Virtuelt borgermøde om helhedsplanen for Videbæk
Bålplads og shelters, udsigtstårn og naturhus. Dét er bare nogle af de forslag, der ligger for området omkring Herborg bakker i helhedsplanen for Videbæk. Den placerer også en badesø tæt på spejderhytten ved Egeris.
For bymidten byder helhedsplanen på ideer til en genslyngning af åen, til skaterpark, mindfulnesshave, bylaboratorium, pop-up plads og skybrudssikring, ligesom der tænkes i en aktivitetssti ved skolen og hallen, et fødevareområde med madfabrik, drivhus, dyrehold, showroom og køkkenlab ved Videbækken og et fusionshus med bibliotek, café, wellness og fysioterapi på hovedgaden. Blandt meget andet.
Der har med andre ord været godt gang i idé-genereringen i Videbæk i forbindelse med Ringkøbing-Skjern Kommunes arbejde med en helhedsplan for byen. Idéer, der vil blive præsenteret på et virtuelt borgermøde på mandag den 15. juni.
På mødet vil deltagerne igen have mulighed for at engagere sig gennem spørgsmål via en chat.
- Folk fra hele byen og i alle aldre har involveret sig i arbejdet, siden det første opstartsmøde 1 oktober sidste år, fortæller planlægger i Ringkøbing-Skjern Kommune Anne-Marie Bøgh.
Hun står i spidsen for arbejdet med helhedsplanen for Videbæk og har undervejs i processen i perioder flyttet sit kontor fra Ringkøbing til hovedgaden i Videbæk, for at give lokale en bedre mulighed for at komme og deltage i arbejdet og bidrage med idéer - eller bare komme og stille spørgsmål.
- Vi kom med et helt blankt stykke papir uden forudbestemte eller prioriterede punkter. Så de lokale, der involverede sig i arbejdet med helhedsplanen, har haft en meget reel indflydelse på indholdet i helhedsplanen, siger hun og tilføjer, at arbejdet heldigvis var rigtig godt i gang, før corona-nedlukningen forhindrede, at man kunne holde fysiske møder og workshops.
- Vi havde 14 dages åbent værksted midt på Bredgade i februar, hvor rigtig mange også kom ind fra gaden og involverede sig, fortæller hun.
Lokalt aftryk
En af de lokale, der kan se et klart lokalt aftryk på den samlede helhedsplan, er formand for Videbæk Udviklingsforum Torben Tobiasen. Han hæfter sig også ved, at både unge og gamle har involveret sig i arbejdet:
- Det betyder rigtig meget, at folk har brændt for det her, og at de har haft indflydelse. Det giver et bredt ejerskab til udviklingsplanerne, siger han og tilføjer, at hele byen ligeledes skal involveres i at få ført planerne ud i livet:
- Nu får vi en plan, så vi kan trække i samme retning. Det tror jeg virkelig kommer til at betyde noget, når vi f.eks. kommer til fonde for finansiering, at vi har en fælles helhedsplan for byens udvikling.
Torben Tobiasen har siddet i en ambassadørgruppe sammen med de fire lokale medlemmer af byrådet Hans Pedersen, Linda Nielsen, Irene Lund Pedersen og Jens S. Højland foruden formanden for Videbæk Handel & Erhverv Anita Søjberg, formanden for Videbæk Borgerforening, Peter Vennevold og formanden for Landdistriktsrådet Torben Hjøllund Mortensen.
Mens ambassadørgruppen i starten af processen havde til opgave at invitere og involvere interesserede borgere, erhvervsdrivende, foreninger og organisationer, har den de seneste måneder arbejdet med at prioritere og videreudvikle idéerne.
Herudover har lokale nøgleaktører og fagfolk fra Ringkøbing-Skjern Kommune været med til at udvikle planen henover foråret. En plan, der i Torben Tobiasens ord indeholder ’rigtig mange ideer, men også realisérbare og håndtérbare ideer’.
En lang ønskeseddel
I Borgerforeningen medgiver formand Peter Vennevold også, at processen indtil nu kan sammenlignes med et barn med et legetøjs-katalog før jul:
- Vi har peget på alle de ting, vi kunne tænke os, men vi har også efterfølgende fået luget ud i den der med at krydse alt af fra ende til anden. Nu har vi udfyldt ønskesedlen med de ting, der passer ind, og skal have gjort idéerne klarere, siger han.
Mens kommunen har betalt for udarbejdelsen af helhedsplanen for Videbæk, er der ikke på nuværende tidspunkt reserveret penge til evt. anlægsudgifter. Anne-Marie Bøgh understreger da også, at helhedsplanen ikke er et økonomisk tag-selv-bord, men en plan for, hvilken retning Videbæk skal udvikle sig.
Derfor taler Peter Vennevold om at ideerne skal gøres klarere, så de bliver operationelle frem for luftkasteller. For ham er den helt store fordel ved helhedsplanen netop, at den udstikker en retning:
- Nu har vi en overordnet plan at arbejde ud fra, så vi ikke laver projekter i øst og i vest, men ender med at få det, vi i fællesskab har besluttet, at vi gerne vil have i vores by, siger han – og tilføjer, at alle julegaveønskerne heller ikke altid ligger under træet det første år:
- Men bliver vi i legetøjsterminologien, så ønsker vi os LEGO, der lidt efter lidt kan bygges sammen og udvides inden for samme serie. Vi ønsker os ikke små klodser det ene år og Duplo det næste.
Peter Vennevold peger på udviklingsplanerne for bymidten som en væsentlig del af udspillet, fordi liv i midtbyen er centralt for resten af byen. Herudover peger han på tiltag for de unge som en ’investering i fremtiden’ fordi et godt og aktivt ungdomsliv i Videbæk kan være med til at lokke de unge tilbage til byen, når de har fået uddannelse og familie og leder efter et trygt og godt sted at slå sig ned.
Helhedsplanen vil blive behandlet politisk i byrådet i september, hvorefter der inviteres til et PARAT-TIL-START møde. Her er det planen, at der skal etableres arbejdsgrupper med det formål at få helhedsplanen omsat til en række forskellige projekter, der skal forarbejdes og udvikles – for derefter at kunne realiseres.
Mødet på mandag er en slags forsmag på sensommerens PARAT-TIL-START-møde. Har kan man komme med de sidste kommentarer, og man kan bruge mødet som afsæt til at begynde at tænke over, hvilke ideer, man selv har lyst til at involvere sig i og få omsat til virkelighed, fortæller projektleder Anne-Marie Bøgh.
- Der er indkommet et hav af gode idéer, og der er ingen tvivl om, at alle idéerne hver for sig og tilsammen vil bidrage til at øge livskvaliteten og sammenholdet endnu mere i Videbæk, tilføjer hun.
FAKTA:
Den samlede helhedsplan for Videbæk præsenteres på et virtuelt møde den 15. juni klokken 18.30-20.00.
Du kan se med hjemme fra stuen ved at på ind på linket her, skrive dit navn og klikke deltag: www.rksk.dk/Helhedsplan-videbaek
Planen vil blive præsenteret i sammenhæng og deltagere har mulighed for at stille spørgsmål i en chat.
Her kan du få indblik i arbejdet med helhedsplanen for Videbæk.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan