Tilskud på 20 mio. kroner gør en plan til virkelighed
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtter fem turismeprojekter på tværs af landet med 82 millioner kroner. Projekterne er valgt ud fra, at de har stor betydning for vækst og beskæftigelse i hele Danmark, ligesom de gennem ny og forbedret fysisk infrastruktur kan være med til at tiltrække nye private investeringer.
Der er nu givet 20 millioner kroner til svingbroen i Hvide Sande. Broen skal forbinde midtbyen med sluseøen, hvor projektet også indeholder indretning af "Byens Plads", der bliver et nyt samlingspunkt.
- Vi er meget glade for, at vi nu kan sætte det spændende projekt i gang. Svingbroen og Byens Plads er et led i den udviklingsplan og helhedsplan, vi har vedtaget for Hvide Sande, og vi ser frem de mange muligheder og investeringer det vil medføre for Hvide Sande, siger Søren Elbæk.
Han er formand for Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget (EKA, red.) i Ringkøbing-Skjern Kommune og kvitterer for det politiske arbejde, der er gået forud for den store bevilling:
- Der er investeret meget politisk kapital i dette projekt; Der har været mange samtaler og der har været holdt møder med forskellige landspolitikere i Hvide Sande. Sådan en indsats og proces har stor betydning, når Erhvervsfremmebestyrelsen fordeler penge. Det lykkedes her, og det er et flot resultat af et godt samarbejde på tværs.
Svingbroen bliver en ny vej for gående gæster - og dem, der trækker sin cykel. Med projektet bliver der altså skabt nye og mere oplagte steder at gå, cykle og opholde sig - og det giver endnu en god grund til at parkere bilen udenfor den umiddelbare bymidte.
Den fungerende havn og det liv, der findes på kajerne, er en stor del af den identitet, der er med til at gøre byen interessant for turister. Når kammerslusen går op, tiltrækker det altid mange nysgerrige blikke. Den nye svingbro får samme effekt, og samspillet mellem de to broer vil blive en attraktion i sig selv.
Broens bevægelighed vil være en oplevelse i sig selv men den er også med til at sikre tilgængeligheden mellem havsiden og fjordsiden for redningsfartøjer, lystsejlere og skibe til værftet, som er en helt central del af havnens liv og funktion.
National turismestrategi
Den nye nationale turismestrategi "Veje til bæredygtig turismevækst" peger på, at flere steder inden for særligt kyst- og naturturismen er udfordret af mangel på investeringer. Med i alt 82 mio. kroner støtter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu altså fem projekter, der med en markant investering i turismeinfrastruktur og områdefornyelse skal bidrage til at tiltrække nye private investeringer.
Morten Dahlin, minister for byer og landdistrikter, bifalder den kommende investering i turismeinfrastruktur:
- Regeringen har netop præsenteret en ny turismestrategi, som hæver ambitionerne for dansk turisme, så hele Danmark får størst mulig gavn af den vækst og de arbejdspladser, som turismen skaber. Men vi har særligt brug for private investeringer uden for de store byer, så lokale turistdestinationer kan udvikle sig endnu bedre i fremtiden. Derfor er det afgørende, at Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu kan give et millionløft til flere projekter på tværs af landet, siger han.
Ole Nyholm Knudsen er formand for Teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune. Udvalget har sammen med EKA arbejdet for at svingbroen og Byens Plads kan blive realiseret:
- Det er dejligt at se, at vi kan tiltrække en så stor donation fra Erhvervsfremmebestyrelsen, når vi arbejder sammen. Hvide Sande har en række fysiske begrænsninger, der kan gøre udvikling mere vanskelig - men svingbroen og Byens Plads er gode eksempler på, at man godt kan udnytte og udfordre rammerne, siger han.
Næste skridt
Det store projekt er resultatet af et bredt samarbejde mellem Erhvervsfremmebestyrelsen, Realdania, Hvide Sande Havn , Dansk Kyst- og Naturturisme og Ringkøbing-Skjern Kommune.
Næste skridt er nu at sætte gang i en arkitektkonkurrence. Indtil videre har man blot arbejdet med designeksempler, men nu skal de endelige streger slås, og dernæst kan byggeriet gå i gang. Det forventes, at både svingbro og Byens Plads står færdige med udgangen af 2027:
- Vi glæder os til at se det nye projekt, når det er færdigt. For os som havn er det spændende at gå ind i projekter, hvor vi kan være med til at binde byen og havnen endnu tættere sammen, og det kan vi i høj grad med svingbroen og Byens Plads, siger Mogens Pedersen, direktør i Hvide Sande Havn.
Fakta:
- Svingbroen og Byens Plads er begge mulige at bygge inden for lokalplanens rammer.
- Der igangsættes en arkitektkonkurrence i 2025, så planerne kan gøres konkrete. Indtil nu har der været arbejdet med designeksempler. Arkitektkonkurrencen skal finde frem til den endelige udformning.
- Svingbroen og Byens Plads forventes færdigetablerede med udgangen af 2027.
- Pengene til svingbroen og Byens Plads kommer fra:
- Erhvervsfremmebestyrelsen: 20 mio. kroner
- Ringkøbing-Skjern Kommune: ca 10 mio. kroner
- Realdania: 4 mio. kroner
- Hvide Sande Havn: 3 mio. kroner
- Dansk Kyst- og Naturturisme: 850.000 kroner til arkitektkonkurrencen.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri