Bedst mod West stifter forening
410.000 kroner til et nyt ungehus og fælles arbejdsgrupper med fokus på kommunikation, en god velkomst til udenlandske arbejdstagere og på transport og infrastruktur. Det er nogle af de frugter klyngesamarbejdet mellem Bork, Hemmet, Sdr. Vium og Lyne foreløbigt har båret. På tirsdag den 14. maj holder de stiftende generalforsamling kl. 19.00 i Hemmet Kulturhus.
- Det er ret enkelt. Sammen står vi stærkere – både når det handler om at tale med en stemme udadtil, fx over for kommunen, og når det kommer til at udnytte hinandens styrker og bygge videre på de ting, der fungerer rigtigt godt lokalt, siger John F. Jacobsen, der er formand for Sdr. Vium Sogneforening og med i styregruppen for Bedst mod West.
Efter successen Åben Landsby i 2017, hvor de fire landsbyer i fællesskab slog dørene op for at vise potentielle tilflyttere det gode liv på landet, var der ikke langt til at tage det næste skridt og gå ind i opstartsfasen i klyngesamarbejdet Bedst mod West. En fase, der har handlet om at få skabt fælles fodslaw på en række punkter, der giver mening for alle landsbyerne.
En af de seneste successer i samarbejdet er bevillingen fra Realdania på 410.00 kroner til at skabe et fælles hus for de 279 unge mellem 16 og 23 år i klyngen. Der er kig på Sdr. Bork gamle købmandsbutik som de fysiske rammer for unge på tværs af de fire landsbyer. Ungehuset skal indeholde alt fra fester, spilleaftener, onsdags-hygge og sportsarrangementer.
- Vi er gode til at bruge hinanden, og det skal være endnu nemmere at krydse sognegrænserne – vel at mærke uden at det føles som en grænse. Det er noget, der falder de unge helt naturligt, og for os lidt ældre frivillige er det fantastisk godt, at næste generation også ønsker at involvere sig i arbejdet, siger John F. Jacobsen fra styregruppen for Bedst mod West.
Han håber, at rigtig mange borgere møder op til den stiftende generalforsamling, hvor der ikke er tilmelding, men til gengæld lovning på en kop kaffe, nyt fra arbejdsgrupperne og introduktion fra viceborgmester Søren Elbæk.
- Det er en fornøjelse, når mange gode kræfter slår sig sammen og arbejder for at styrke sammenhængskraften og fællesskabet i de mindre samfund. Det er lige præcis sådanne initiativer, som skaber liv og udvikling i nærheden, hvilket er det vi siger, vi vil, med kommunens vision, siger Søren Elbæk, viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Fakta
Landsbyklynger er en model for landsbyudvikling, som skal understøtte samarbejder på tværs af landsbyer. Målet er, at vise nye veje til hvordan dette samarbejde kan skabe grundlag for det gode liv på landet. Kampagnen løber indtil udgangen af 2019 og er støttet af Realdania, DGI og Lokale og Anlægsfonden.
Der er tre klynger af samarbejdende landsbyer i Ringkøbing-Skjern Kommune:
- VestRum: Hee, Hover, No, Stadil, Tim, Torsted og Vedersø
- Friskvind: Velling, Højmark, Lem, Dejbjerg og Stauning
- Bedst mod West: Bork, Hemmet, Sdr. Vium og Lyne
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri