seks år