Kulturprisen 2018 går til en ægte træmand
Med motorsav, vinkelsliber og determination har han genoplivet en kunstart, skabt en af Ringkøbings turistmagneter - og rakt ud i hele verden for at give nyt liv til gamle træer.
Som kunsthåndværker og træskulptør tog Otto Pilgaard nemlig i 2010 initiativet til det Internationale Træskulptur Symposium i Ringkøbing.
Da træsymposiet for 8. gang blev afholdt sidste år trak det ansøgninger fra 70 potentielle deltagere fra hele verden. De 12 trækunstnere, der endte med at få tildelt en plads, tiltrak derudover opmærksomheden fra hundredvis af lokale og turister, der valfartede til havnen i Ringkøbing for at kigge på i takt med, at store træstammer blev forvandlet til kunstværker.
Trækunstneren Otto Pilgaard er derfor en værdig modtager af Ringkøbing-Skjern Kommunes Kulturpris 2018, som formanden for kommunens Kultur- og Fritidsudvalg, Erik Viborg lørdag eftermiddag uddelte i pausen under den årlige nytårskoncert i ROFI-Centret i Ringkøbing.
- Som initiativtager til træskulptursymposiet i Ringkøbing har du sat kommunen på verdenskortet hos en stor gruppe dedikerede mennesker, som måske ikke ellers havde kigget i vores retning, sagde Erik Viborg i sin tale til prismodtageren:
- Du har formået at genoplive en kunstart, og når du og dine træmænd går i gang med motorsaven, evner I at udvide – ikke beskære – begrebet kunst til også at omfatte noget så naturligt som træskulpturer. Og I får det til at ligne en leg, fortsatte kulturformanden.
Overrasket og rigtig glad
Når man taler med prismodtageren lyder det også som en leg at arbejde med formgivningen, at udtrykke sig og fortælle en historie gennem et stykke træ:
- Jeg har altid arbejdet med træ, siden jeg stod i kælderen og drejede træ som 12-årig. Vi arbejder med motorsav og vinkelsliber, så du kan godt kalde det et håndværk. Men det er også en kunstnerisk proces at stå og hugge i et stykke træ, mærke duften, følge træets linjer og se hvad der er indeni træet – og så få det frem, fortæller Otto Pilgaard og tilføjer:
- Man lægger sjæl og eftertænksomhed i det, man laver.
Han fik besked om årets Kulturpris, mens han i december var på to ugers gæstelærerophold på det kinesiske Putian Universitet – og blev både ’overrasket og rigtig glad’:
- Jeg skulle bare tjekke klokken på telefonen og så så beskeden sent om aftenen derude. Så jeg fik ikke sovet ret meget den nat, fortæller han og tilføjer, at han er beæret over at modtage prisen.
Historiefortælling
Via Seminariet for Hverdagskunst i Kerteminde og Århus Kunstakademi uddannede Otto Pilgaard sig som kunsthåndværker med speciale i keramik, glas og træ. Når han ikke skaber skulpturer ved træsymposier rundt omkring i verden, underviser han i formgivning, designprocesser og iværksætteri på Den Danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern. Tidligere var det primært keramik, der optog ham; de seneste 10 år har han især arbejdet med det skulpturelle udtryk i form af træskulpturer.
- Der er en ydmyghed over at arbejde med træ. Og en ærbødighed. Man står med et stykke træ, der måske er 200 år gammelt og går i dialog med træet; spørger ”Må jeg godt bruge dig?” Og man prøver at få det frem i træet, som er det smukkeste i det, fortæller Otto Pilgaard og forklarer, at det for ham handler om lysten til at udtrykke sig og fortælle nogle historier gennem træet.
- Jeg har altid en følelse af, at der er en historie bagved, og jeg elsker former, der arbejder sammen og skaber dynamik i dialog med træet. Det svære er, at få det til at spille sammen med det tema man har i hovedet, siger Otto Pilgaard og tilføjer, at han bestræber sig på at skabe kunst, der efterlader lidt til publikums fortolkning:
- Der skal hest være noget tilbage til fantasien. Det er vigtigt at undre sig. Det er noget, man skal øve sig i.
FAKTA:
Tre af Otto Pilgaards træskulpturer har fået plads langs fjorden i Ringkøbing:
”Manden og Havet” står ved svømmehallen, ”Havfruen og Fjorden”, kan ses fra biblioteket og Rådhushallen og ”Historiebæreren” skal opstilles ved Sorte Bakker.
Skulpturerne, der dukker ud af træet, under træsymposierne i Ringkøbing bliver solgt for 11.000 kr. stykket. Pengene går til kunstnernes rejse- og opholdsudgifter.
Ringkøbing-Skjern Kommunes Kulturpris uddeles én gang årligt til en i kommunen boende enkeltperson, en forening, institution eller andre der har gjort en særlig indsats for at støtte og fremme de kulturelle aktiviteter i Ringkøbing-Skjern Kommune. Prisen udgør en kontant pengepræmie samt et stykke kunst - i år en check på 6.000 kr. og et værk af fotograf Jørn Deleuran.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan