Earth Hour markeres også i Naturens Rige
Udover at slukke for forbruget opfordres borgere i hele verden også til at give en time af deres tid til jorden.
Med elprisernes himmelflugt har mange af os nok efterhånden fået lært at slukke for lyset, når vi forlader et rum. Men lørdag den 25. marts opfordres vi til at slukke for alle kontakterne i en time fra kl. 20.30-21.30 i en markering af Earth Hour, jordens time.
Traditionen tro er Ringkøbing-Skjern Kommune en del af den internationale Earth Hour-kampagne, og derfor bliver de gadelamper i kommunen, som styres centralt af Ringkøbing-Skjern Forsyning også slukket en time lørdag aften fra kl. 20.30.
Formålet er at minde os om at være mere opmærksomme på vores aftryk på kloden – og på vores overforbrug af jordens ressourcer. De mørke gader er primært en symbolsk gestus: der er for længst installeret LED i gadebelysningen i Naturens Rige, så den energimæssige – og økonomiske - besparelse ved at slukke for gadelygterne er minimal.
Earth Hour-kampagnen opfordrer samtidig folk i hele verden til, at vi bruger en time af vores tid på at gøre noget godt for jorden. Det kan være at læse artikler eller lytte til podcasts om biodiversitetskrisen eller om klimaforandringer, det kan være at plante træer eller så vilde blomster, sortere affald, skrive et debatindlæg eller at tale med andre om de klima- og ressource-udfordringer, vi står ansigt til ansigt med verden over.
Hver time tæller
Earth Hour er verdens største klimakampagne og arrangeres af WWF Verdensnaturfonden. En time om året slukker millioner af mennesker, tusindvis af virksomheder og byer kloden rundt lyset som et symbol på handling mod klimaforandringerne.
Formålet er at skabe debat og opmærksomhed i medierne og lægge pres på de nationale politikere, så flere lande lever op til klimaaftalen, der blev underskrevet i Paris i 2015.
Ud over den symbolske mørke time, der markerer, at klimasagen skal tages alvorligt, er kampagnen en mulighed for virksomheder, kommuner og private til at komme i gang med at skabe en grønnere og mere klimavenlig hverdag.
Men kan én time ændre noget som helst, spørger WWF selv på den internationale Earth Hour-hjemmeside. Svaret på siden er endnu et spørgsmål, for hvad hvis den time ikke kun er én time, men en gnist, der kan få os alle til at tænke mere over vores forbrug og vores handlinger? En time, der minder os om, at alle de andre timers forbrug og handlinger tæller.
Eller som der også står på hjemmesiden:
”Earth Hour er et symbol på fællesskab. Et symbol på håb. Det er en demonstration af kraften i kollektiv handling for vores fremtid og planetens.”
Godt i tråd med Klimaplan A
Ringkøbing-Skjern Kommune blev i 2021 udnævnt som Danmarks Klimakommune nr. 1. Det skete, efter at vedvarende energi- og klima har været på dagsordenen siden 2007 – og i takt med at kommunen forventer at være 100 procent selvforsynende med strøm fra vedvarende kilder i 2024.
Samtidig har byrådet vedtaget kommunens nye Klimaplan A, og sætningen ”Vi tænker bæredygtighed ind i alt, hvad vi gør” er en fremtrædende del af kommunes nye vision.
Når Earth Hour den 25. marts slukker lysene, sker det nøjagtig én måned efter, at Ringkøbing-Skjern Kommunes lysfestival Vinterlys også slukkede for lysinstallationerne i Skjerns Fredskov.
Et demonstrationsbatteri fra Vestas opladet med vedvarende energi fra testmøller i Lem Kær havde da oplyst alle kunstinstallationerne med ren, frisk vestenvind otte aftener i træk og dermed vist, at lys på flere måder kan være med til at sætte spot på klimaudfordringen.
FAKTA:
Earth Hour falder i år den 25. marts, hvor hele verden opfordres til at slukke lyset i en time fra kl. 20.30 lokal tid.
Earth Hour startede i Australien i 2007, hvor Verdensnaturfonden WWF lancerede kampagnen med en fælles opfordring til at slukke lyset i Sydney en time. Allerede året efter var 35 byer og anslået 50 mio. mennesker med i kampagnen.
Lyset har i tidligere år blandt andet været slukket på Storebæltsbroen, Øresundsbroen og i Randers Regnskov. I udlandet har Operahuset i Sidney, Eiffeltårnet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Colosseum i Rom, Markuspladsen i Venedig, Sheikh Zayed-moskéen i Abu Dhabi og Akropolis i Athen tidligere bakket op om begivenheden.
Læs mere om kampagnen her: https://www.earthhour.org/
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan