Pulje støtter ansøgninger til Bredbåndspuljen
Den nationale bredbåndspulje skal sikre bedre internet- og mobildækning i yderområder. Arkivfoto.
Energistyrelsen åbnede 25. maj for en ny bredbåndspulje med 100 mio. kr., der skal hjælpe digitaliseringen på vej i de tyndtbefolkede områder af landet.
Og tirsdag vedtog Økonomiudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune så at binde 1.000 kr. pr. husstand i halen af de ansøgninger, der får tilsagn om midler fra den nationale pulje.
Siden Bredbåndspuljen blev etableret i 2016 er der på landsplan givet tilsagn om tilskud til hurtigt bredbånd til 379 projekter, som samlet omfatter ca. 21.000 adresser.
967 af disse adresser er i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor 13 projekter fra 2018 til 2020 i fællesskab har fået tilsagn om i alt 23.383.00 mio. kr. i støtte fra den nationale bredbåndspulje.
Ringkøbing-Skjern Kommune har i både 2018, 2019 og 2020 støttet de enkelte projekter med 1.000 kr. pr. adresse. Og nu altså også i 2021.
Der er i forvejen 215.000 kr. i den kommunale bredbåndspulje, og med Økonomiudvalgets nik til overførslen af yderligere 300.000 kr. vil i alt 515 husstande i kommunen kunne få gavn af den nationale bredbåndspulje. Pengene fra den kommunale bredbåndspulje fordeles efter først-til-mølle-princippet.
Pengene kommer fra Landdistriktspuljen og understreger dermed, at det gennem kommunens Landdistriktspolitik er besluttet at arbejde for en bedre mobilitet igennem en forbedret fysisk og digital infrastruktur.
Desuden er det en målsætning i kommunens Erhvervspolitik at styrke områdets adgang til digital infrastruktur af høj kvalitet:
- Det ekstra beløb i den kommunale bredbåndspulje skulle gerne bidrage til at gøre det nemmere for borgere at opnå tilskud i den nationale pulje. Som en af Danmarks vækstkommuner er vi nødt til at sikre, at vores virksomheder og private borgere kan få samme adgang til en hurtig, stabil og pålidelig internetforbindelse som andre steder i landet, og at de ikke bliver bremset i deres virkekraft og behov af en utilstrækkelig dækning, siger borgmester Hans Østergaard.
Værdifulde 1.000 kr.
Pengene i Bredbåndspuljen uddeles efter ansøgning, og ansøgningerne vurderes efter et pointsystem, hvor netop kommunalt tilskud indgår i et af i alt syv kriterier. Derfor kan de 1.000 kr. pr husstand fra Landdistriktspuljen erfaringsmæssigt vise sig at være langt mere værd end ’blot’ 1.000 kr.
- Hvis man bor i et område med en utilstrækkelig internetforbindelse, kan jeg kun opfordre til, at man går sammen og i fællesskab med naboerne får kigget nærmere på, hvordan man kan få tilskud til et lokalt bredbåndsprojekt, siger Hans Østergaard og understreger, at man kun kan søge den nationale bredbåndspulje som projekt og ikke som enkeltperson.
I Ringkøbing-Skjern Kommune er der pt 1.471 antal husstande, som har så utilstrækkelig bredbåndsdækning, at de kan søge Bredbåndspuljen, herunder ca. 300 adresser, der fik afslag i 2020.
Disse opfordres også til at søge igen:
- Man skal læse retningslinjerne, før man sender sin ansøgning igen, for kriterierne har ændret sig lidt, og så skal man indhente et nyt tilsagn fra den kommunale bredbåndspulje, selv om man fik tilsagn sidste år, siger Lotte Finnerup, landdistriktskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Energistyrelsen afholder i øjeblikket informationsmøder om Bredbåndspuljen, og på styrelsens hjemmeside bredbaandspulje.sdfi.dk/ kan man finde information om Bredbåndspuljen og om ansøgningsprocessen.
Fakta:
Under ”Legater, priser og puljer” på kommunens hjemmeside kan du læse mere om bredbåndspuljen.
Der er afsat 100 mio. kr. til Bredbåndspuljen i 2021. Puljen er målrettet boliger, virksomheder og sommerhuse i landzone og sommerhusområder.
Bredbåndspuljen kan ikke søges af enkeltadresser, men kan slå sig sammen lokalt og organisere et projekt, som kan søge om tilskud. De deltagende adresser skal bidrage med en egenbetaling på mindst 4.000 kr. i gennemsnit pr. adresse. Det samme skal den bredbåndsudbyder, som skal stå for udrulningen i projektet.
Det er muligt at søge tilskud til adresser med dårlig bredbåndsdækning – og hvor der ikke foreligger konkrete planer for bedre dækning inden for de kommende tre år. Dårlig bredbåndsdækning indebærer, at det ikke må være muligt at få en bredbåndsforbindelse på adressen, hvor hastighederne overstiger 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload.
Den infrastruktur, der etableres med tilskud fra bredbåndspuljen, skal kunne levere stabile, oplevede hastigheder på mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.
P.t. er der på landsplan registreret cirka 50.000 tilskudsberettigede adresser. I Ringkøbing-Skjern Kommune er tallet 1.471. Man kan se, om en adresse er registreret som tilskudsberettiget på sdfi.dk/digital-infrastruktur/bredbaand/bredbaandspuljen
Bredbåndspuljen blev etableret i 2016. I perioden 2016-2020 er der på nationalt plan givet tilsagn om tilskud til hurtigt bredbånd til 379 projekter, som samlet omfatter ca. 21.000 adresser.
I Ringkøbing-Skjern Kommune har 13 projekter i perioden 2018 til 2020 samlet set opnået 23.383.00 mio. kr. i støtte fra den nationale bredbåndspulje. De 13 projekter omfatter i alt 967 adresser. Ringkøbing-Skjern Kommune har støttet de enkelte projekter med 1.000 kr. pr. adresse.
Ansøgere kan forvente at få svar fra den nationale Bredbåndspulje i december 2021.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse