Ringkøbing-Skjern Kommune åbner for indkvartering og inviterer til informationsmøde
Når ukrainske flygtninge kommer til Danmark, er der flere veje ind i det danske samfund. Hidtil har mange flygtninge i Ringkøbing-Skjern Kommune boet hos venner og familie, men mens de i disse dage får opholdstilladelse, bliver det nu også muligt at få en selvstændig bolig.
- Vi har netop underskrevet kontrakten om at leje det tidligere plejehjem i Rindum. Her bliver der plads til 80 beboere, som kan begynde at flytte ind, når de får opholdstilladelse, og hvis de får en placering i Ringkøbing-Skjern Kommune, siger direktør Anette Ørbæk Andersen.
Der arbejdes også på at finde andre indkvarteringsmuligheder, så boligsituationen kan tilpasses, som behovet opstår.
- Vi har modtaget rigtig mange tilbud om indkvartering, og vi er glade for alle, der vil hjælpe. Lige nu arbejder vi dog særligt på løsninger med de tilbud, vi har i kommunale bygninger som eksempelvis ældreboliger. Her har vi mulighed for hurtigt at kunne tilpasse i forhold til behovet, siger Anette Ørbæk Andersen.
De private boliger står derfor nu på en liste, som kommunen vil finde frem, hvis det bliver nødvendigt.
Hjælp til værtsfamilier
Der er de seneste uger gjort en kolossal privat indsats for at hjælpe de flygtende ukrainere – og indsatsen foregår stadig i høj grad, da der fortsat ankommer ukrainere til kommunen.
Ukrainere kan opholde sig i landet i 90 dage uden at søge opholdstilladelse. De behøver ikke registrere sig nogle steder – og det betyder, at de i den periode er afhængige af, at civilsamfundet hjælper med alt, hvad de har brug for. Det arbejde bliver i høj grad koordineret af FrivilligVest og en række lokale foreninger, men det er alligevel en stor mundfuld for en lokal familie at få en gruppe gæster i flere uger. Ringkøbing-Skjern Kommune vil gerne tilbyde hjælp til de familier, som i en periode nu har haft ukrainere boende. Økonomiudvalget har derfor besluttet, at man som vært kan søge om at få 50 kroner pr. gæst pr. døgn som tilskud til de ekstra indkøb, familien måtte have. Tilskuddet søges på www.rksk.dk/ukraine
Informationsmøde
Der er mange spørgsmål i denne tid. Om boliger, penge, skole, varme-regninger og opholdstilladelser. Spørgsmålene kommer både fra de familier, der har åbnet dørene for ukrainske gæster, men også fra ukrainere, som gerne vil vide, om deres børn kan komme i skole, eller hvor de kan bo. Spørgsmålene er meget forskellige – og derfor inviterer Ringkøbing-Skjern Kommune nu til informationsmøde på søndag klokken 16-18 i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter.
Her vil borgmester Hans Østergaard byde velkommen, kommunen vil informere om særloven, og så bliver der rig mulighed for at stille spørgsmål. Der vil også være en tolk til stede.
- Vi håber, mange vil tage imod invitationen, så vi kan gå ind i den næste fase med mere overblik og fælles viden om, hvor vi står lige nu, siger Anette Ørbæk.
Ringkøbing-Skjern Kommune har oprettet en hjemmeside, hvor man kan få svar på en række spørgsmål i forbindelse med den lokale håndtering af Ukraine-krigen. Se mere på rksk.dk/ukraine
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri