Flere aktive søndage i Naturens Rige
En gåtur i naturen i godt selskab med bl.a. en guide, der fortæller om stedets biodiversitet, historie og særpræg. Med mulighed for at starte med fælles madpakkespisning og afslutte med en kop kaffe sammen med nye bekendte – og med den positive sidegevinst, at der oven i oplevelsesbarometeret også kan lægges frisk luft og fysisk udfoldelse.
Det er dét, de på Sundhedscenter Vest kalder ’motion til krop og sind’.
Og dét er netop tanken bag Søndagsaktiviteterne, der med en tur på cykel eller gå-ben i Skjerns Grønne Korridor på søndag den 26. november afslutter endnu en forrygende sæson.
For syvende år i træk har der i år været søndagsaktiviteter den sidste søndag i hver måned (med undtagelse af juli og julemåneden december). Her har i gennemsnit ca. 40 deltagere hørt om klimaforandringer i jernalderen på en gåtur ved Lyngsmose Fæstningen, været med på Borris Hede og ved Sønderby Spang, på Sydmolen i Hvide Sande, set på fugle og uendelig natur i Tipperne, besøgt Forundringens Have på Vestjyllands Højskole, nydt udsigten over Velling og Ringkøbing Fjord fra Højmark og Lem Hede midt i kommunen – og drukket kaffe i udeforsamlingshuset i kommunens østligste hjørne i Fjelstervang. Blandt mange andre naturlokaliteter og historiske og sociale aktiviteter rundt om i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Bag søndagsaktiviteterne, der er gratis og generelt finder sted kl. 13.00-15.00, står foruden Sundhedscenter Vest også Ringkøbing-Skjern Kommunes Land, By og Kultur-afdeling, DGI-Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museerne og FrivilligVest. Og det er netop den brede opbakning til idéen, der gør søndagsaktiviteterne til mere end bare en gå-tur:
Dét, at der er så mange forskellige aktører bag søndagsaktiviteterne, gør dem til noget helt specielt, siger Lene Vinkler Brodde, teamkoordinator for sundhedsfremme og forebyggelse ved Sundhedscenter Vest:
- Fordi vi har naturvejledere med, får deltagerne viden om biodiversiteten i det område, hvor vi går – og fordi Ringkøbing-Skjern Museerne er ind over, får vi historiefortællingen med, - og fra Land, by og kultur, får vi en masse tips om, hvor der sker noget nyt i kommunen, som kan være en god idé at få vist frem. Igennem DGI og Frivillig Vest får vi engageret nogle foreninger, der byder ind som arrangører på de forskellige steder - og selvfølgelig er en gå-tur på omkring 5 km i frisk luft jo altid godt, forklarer hun.
Søndagsaktiviteterne er da også et målrettet tilbud til borgere, der ønsker at komme i gang med let motion, eller har lyst til at blive inspireret til nye gåture eller andre aktiviteter – og som er interesserede i et områdes særlige identitet, kvalitet og landskabsmæssige karakter.
- Formålet med gåturene er sundhed på flere planer. Der er fokus på både natur, kultur og fællesskab, fortæller Lene Vinkler Brodde og tilføjer, at motion i naturen er den største motivationsfaktor for borgerne.
En spørgeskemaundersøgelse blandt deltagerne på tre søndagsaktiviteter i 2017 viste da også, at tæt på halvdelen af deltagerne var med for naturens, gåturens og motionens skyld. Og så pegede undersøgelsen på, at fællesskabet, samværet og det sociale aspekt betyder meget: 97 procent af de adspurgte svarede, at de undervejs på turen var faldet i snak med en, de ikke kendte i forvejen.
- Fællesskabet og muligheden for uforpligtende at møde nye bekendtskaber tiltrækker mange. Det er muligvis de guidede ture og naturen, der får folk ud af huset, men det er kombinationen af fællesskab og motion i det fri, der gør dagen til noget hyggeligt, siger Lene Vinkler Brodde.
FAKTA:
25. november klokken 13-15 finder årets sidste Søndagsaktivitet sted i Den Grønne Korridor i Skjern.
Turen går langs Kirkeåen på en strækning af ca. 4 km. Åen danner grundlag for projektet ”Den Grønne Korridor Skjern”, som er et borgerdrevet projekt støttet af Nordea-Fonden og Ringkøbing-Skjern kommune. Her er arbejdet med rekreative tiltag, klimasikring og formidling. Kom og hør historien, se hvad der er lavet og stræk benene samtidig.
Mødested: P-pladsen ved Kirkeskolen, Enghavevej, 6900 Skjern.
Turleder: Frede Haukrogh og Lars Foged
Kontaktperson: Søren Fredriksen, Kultur, Natur & Fritid tlf. 24 47 05 59.
Praktiske oplysninger: Der kan vælges mellem en 5 km gåtur og en 15 km cykeltur. Stierne er af stenmel og passable for kørestole og rollatorer.
/Files/Nyheder/Oktober2018/Søndagsaktiviteter 2019 - folder (002).pdf
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse