Kender du din lokale rabarberavler?
Gastroturisme vinder frem – også lige uden for din dør i Vestjylland, hvor Skjern Enge Klyngen inviterer på Smags- og Naturoplevelsestur i Skjern Enge den 14. maj.
Du har jo nok hørt om Stauning Whisky. Men har du smagt de gyldne dråber? Og set de spritnye kobberdestillations-apparater eller de ældgamle egetræsfade på tæt hold?
Ellers så får du muligheden den 14. maj, hvor Skjern Enge Klyngen står bag en kulinarisk rundtur – og et eksklusivt besøg hos en håndfuld lokale føde- og drikkevareproducenter, der er med helt fremme, når det gælder innovation, iværksætteri og ikke mindst kvalitet.
I løbet af fem eftermiddags- og aftentimer bliver deltagerne præsenteret for smagen af Vestjylland og historiefortællingen bag de lokaltproducerede delikatesser.
Turen starter hos Lowlands Denmark i Stauning, hvor makkerparret Anders Juhl og Henrik Agger viser deres nye gastrodestilleri frem. Desuden byder de på hapser og smagsprøver af de snapse, de producerer på lokal hvede og smagsgivere som urter fra naturen og f.eks. genspiret solbærbusk fra Økogårdene.
Turen fortsætter i det vestjyske lavland til Stauning Whisky, hvor der igen er smagsprøver af - og eksklusiv rundvisning blandt de verdensberømte dråber.
Herefter viser Søren Christensen rundt blandt kvæg, solbærbuske og rabarbermarker på Aanumgård ved Skjern Å. Her er han syvende generation, men alt andet end traditionel og gammeldags i sin tilgang til landbrug og fødevareproduktion. Som økologisk landmand er han nemlig en af ophavsmændene bag Økogårdene og Fødevareparken Skjern Enge – og en fortaler for lokale kvalitetsfødevarer.
Sidste stop på den kulinariske rundtur er Laksens Hus. Her får deltagerne serveret historien om den unikke Skjern Å-laks af Kenny Frost, daglig leder af Laksens Hus – og en tallerkenfuld delikate lokale smagsoplevelser, når Hotel Skjern trakterer med vestjysk tapas af den allerbedste slags.
Verdens bedste spisekammer
- Gastroturisme vinder hurtigt frem, og i takt med, at folk rejser langt for den unikke smags- og restaurantoplevelse vil vi gerne minde om, at vi har verdens bedste spisekammer lige uden for døren her i Ringkøbing-Skjern Kommune, siger Søren Holm, udviklingschef ved Center for Fødevareudvikling, der hører under Erhvervsrådet.
Han peger på, at Ringkøbing-Skjern Kommune i sin fødevarepolitik fokuserer på at understøtte og styrke udviklingen af et stærkt og bæredygtigt vestjysk fødevareerhverv, hvilket bl.a. afspejler sig i Skjern Enge Klyngen, som Center for Fødevareudvikling faciliterer.
Han tilføjer, at rigtig mange iværksættere i det små eksperimenterer med atypiske lokale råvarer og nicheprodukter for at ramme smagen af Vestjylland – og håber, at der i fremtiden også kan blive opbakning til kulinariske rundture på gården, på marken, på havet og hvor man ellers finder alle de lokale råvarer, der er med til at skabe særkende for vores område.
- Historiefortællingen bag de lokale produkter er med til at skabe forståelse for produktets kvalitet og producentens vilkår, forklarer Søren Holm og peger på, at netop oprindelse – sammen med ildhu – ud over kvalitet adskiller lokale produkter fra det massefremstillede på supermarkedets hylder.
- Begge dele har en berettigelse. Vi vil bare gerne være med til at pege på nogle af de lokalt producerede delikatesser og med til at slå et slag for at man som forbruger får muligheden for at lære både produkterne og deres bagmænd at kende.
FAKTA:
Den kulinariske rundtur til lokale føde- og drikkevareproducenter finder sted den 14. maj 2019 kl 16.00-ca. 21.00.
Læs mere om arrangementet på facebook-begivenheden.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse