Fokus på indeklimaet på folkeskolerne
Ringkøbing-Skjern Kommune er Danmarks geografisk største kommune, og kommunens 22 skoler fordelt på 26 matrikler ligger derfor meget spredt. Dertil drives mange af de små skoler med daginstitution og skole under ét. Det giver mange kvadratmeter at drive og vedligeholde.
- Et godt indeklima er vigtigt for både børn og voksne i skolerne. Derfor vil vi gerne arbejde kontinuerligt på at sikre det gode indeklima på skolerne, siger Kristian Andersen, formand for Børne- og Familieudvalget.
Overordnet set er der fine skolebygninger i kommunen, og der er de seneste år arbejdet på at vedligeholde klimaskærmene på bygningerne. De byggetekniske forhold i klasselokalerne er generelt fine, men der pågår hele tiden et arbejde med at gøre faglokaler og skoletoiletter tidssvarende.
Mangler overblik
Der mangler dog sammenhæng i indeklimaindsatserne, lige som der mangler et overblik over tilstanden på de forskellige skoler. Det medfører nogle gange kortsigtede aktiviteter i stedet for en strategisk indsats, der kan tage udfordringerne i opløbet.
- Vi er via Arbejdstilsynet blevet gjort opmærksom på problemer med indeklimaet på flere skoler. Den slags vil vi gerne undgå i fremtiden, så derfor har vi søgt Realdania om penge til at gå mere strategisk til værks med at få et overblik over indeklimaet på vores skoler, så vi kan gribe opgaven klogt an, siger Kristian Andersen.
I ansøgningen til Realdania lød det blandt andet:
”Det er målet, at kommunen med en strategisk indeklimaplan kan sikre, at der ved fremtidige indeklimarenoveringer bliver taget udgangspunkt i et samlet overblik over indeklimatilstanden i alle kommunens skoler. Herved kan Byrådet på et oplyst grundlag prioritere midler til at forbedre indeklimaet der, hvor der er størst behov for det. Den strategiske indsats vil også sikre, at kommunens indeklimaprojekter kommer omkring alle aspekter af bygningens indeklima og ikke kun de mest akutte forhold.”
Kristian Andersen er klar over, at den kommende kortlægning kan komme til at vise sager i værre forfatning end forventet, og at det derfor kan blive nødvendigt at fremrykke forbedringsinitiativer:
- Med den her ansøgning og bevilling håber vi at komme mere på forkant med indeklima-initiativer fremover. Der er meget, der skal prioriteres i en kommune, og måske har dette emne ikke lige ligget i top – men det kommer det nu. Det er i vores egen interesse at vedligeholde vores skoler, så bygningerne er gode og sunde, og både elever og lærere kan trives der, siger Kristian Andersen.
Afgørende hjælp
I Realdania ved de, at deres hjælp til opgaven er af afgørende betydning:
- Kommunerne bruger hen over årene store milliardbeløb på at renovere og modernisere deres folkeskoler. Vi vil gerne inspirere flere af dem til også at indtænke forbedringer af indeklimaet, når de alligevel bygger om eller bygger nyt. For indeklima er svært. Det ved vi efter at have arbejdet med området i en del år. Her kan vi se, at mange kommuner har svært at identificere, præcis hvor de skal begynde, og hvor behovet er størst, når det drejer sig om en målrettet og strategisk indsats. Vi har allerede bidraget til, at 12 kommuner har skabt overblik og lagt en klar plan for indeklimaet. Vi glæder os til at give yderligere 11 kommuner samme støtte,” siger Anne Gade Iversen, projektchef i Realdania.
Så nu er det bare om at komme i gang i Ringkøbing-Skjern Kommune også. Med projektet vil kommunen derfor, gennem en kortlægning af indeklimaet og en afprøvning af indsatser, skabe det nødvendige vidensgrundlag for at etablere en strategisk indeklimaplan. Planen skal vise, hvor der skal sættes ind, og hvilke værktøjer og virkemidler, der kan bringes i spil, så indeklimaet kan blive stadig bedre.
- Det er vigtigt at forstå, at indeklima er mange ting. Det ser vi også i de 11 kommuners ansøgninger. Deres tilgange og fokus ift. skolernes indeklima er vidt forskellige. Og det giver god mening. For skolernes indeklima løses ikke med et quick fix – der findes ikke én løsning, som passer på alle skoler, siger Anne Gade Iversen og tilføjer:
- Gennem vores arbejde med skolernes indeklima har vi forsøgt at udvide værktøjskassen med al den nyeste viden og med de mange indeklimaløsninger, der findes i dag. Men før kommunerne griber til løsninger, skal de have et overblik og en plan. Ellers risikerer de, at løsningerne bliver lappeløsninger – og dyrere end nødvendigt. Andre kommuner er heldigvis lykkedes – med store indeklimaforbedringer til følge for både elever og medarbejdere på skolerne.
Fakta:
- Realdania har givet 400.000 kroner til arbejde med at kortlægge indeklimaet på skolerne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Kommunens bidrag er tilsvarende 400.000 kroner
- Arbejdet begynder med en workshop for repræsentanter fra skolerne. Efter sommerferien går selve arbejdet med at screene indeklimaet på skolerne i gang. Senere bliver der gennemført forsøg omkring adfærd, brug af lokaler mv. i forhold til påvirkning af indeklimaet.
- Arbejdet gennemføres i samarbejde mellem skolerne, medarbejdere fra kommunens ejendomscenter og konsulentfirmaet Transition, som har stor erfaring med indeklimaopgaver.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse