Brug 2 sekunder mere ved vejkrydset – det redder liv og lemmer
De fleste cyklistulykker i trafikken sker i et vejkryds. Nu vil Ringkøbing-Skjern Kommune og Rådet for Sikker Trafik have bilisterne og cyklisterne til at holde bedre øje med hinanden, hver gang de kører ud i et kryds.
Temperaturerne er stille og roligt på vej op ad, og mens megen motion stadig er forbundet med restriktioner, er det lige til at sadle jernhesten. Men i takt med flere svinger sig op på cyklen og ud i trafikken i forårs- og sommermånederne, så stiger antallet af cyklistulykker desværre også, viser tal fra Vejdirektoratet.
Det kan og skal der gøres noget ved, lyder det fra Ringkøbing-Skjern Kommune, som er gået sammen med Rådet for Sikker Trafik for at gøre trafikken mere sikker for cyklisterne. Med kampagnen “Brug 2 sek. mere på at orientere dig i krydset" opfordrer man både bilister og cyklister til at holde bedre øje med hinanden, når man kører ind i et vejkryds. For syv ud af ti gange, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det i et vejkryds.
- Også i Midt- og Vestjylland er andelen af krydsulykker højt – helt præcist er 67 procent af alle alvorlige cykelulykker sket ved kryds. Så det kan redde både liv og førlighed, hvis billister og cyklister bruger 2 sekunder mere på at orientere sig i forbindelse med vejkryds og sideveje, siger Michael Steen Vejrup, der er civilingeniør i Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for Plan og Vejanlæg
Ulykker kan have alvorlige følger
For at få antallet af cyklistulykker ned vil både bilister og cyklister i de kommende uger møde budskabet ”Brug 2 sek. mere” på gule plakater langs veje og cykelstier. Kampagnens budskaber vises også på busser i de største byer og på sociale medier.
En undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik har vist, at det har en effekt. Alene plakaterne og kampagnebudskaberne får syv ud af ti cyklister og bilister til at se sig bedre for, når de skal køre gennem et vejkryds. Og det er der brug for.
Hvert år er der i gennemsnit 550 cyklister, der enten kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken. De fleste af dem i et vejkryds, viser tal fra Vejdirektoratet. Og årligt er der omkring 15.000 cyklister, der må en tur på skadestuen efter et trafikuheld. Det svarer til flere end 300 cyklister hver uge.
- Det kan have store, menneskelige omkostninger, hvis man som cyklist kommer ud for en ulykke. Et styrt i asfalten kan betyde, at man brækker knogler eller måske slår sit hoved voldsomt, hvilket kan have følger i mange år efter ulykken. Der skal så lidt til, for at en ulykke sker. Men der skal også meget lidt til, for at den ikke sker, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Gode råd til cyklister:
- Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
- Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.
Gode råd til bilister:
- Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
- Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.
- Sænk farten.
Sådan sker de fleste ulykker i et kryds:
På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du se de fem mest almindelige ulykker i vejkryds
Fakta: Syv ud af ti gange, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det i et vejkryds.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri