Skolebørn forbereder sig på Børnekulturfestivalen GenOpdag
I kulturhuset Mejeriet i Tarm var 2.b fra Tarm skole fra morgenstunden mandag i fuld sving med at male guldspætter og pinkpletter og andre eksotiske fantasi-fisk i glade farver og flotte mønstre.
I teatersalen ved siden af var den anden halvdel af klassen i gang med en dramaworkshop, hvor de med udgangspunkt i FNs verdensmål talte om livet i havet og bl.a. øvede bevægelsen af ålegræs og tang i havstrømmen, samt den spændende entré og sortie.
Begge dele er et led i forberedelserne til Børnekulturfestivalen GenOpdag, der finder sted på havnen i Ringkøbing lørdag den 15. juni.
Børnekulturfestivalen er en del af Den Europæiske Kulturregions Festival GenOpdag, der afholdes i samtlige 19 kommuner i Region Midtjylland i dagene 1-16. juni. Formålet er at kaste nyt lys på det velkendte og undersøge det skjulte og ukendte; vende det hele lidt på hovedet i en genopdagelse af, hvem vi er, og hvad vi kan.
Børnekulturfestivalen i Ringkøbing skal bl.a. gøre børn og deres voksne opmærksomme på livet i havet og på hvordan f.eks. store mængder af plastikaffald påvirker det.
Her vil Sange til Verden, der er skrevet om FN’s 17 Verdensmål, sammen med workshops om havets tilstand samt genbrug og fornuftig udnyttelse af ressourcerne være på programmet – sammen med en masse sjov og spas.
Fokus på verdensmål
- Børnene er efterhånden blevet stærke fortalere for en renere verden, hvor vi bruger ressourcerne med omtanke og f.eks. ikke dumper vores affald i havet, fortæller Maria Vandborg, kulturkonsulen i Ringkøbing-Skjern Kommune.
- På Børnekulturfestivalen vil vi koble havet og havnen med børnenes kreativitet og nysgerrighed - og bruge det blå byrum som ramme for aktiviteter, der sætter fokus på FN’s Verdensmål i børnehøjde, forklarer hun.
Maria Vandborg peger på, at børn og deres voksne f.eks. kan bygge og kreere bæredygtigt med brug af genbrugsmaterialer, ligesom de kan spille genbrugsspil, besøge spejdernes stand Danmarkshavn og udforske havnen gennem en mini-havnevandring i børnehøjde.
Koblingen af viden og fantasi
I Mejeriet i Tarm har adskillige skoleklasser allerede fået lov at udforske havet og fantasien forud for festivalen. Alle deres fisk og havdyr kommer til at pryde scenen under festivalen.
- Vi har valgt at tage udgangspunkt i sangen om Livet i havet, og lave fantasifulde fisk som parallel til de rigtige fisk i havet, mens vi taler om, at man skal holde havene rene for affald, fordi det skader fiskene, siger Tove Lauritsen, billedkunstner og bestyrer af Mejeriet.
I det kreative rum forløber snakken frit, f.eks. med udgangspunkt i, at flere af børnene havde madpakker pakket ind i sølvpapir med til pausen:
- Det fik vi en snak om, hvor skadeligt f.eks. sølvpapir er og om hvor uforgængeligt det er som affald i naturen. Og lur mig, om der ikke er et barn eller to, der nu går hjem og taler med deres forældre om, at de skal have noget madpakkepapir eller en madkasse til deres madpakker i stedet for sølvpapir, fortæller Tove Lauritsen.
- Det er de små dryp som vi hver især kan bidrage med, der rykker noget i forhold til en mere positiv retning ud fra FNs Verdensmål, siger hun og tilføjer:
- Vi giver børnene noget viden og kobler det med fantasi i form af billedkunst og drama, og skaber noget, der gør, at børnene kan huske, hvad vi har talt om.
En af de ting, børnene i 2. b tager med sig fra workshoppen i Mejeriet er netop, hvordan f.eks. plastikaffald påvirker livet omkring os. Derfor er der farverige nylonfrynser af gamle fiskenet og plastikposer på de fisk, som de får malet og dekoreret.
Kreativitet baner vej til forståelse
Foruden fantasi-fisk i alle farver – og altså med plastikfrynser - kan man på Børnekulturfestivalen den 15. juni møde en stor blå hval, lege og lære med Naturkraft, se udstillingen om Børnenes By, lære hvordan man kan genanvende ressourcer og hjælpe naturen - og deltage i alverdens workshops.
På scenen kommer Dissing & Las og underholder med deres musikalske fortolkning af Jakob Martin Strids børnebog ”Min mormors gebis”.
Festivalen, der primært henvender sig til børn i alderen 6-14 år og deres voksne, løber af stablen kl. 10-15 på havnen med en afstikker til Torvet i Ringkøbing. Festivalen afsluttes med koncert med Aarhus Jazz Orchestra og et lokalt børne-verdenskor på den grønne plæne ved havnen kl. 14-15.
- Jeg tror, det bliver en rigtig hyggelig dag, siger Maria Vandborg og opfordrer alle børn til at gribe fat i deres voksne og tage dem med til en lærerig dag, hvor sang og sjov, kreativitet og kunst kan være med til at bane vej for en større forståelse af nogle af de store udfordringer, vi står over for i dag.
- Vi vil gerne bidrage til, at både børn og voksne får kendskab til FN’s Verdensmål. Gennem en kulturfestival vil vi give dem en mulighed for at opdage, hvordan vi selv kan bidrage til en mere bæredygtig livsform, siger Maria Vandborg. Hun håber derfor, at rigtig mange vil pakke madkurven og komme ned på havnen til en dag, hvor guldspætterne og pinkpletterne og alle de andre eksotiske fisk kan minde os om at passe godt på livet i havet.
FAKTA:
Programmet for børnekulturfestivalen GenOpdag opdateres løbende frem mod den 15. juni, og kan ses på Facebook-begivenheden ”Børnekulturfestivalen GenOpdag”.
Bag værkstederne og Sange til Verden står Kulturprinsen i Viborg i samarbejde med BUM og Aarhus Jazz Orchestra, netværk for Børne- og Ungekultur i Region Midtjylland.
Derudover er børnekulturfestivalen GenOpdag arrangeret af Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med Ringkøbing Skjern Musikskole, Handelsforeningen i Ringkøbing, Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne, Ungdomsskolen, KFUM Spejderne, Ringkøbing Lokalhistorisk Arkiv, Bevaringsforeningen, Teatret OM, Naturkraft, og en række andre aktører.
Børnekulturfestivalen er en del af Europæisk Kulturregions Festival GenOpdag, der foregår i alle 19 kommuner i Region Midtjylland i uge 23 og 24.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan