Stor interesse for energirenoveringer
Første ansøgningsrunde til puljen på hele 675 mio. kr. åbner efter påske.
Hvordan ved man, om man bor i et område med fjernvarme? Og hvorfor gives der ikke tilskud til at afvikle gamle oliefyr i sommerhuse?
Dét var bare et par af de spørgsmål, der kom frem på det virtuelle informationsmøde om tilskud til energirenoveringer, som Ringkøbing-Skjern Kommune og Sparenergi afholdt torsdag aften.
- Energistyrelsen åbner den 7. april kl. 10.00 for første ansøgningsrunde til en 2021-pulje på hele 675 mio. kr. til energirenoveringer i private hjem, og med mødet ville vi sikre, at boligejere i Ringkøbing-Skjern Kommune er så godt informeret om puljens formål og om krav til ansøgninger til puljen, at en god del af de 250 mio. kr., der er i første ansøgningsrunde, ender i vores kommune, siger specialkonsulent i kommunens Energisekretariat, Henning Donslund.
Undervejs i det ca. 90 minutter lange virtuelle møde torsdag aften tog Energisekretariatet imod spørgsmål fra borgere.
- Vi havde på forhånd sendt invitationsbrev ud til 1.016 boligejere, der tidligere har fået et gratis energitjek og til 3.200 husejere, hvis varmekilde er registreret som olie- eller gasfyr i det offentlige register BBR. Men mødet var åbent for alle, og der var god tilslutning, fortæller Henning Donslund.
Med på mødet, der blev livestreamet fra kommunens facebook-side var – foruden formand for kommunens Energiråd, Jakob Agerbo og Sara Jørgensen fra Ekstern Udvikling – også civilingeniør og energirådgiver Nicolaj Bøgh fra den statslige energirådgivningstjeneste Sparenergi.
Han kunne bl.a. fortælle, at den statslige pulje til energirenoveringer, der åbnede i efteråret med 245 mio. kr., var opbrugt på bare fire dage.
Nicolaj Bøgh gav derudover en grundig gennemgang af Energistyrelsens kommende pulje – og viste slide for slide, hvor man kan finde information på den statslige og uvildige hjemmeside www.sparenergi.dk
Herefter svarede han på spørgsmål fra deltagere i det virtuelle møde om alt fra udskiftning af vinduer og energimærker til jordvarme og dimensionering af varmepumper. Og kom med tip om f.eks. fordelen ved at have både luft-til-vand varmepumpe og el-bil i en husholdning (fordi den afgiftsfritagelse på strømforbruget over 4000 kWh/år som følger med en luft-til-vand varmepumpe, gør det særdeles billigt at oplade en el-bil) og til sommerhusejere, der ikke kan få del i energirenoveringspuljen til udskiftning af gamle oliefyr, til at udnytte det forhøjede håndværkerfradrag i stedet.
En del spørgsmål handlede om fjernvarme, som bygningspuljen under Energistyrelsen ikke giver tilskud til. Ligeledes kan man ikke søge puljen om tilskud til installation af jordvarme eller en luft-til-vand varmepumpe, hvis man bor i et område, der dækkes af fjernvarmenettet.
Nicolaj Bøgh opfordrede til, at man som husejer tager kontakt til det lokale fjernvarmeværk for at høre hvad fjernvarme koster.
Herudover er der statslige puljer, som fjernvarmeværkerne kan søge – og som kan gøre tilslutningen til fjernvarme billigere. På hjemmesiden http://kort.plandata.dk/spatialmap kan man som husejer se, om fjernvarmen dækker ens område (’tænd’ for kontakten med temaet Forsyningsområde og zoom ind/ud.)
Hele mødet blev optaget og ligger nu på Energi2020-hjemmesiden https://energi2020.rksk.dk/ (klik på linket på forsiden).
Har man spørgsmål, der ikke besvares i videoen eller på www.sparenergi.dk sidder konsulenterne hos Sparenergi klar ved både e-mail og telefon til at besvare spørgsmål om energibesparelser og Energistyrelsens pulje. De kan kontaktes på e-mail: info@sparenergi.dk eller telefon: 31 15 90 00.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse