Nyt filmeventyr i Naturens Rige
De ukuelige har danmarkspremiere i Ringkøbing Biograf den 21. juni. Foto fra optagelserne med skuespillerne Christine Albeck Børge, Viola Martinsen og Sandra Guldberg Kampp samt instruktør Stefan Pellegrini. Foto: Mads Krause/Dionysus Media
Når den røde løber endnu en gang rulles ud foran Ringkøbing Biograf den 21. juni er det til danmarkspremieren på kortfilmen ”De Ukuelige”. Filmen bygger på en historisk begivenhed fra besættelsestiden og er filmet lokalt i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Bag filmen står instruktøren Stefan Pellegrini. Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje og tyske MOIN Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, fik han Ringkøbing-Skjern Kommune med på ideen om at fortælle historien om den tyske desertør Otto, der holdes skjult på en gård ved Lønborg under 2. Verdenskrig. Filmen er inspireret af virkelige hændelser.
- Jeg er begejstret for det univers af kultur, natur, historie og identitet, som findes i det vestjyske. Jeg bliver gang på gang overrasket over de mange fantastiske historiske situationer, som har fundet sted i Vestjylland, og som bare venter på at blive fortalt. Fra krigshistorier, Kaj Munk og kongemord til det hårde liv i gamle dage, mytiske sagn og vikingernes indflydelse på området. Der er nok at tage af, siger Stefan Pellegrini og tilføjer:
- Desværre er filmen jo blevet relevant igen, fordi historien gentager sig. Man kan sætte vores kortfilm op overfor de mange russere, som er flygtet ud af Rusland, for at undgå at blive sendt i Putins krig.
Selv er Stefan Pellegrini fra Herning og har boet i Tarm i et par år, og så har han igennem årene engageret sig i at fortælle historier fra andre steder end København.
- Jeg ser mig selv lidt som en instruktør, som gerne vil sikre, at de mange jyske historier - store som små - får plads og rum. Det er vigtigt at bevare vores kulturarv. Selvfølgelig skal den dramaturgiske funktionelle historie også være der, men der er så mange gode personfortællinger i Vestjylland, at det ikke er et problem, forklarer han.
Lokal håndsrækning
Filmholdet har været på optagelse i Ringkøbing-Skjern Kommune i sensommeren og efteråret 2021. Filmen er en periode-film, så det at ramme tidsperioden fra 2. Verdenskrig har betydet, at store dele af optagelserne er lavet i tidstypiske rammer ved Bundsbæk Mølle og Abelines Gård, ligesom Ringkøbing Fjord Museer har hjulpet med udlån og sparring omkring production-design og rekvisitter.
Hele vejen igennem produktionen har der desuden været hjælp og støtte, bl.a. fra de lokale byfora’er Tarm Udviklingsforum og Skjern Udviklingsforum, fra mange frivillige kræfter samt fra kommunens filmkonsulent Rebecca Molders, der har formidlet kontakten, hjulpet med at finde locations – og i det hele taget har stået parat med råd og vejledning og en hjælpende hånd.
- Selvom flere kommuner nu er begyndt at kigge Ringkøbing-Skjern Kommune efter i kortene omkring vores filmsatsning, så er vi så vidt jeg ved stadig den eneste danske kommune med en decideret politisk vedtaget filmstrategi. Vi arbejder fokuseret på at tiltrække filmhold bl.a. for at vise vores skønne område, særlige ånd, kultur og kulturhistorie frem - og som altid er vi glade, når det lykkes at trække dygtige og talentfulde filmhold til området, siger Rebecca Molders og tilføjer:
- Derfor er vi også behjælpelige med det lokalkendskab og de netværk, vi kender til, så produktionsholdene kan koncentrere sig om deres kreative arbejde og håndværk – nemlig at få de bedste fortællinger og skud i kassen.
En fest at optage i Vestjylland
Rebecca Molders peger på, at film og tv-produktioner som ’Hvide Sande’-serien og Hella Joofs ’Meter i sekundet’ efterhånden har placeret Ringkøbing-Skjern Kommune eftertrykkeligt på filmens danmarkskort. ’Hvide Sande’ blev vist i otte afsnit i den bedste sendetid på TV2 i foråret 2021, og er indtil videre blevet solgt til 37 lande. ’Meter i sekundet’ havde biografpremiere tidligere i år og er blevet en bragende succes.
- Hjælpen fra kommunen og lokale borgere gør det nemt, behageligt og sjovt at producere i Vestjylland. For det ER desværre langt væk fra de trygge rammer for Københavns mange skuespillere og filmfolk - ja det kan endda også være langt væk for os, der bor i Aarhus. Økonomisk gør det produktionerne vanskeligere, når man skal transportere både udstyr og en masse mennesker, men med den assistance, åbenhed og imødekommenhed som man oplever, så er det en fest at optage i Vestjylland, siger Stefan Pellegrini.
Han peger på en innovativ tilgang til tingene som kendetegnende ved Vestjylland og siger:
- Interessen i at bygge og skabe er stor både blandt borgerne og i kommunen. I er nysgerrige, imødekommende og hjælpsomme af natur. Bevares - nogle gange skal man lige ind under huden på vestjyden, men når man er kommet det, så er samspillet ualmindeligt skønt og varmt. Derudover er I bevidste om, hvad storytelling kan give til jeres område, ligesom der er en bevidsthed og en stolthed omkring at få jeres historier ud i verden.
Unik natur på filmverdenskortet
Og ud i verden kommer historien om den tyske desertør og hans modige vestjyske værter.
’De ukuelige’ får bl.a. premiere i Los Angeles, hvor den skal dyste om at komme i betragtning til Oscar-uddelingerne. Herudover vil filmen blive vist på TV2 og forventes også at få tv-premiere i Tyskland, hvor der er planlagt verdenspremiere. Og endelig skal filmen rundt på internationale filmfestivaler.
- På samme måde som, at folk er blevet begejstret for f.eks. Belfast og Dubrovnik pga. Game of Thrones og for Skåne pga. Wallander-universet, så er der muligheder i den unikke vestjyske natur. Når vi kommer ud i verden med filmen, så er det Ringkøbing-Skjern man ser, siger Stefan Pellegrini og tilføjer, at han er glad for at være med til at sætte Ringkøbing-Skjern Kommune på filmverdenskortet.
FAKTA:
Kortfilmen baserer sig på en sand historie. Filminstruktør Stefan Pellegrini har fået historien fortalt fra Line Hundebøll, som er datter til den karakter, der i filmen hedder Ingrid, men som i virkeligheden var en dreng. I filmen følger vi Ingrid i hendes møde med den tyske desertør Otto under 2. Verdenskrig.
”Filmen er jo et stykke fra virkeligheden - men det er stadigvæk en fortælling, der tilhører familien Hundebøll”, siger Stefan Pellegrini.
En stor del af familien Hundebøll bor stadigvæk i Ringkøbing-Skjern Kommune og er inviteret med til premieren i Ringkøbing Biograf.
Til premieren deltager desuden Jesper Hansen, der er filmens komponist, oprindeligt fra Ringkøbing og begejstret over, at der skal være premiere i hans hjemby på en film, han har været med til at lave. Eller som han selv formulerer det: "Jeg har jo levet i den biograf, så det er super-fedt at opleve en filmpremiere i min egen fødeby”.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan