2. februar 2018

Kommunen hjælper med at fjerne faldefærdige huse

Kommunen hjælper med at fjerne faldefærdige huse

Da huset på Tarpbjerg 15 i Borris havde stået tomt i nogle år og efterhånden var blevet noget forfaldent, bød naboerne i nummer 13 på huset, da det røg på tvangsauktion. Ægteparret Olesen frygtede, at huset ville blive solgt til en ejendomsspekulant:

- Huset lå meget tæt op ad vores hus, og rent ud sagt, så var vi bange for, hvem vi kunne risikere at få ind som naboer, fortæller Johannes Olesen.

Inklusive tinglysningsafgift brugte parret 50.000 kr. på at udvide deres grund med 400 nye kvadratmeter. Huset kostede nemlig 44.000 kr. på tvangsauktionen, og via Ringkøbing-Skjern Kommunes Nedrivningspulje under Landsbyfornyelsespuljen, var det ganske gratis for de nye ejere at få jævnet huset med jorden og få proppet kloak og vandforsyning af ved vejen, så der nu er anlagt have i stedet for et faldefærdigt hus udenfor deres hoveddør.

Væk med de faldefærdige huse

Huset i Borris er bare ét af de mange, Ringkøbing-Skjern Kommune har hjulpet med at fjerne fra bybilledet i landsbyer over hele kommunen. Pengene kommer fra den såkaldte Nedrivningspulje under Landsbyfornyelsespuljen – og der er stadig penge i puljen.

Så, er du ejer af et hus eller en erhvervsejendom, der skæmmer i bybilledet, så har du nu også muligheden for at søge kommunens Landsbyfornyelsespulje om betaling af omkostningerne til nedrivning, hvis du vel at mærke er:

  • Ejer af skæmmende beboelsesejendomme i byer med færre end 3000 indbyggere.
  • Ejer af skæmmende beboelsesejendomme i det åbne land.
  • Ejer af skæmmende erhvervsbygninger i byer med færre end 3000 indbyggere. Erhvervet skal være ophørt.

Det er en forudsætning, at bygningen ligger synligt og fremtræder skæmmende for naboer og omgivelser.

Det gik hurtigt

Formålet med puljen er at undgå, at faldefærdige huse skæmmer landsbyerne. Johannes Olesen hæfter sig da også ved, at købet og nedrivningen af nabohuset ikke kun var en investering i mere have og bedre udsigt:

- Vores eget hus er blevet mere værd, siger han – og tilføjer, at nabohuset var så ringe, ’at det ikke engang var menneskeværdigt at bo i’.

Allerede inden Johannes Olesen og hans kone købte huset på tvangsauktion 7. april sidste år, havde de gjort kommunen opmærksom på, at de var interesserede i at søge Nedrivningspuljen om penge til nedrivning.

- Vi var selvfølgelig nødt til at få ejerforholdene på plads først, men så gik det også hurtigt, fortæller Johannes Olesen.

- Vi fik en god snak med kommunens sagsbehandler, og vi fik sådan en god hjælp. Svaret fra kommunen var, at inden jul ville huset være væk. Og huset blev fjernet den første uge i november, så det gik hurtigt. Sokkel, kloak … det hele er væk, så det var effektivt og nemt, fortæller han. 

FAKTA:

I pjecen "Nedrivning af faldefærdige ejendomme - Naturens Rige" på kommunens hjemmeside kan du læse mere om Landsbyfornyelsespuljen

Landsbyfornyelsespuljen

Er oprettet med det formål at yde tilskud til nedrivning og til istandsættelse af bevaringsværdige bygninger.

 

Hvordan søger man?

Tag kontakt til kommunens juridiske team på 99 74 10 29 eller på email jura@rksk.dk og aftal besigtigelse. Kommunen dækker som udgangspunkt alle omkostningerne ved nedrivningen og efterlader grunden planeret eller tilsået med græs.