231 ukrainere har fået ny bopæl i Ringkøbing-Skjern Kommune
I slutningen af februar var det svært at vide, hvor stor en opgave der ventede forude. Ville der komme 20.000 ukrainere til Danmark eller 100.000? Kommunerne forberedte sig på en meget diffus opgave – også i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Første melding var, at kommunen skulle modtage 268 ukrainere – og det tal er nu snart nået. Der er nemlig givet 231 opholdstilladelser til Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er endnu ikke klart, hvordan det kommer til at foregå, når den tildelte gruppe har fået opholdstilladelse her. Om der kommer flere ukrainere her til, eller om man først sikrer, at alle kommuner har fået de opholdstilladelser, der er forventet.
- Vi har dog meddelt Udlændinge- og Integrationsministeriet, at vi i første omgang gerne vil fokusere på de 268 personer, vi er blevet tildelt, så vi kan sikre, at de får så god en start her som muligt, siger Kim Ulv Christensen, fagchef i Beskæftigelse.
Midlertidige boliger
Når ukrainere (og andre flygtninge) modtager opholdstilladelse i Ringkøbing-Skjern Kommune, træder det kommunale system i kraft, og de kan både gå ud og finde arbejde eller modtage offentlige ydelser på samme vilkår som andre i landet.
For de danske værter betyder det også, at muligheden for at de kan modtage 50 kroner pr gæst pr døgn stopper. De 50 kroner er en støtte til de familier, der frivilligt huser ukrainske flygtninge uden opholdstilladelse. Det økonomiske tilskud ophører, når gæsten får opholdstilladelse og egen indtægt.
De borgere, der får tildelt opholdstilladelse i kommunen, kan nu også selv vælge, hvor de gerne vil bo. Nogen vælger at bo hos venner eller familie. Andre finder egen bolig, mens en tredje gruppe har brug for midlertidig indkvartering. Det hjælper kommunen dem med at finde.
For at dække behovet for midlertidig indkvartering har Ringkøbing-Skjern Kommune lejet sig ind i det tidligere plejehjem i Rindum, hvor der er plads til op til 68 beboere. På nuværende tidspunkt er der færre end fem ledige værelser i det tidligere plejehjem, så derfor bliver ni ældreboliger i Videbæk denne uge gjort klar til at være midlertidig bolig for flere. Derudover undersøger Ejendomscentret, hvor der ellers er ledige og egnede kommunale bygninger.
Mange børn i skolerne
Med nye borgere følger også børn. I Ringkøbing-Skjern har man gennem flere år haft op mod 80 elever med ukrainsk baggrund i folkeskolerne, så det er ikke en ny opgave for skolerne. Dette forår er der kommet flere børn til, så lige nu er der 48 børn i modtagerklasserne i Skjern og 14 børn i modtagerklassen i Ringkøbing - og så går der nogle få ”nye” ukrainske børn i almindelige klasser.
- Den enkelte skoleleder vurderer, om skolen har mulighed for at tilbyde barnet den bedste undervisning i en almindelig klasse, eller om det bør komme i en modtagerklasse. Det er gået rigeligt hurtigt med indmeldelser indtil nu, men nu virker det, som om antallet flader lidt ud, siger Flemming Nielsen, fagchef i Dagtilbud og Undervisning.
Med de nyeste tal er der derfor ved at falde mere ro over situationen.
- Vi er gode til integration i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det ser vi gang på gang, når vi sammenligner os med andre. Der har været stor travlhed siden marts, men nu er det ved at finde sit leje, og det giver tid til, at vi kan hjælpe endnu mere med de mere langsigtede løsninger, siger Kim Ulv Christensen.
Den 23. maj klokken 17-19 er der derfor jobmesse i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter. FrivilligVest og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd står bag messen, hvor lokale virksomheder, der har jobs til medarbejdere, der ikke nødvendigvis er gode til dansk (endnu) kan præsentere jobs for de ukrainere og andre, som mangler et job, så de kan forsørge sig selv.
- Det er dét, vi er gode til; vi har tæt samarbejde internt i kommunen men også ud til det frivillige område. At vi på den måde kan kombinere job og mennesker giver meget gode resultater, siger Kim Ulv Christensen.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse