Internationale turismeaktører mødes i Ringkøbing
Netværket af europæiske regioner, der arbejder for bæredygtig udvikling gennem turisme, holder årsmøde i Ringkøbing-Skjern Kommune. På dagsordenen til åben konference er krigen i Ukraine – og dens konsekvenser på turismen.
Hvordan vil krigen i Ukraine og de afledte prisstigninger på alt fra benzin til mælk i køledisken påvirke turismen ved Vesterhavet – og i Toscana, Andalusien og mange andre steder i Europa?
Det er nok et spørgsmål, der har givet søvnløse nætter hos f.eks. feriehusudlejere, campingpladser, forlystelsesattraktioner og dagligvarebutikker i sommerlandet, for med inflation og højere leveomkostninger i hele Europa i kølvandet på krigen i Ukraine, er der færre penge i familierne til at tage på ferie.
Derfor er turismeerhvervets robusthed blandt de emner, turismeaktører fra europæiske regioner som netop Toscana og Andalusien samt Cornwall, Lapland, Vallonien og mange andre destinationer lige nu diskuterer i det europæiske turismenetværk NECSTouR.
Og derfor er ’Resilience in Tourism’ – eller modstandsdygtighed i turismeerhvervet - hovedtemaet på den turismekonference, som Ringkøbing-Skjern Kommune er værter for på Naturkraft i Ringkøbing den 1. juni.
Her vil deltagerne høre om erfaringerne med at udvikle bæredygtig turisme i kølvandet på en større krise og i workshops arbejde med metoder til at sikre, at turismen bidrager til et områdes positive udvikling frem for at nedslide.
Bæredygtig turisme
Konferencen, der også er åben for interesserede deltagere udefra, er et af de faglige indslag i kommunens værtskab for NECSTouRs årsmøde, der i år afholdes i Ringkøbing-Skjern Kommune med debat, erfaringsudveksling og målrettet sightseeing på programmet.
- Vi har valgt konferencens hovedtema ’Resilience in Tourism’ for at sætte fokus på den modstandsdygtighed turismeerhvervet skal fortsætte med at oparbejde mod kriser bl.a. ved at sætte yderligere skub på en bæredygtig udvikling af turismen, siger Thomas Andersen stabschef og leder af Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for ekstern udvikling.
- Når vi taler bæredygtig turisme handler det ikke kun om at tage toget på ferie frem for flyveren, for så er det kun den miljømæssige bæredygtighed, der er i fokus. Taler vi økonomisk og social bæredygtighed, så er turismeerhvervet med til at skabe en livsnødvendig udvikling og omsætning i f.eks. landdistrikter, tilføjer han.
Kvalitet frem for kvantitet
NECSTouR, der også tæller universiteter og forskningsinstitutter blandt medlemmerne, er et europæisk netværk af regioner, som alle arbejder med social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtig udvikling gennem turisme.
Placeringen af turismesamarbejdets årsmøde ser Thomas Andersen som en anerkendelse af det strategiske arbejde, Ringkøbing-Skjern Kommune gør i Destination Vesterhavet og under Partnerskab for Vestkystturisme for at sikre, at turismeerhvervet skaber en bæredygtig udvikling i landdistrikter og byer i stedet for at tære på et samfund.
- Vi har stort fokus på at fremme en bæredygtig udvikling af turismen. Turisterne skal give noget tilbage til det område, de besøger, og i stedet for at arbejde på at få flere turister, har vi fokus på at forbedre kvaliteten af det produkt, vi tilbyder, så turisterne, der kommer, får bedre oplevelser og hver især lægger flere penge i lokalsamfundet, forklarer han.
Thomas Andersen peger på, at kommunen gennem turismesamarbejder arbejder efter devisen: ”Better places to live – better places to visit” eller på godt dansk, at alle skal have noget godt ud af turismen.
Strandrensning er fremtidens turisme
Derfor skal de europæiske turisme-gæster fra NECSTouR bl.a. på tur til Hvide Sande, hvor de får en praktisk erfaring med begrebet regenerativ turisme.
Det betyder, at turisme bidrager til udviklingen i et område frem for at efterlade naturskønne områder nedtrådte og små lokalsamfund trætte – og i det konkrete tilfælde betyder det, at gæsterne fra de europæiske turismedestinationer skal med på strandrensning og efterfølgende opleve, hvad iværksætterne bag Omhu får produceret af det indsamlede plastic.
De internationale deltagere på turisme-årsmødet skal desuden på besøg hos Stauning Whisky, på aftentur med vægterne i Ringkøbing, på tur til museet Flugt og Filsø – blandt andet.
Fakta:
NECSTouR er talerør for europæiske regioner, der arbejder for økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed gennem turisme.
Turismen er grobund for 4.200 job alene i Ringkøbing-Skjern Kommune, ligesom en rapport fra VisitDenmark viser, at turismen i 2019 gav en omsætning på 8,2 mia. kr. i Ringkøbing-Skjern Kommune og Varde Kommune, der samarbejder om at fremme turismen i Destination Vesterhavet
Konferencen ’Resilience in Tourism’ den 1. juni på Naturkraft er åben for alle interesserede. Deltagergebyret er 300 kr, og sidste frist for tilmelding er den 15. maj.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan