27. marts 2019

Charmeoffensiv skal trække læger til Ringkøbing-Skjern Kommune

Medicinstuderende fra 2018-holdet

I Ringkøbing-Skjern Kommune er der – som så mange andre steder i Danmark – mangel på læger i den almene praksis. Derfor har kommunens Social- og Sundhedsudvalg i samarbejde med områdets praktiserende læger og Aarhus Universitet inviteret en gruppe medicinstuderende på praktikophold i Vestjylland.

Her vil de i løbet af april måned blive introduceret til både natur og mennesker, muligheder og herligheder i det daglige arbejde på lægehuse i hele kommunen – og i fritiden. Håbet er at aflive et par myter om livet uden for storbyerne, og at vise de kommende læger, at der er gode muligheder for at få en meningsfuld karriere – uden at gå på kompromis med familie- og fritidslivet.

- Vi har en formodning om, at når det hidtil har været svært at tiltrække unge læger til vores område, så skyldes det manglende kendskab til egnen, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Lennart Qvist.

- Jeg tror ikke, at de unge medicinstuderende ved, at vi har både kultur- og caféliv - og natur i verdensklasse, eller at vi har nogle af Nordens bedste surfspots og nogle af landets mest innovative skoler, levende lokalsamfund, et altfavnende foreningsliv og tid til hinanden. Det er sådan nogle ting, vi gerne vil vise dem ved selvsyn, forklarer Lennart Qvist.

Han håber, at nogle af de medicinstuderende finder dagligdagen i Naturens Rige så attraktiv, at de får lyst til at nedsætte sig som praktiserende læger i kommunen efter endt uddannelse:

- Vi mangler læger, det er ikke nogen hemmelighed. Vi vil gerne være med til at sikre, at Ringkøbing-Skjern Kommune også i fremtiden er et trygt og godt sted at bo, og det kræver, at vi kan garantere vores borgere den nødvendige lægehjælp. Vi tror på, at det her tiltag på sigt kan være med til at åbne flere medicinstuderendes øjne for de muligheder, området har at byde på, siger Lennart Qvist.

Praktikforløb og påskeferie

Foreløbig har ti medicinstuderende fra Aarhus Universitet takket ja til tilbuddet om en faglig og social introduktion til kommunen i form af tre ugers praktikforløb i lægehuse i Vorgod-Barde, Borris, Videbæk, Spjald, Tarm, Skjern, Ringkøbing og Hvide Sande. Derudover skal de besøge Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, ligesom de kommer til at møde bl.a. politikere fra Social- og Sundhedsudvalget og købstadschefen i Ringkøbing Jacob Muldkjær Rasmussen, der vil fortælle om sine erfaringer med at flytte retur til Vestjylland.

- Det er anden gang, at vi forsøger os med at invitere medicinstuderende på praktikophold i kommunen. En af de studerende fra sidste hold har besluttet sig for at vende tilbage, når han skal i klinisk basisuddannelse fra 1. maj i år, så vi gentager vores charmeoffensiv og håber, at den igen i år fører til, at vi kan tiltrække yngre læger til området, fortæller Marie Christiansen, konsulent i kommunens Sundhed- og Omsorgsafdeling.

Sammen med kommunens bosætningskoordinator har hun lavet et program, hvor de medicinstuderende kommer rundt i kommunen på cykel langs Skjern Å, i kajak på Ringkøbing Fjord, på running sightseeing i Ringkøbing, på segway langs vesterhavskysten, på gåben gennem Havnen i Hvide Sande – og iført badetøj og vovemod på forårsbadetur ved saunaerne på Sydstranden.

Undervejs skal de spise lokale friske fisk og gourmet-hotdogs – og vil blive guidet rundt i Skjern Enge af naturvejledere fra Ringkøbing-Skjern Museerne.

- Ja, vi forkæler dem, og med god grund. Det her handler både om at sørge for, at vi har læger nok i kommunen – og om bosætning. Hvis vi kan få overbevist bare en enkelt eller helst et par stykker om, at der er gode muligheder for at leve et godt liv som praktiserende læge i Ringkøbing-Skjern Kommune, har vi både skaffet lægedækning til nogle af de borgere, der ellers ville stå uden – og forhåbentlig også fået nye tilflyttere, siger bosætningskoordinator Dorthe Frydendahl.

De studerende, der er indkvarteret på Career Campus i Ringkøbing, er inviteret til at blive i Ringkøbing og holde påskeferie - og forhåbentlig få lidt bedre tid til at opleve kommunen. Indkvarteringen bliver ligesom transportudgifter dækket af kommunen, fordi der på grund af afstanden ellers ikke ville være mulighed for at få lægepraksis-praktikanter fra Aarhus Universitet til Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi glæder os over, at kommunen igen i år vil være med i dette projekt i forsøget på at tiltrække yngre læger til kommunen, så vi forhåbentligt i fremtiden kan bibeholde praktiserende læger til alle i kommunen, siger Susanne Krogsgaard fra Tinghuslægerne i Skjern.

Hun er en af de praktiserende læger, der de kommende uger skal have en af de medicinstuderende i praktik. Og hun har gode erfaringer fra sidste år:

- De studenter, vi havde i praktik sidste år var meget positivt overraskede, både over arbejdet som praktiserende læge, men også over området. Og det virker. Rygtet har spredt sig til universitetet og det er en af måderne at få læger herud, siger Susanne Krogsgaard og tilføjer:

- Og at en af studenterne fra sidste år efterfølgende har valgt at tage til Ringkøbing-Skjern Kommune i sit kliniske basisuddannelsesforløb er jo et levende bevis på succesen.

 

FAKTA
De ti medicinstuderende er i sidste praktikforløb, inden deres afsluttende eksamener til sommer.

De skal i praktik i lægehuse i Vorgod-Barde, Borris, Videbæk, Spjald, Tarm, Skjern, Ringkøbing og Hvide Sande.

I løbet af de tre ugers praktik vil de medicinstuderende blive indkvarteret på Career Campus i Ringkøbing. Kommunen har sørget for samkørsel samt leje af cykler og biler.