24. juni 2020

Nye ladestandere til el-biler indvies i Skjern

Mostphotos

De to nye offentlige ladere i Skjern er et godt skridt på vejen mod elektrificeringen af transporten i Ringkøbing-Skjern Kommune - en af Danmarks mest ambitiøse, når det gælder den grønne omstilling

Der er pt præcis 99 el-personbiler og 3 el-varevogne i Ringkøbing-Skjern Kommune. De er hidtil blevet ladet op ved private stik og ved de ladestandere, som kommercielle udbydere har sat op.

Men fra og med fredag den 26. juni kan de – og alle de elbiler, der blot er på gennemkørsel i kommunen - blive opladet ved de to nye offentligt tilgængelige ladestandere, som Ringkøbing-Skjern Kommune har opsat ved Tinghusvej 4 i Skjern.

Ladestanderne er en del af det interregionale EU-projekt COBEN, der står for halvdelen af finansieringen. De resterende 50 procent har Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune fundet i midler afsat til energiområdet via kommunens ambitiøse Energi2020-strategi.

- Vi satser stort på den grønne omstilling i Ringkøbing-Skjern Kommune, og vi producerer allerede 50 procent mere strøm fra vedvarende energikilder, end vi selv bruger. Så det giver rigtig god mening, at vi som kommune forsøger at skubbe på en udvikling, hvor vi selv bruger den energi, vi producerer, i stedet for at importere fossilt brændstof til vores transport, siger Søren Elbæk, 1. viceborgmester og formand for Erhvervs- og Vækstudvalget.

Han tilføjer, at elektrificeringen af transportsektoren er en væsentlig del af kommunens Energi2020-strategi om at blive 100 procent selvforsynende med vedvarende energi:

- I Erhvervs- og Vækstudvalget ved vi godt, at der skal være nogen, der går forrest. Det gælder i høj grad   også for elbiler, hvor den gamle diskussion om hønen og ægget går igen, for er det elbilerne eller ladestanderne, der skal komme først og trække udviklingen i den rigtige retning? Når vi som kommune nu sikrer, at det er muligt at få opladet sin bil, så er det i hvert fald et godt skridt i den rigtige retning i forhold til at få flere elbiler på vejene, siger Søren Elbæk.

Opladet batteri på 45 minutter

Den ene af de to ladestandere i Skjern er tilmed en kraftig jævnstrøms-hurtiglader, der kan sikre, at elbiler er køreklare igen på bare 45 minutter. Derudover er der en såkaldt destinationslader, der vil være 3-5 timer om at lade batteriet fuldt.

- Det betyder, at der vil være skiltning, hvor man opfordres til at tage hensyn til hinanden og flytte sin bil efter endt ladning, så vi ikke risikerer, at én bil blokerer laderen en hel arbejdsdag f.eks., siger Peter Danielsen, projektkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommunes Energisekretariat og ansvarlig for indkøb og opsætning af ladestanderne.

Han peger på, at de fleste private elbilsejere nok stadig vil foretrække at oplade deres biler derhjemme, fordi det generelt er den billigste løsning i forhold til at betale 2,5 kr. – 3,5 kr. pr. kwh afhængigt af, om man vælger destinationsladeren eller hurtigladeren.

I førerposition

Indvielsen af de to elladere finder sted kl. 15.30, hvor formand for Ringkøbing-Skjern Kommunes Energiråd Jakob Agerbo holder tale og klipper den røde snor, der i dagens anledning naturligvis er grøn.

- Ringkøbing-Skjern Kommune er endnu engang i førerposition, når det gælder bæredygtighed og den grønne omstilling. Det viser vi bl.a. ved at gå foran markedet og opstille offentlige ladestandere til elbiler, siger Jakob Agerbo og tilføjer, at Ringkøbing-Skjern Kommune midt i maj gik videre til finalen om den europæiske energi-pris European Green Leaf Award. 

- Sådan en finaleplads kommer man ikke sovende til. I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi nogle meget ambitiøse målsætninger, der også inkluderer, at vi vil være 100 procent fossilfri i 2040 – 10 år før regeringens målsætning for hele Danmark, forklarer han og tilføjer:

- Kommunens strategiske energiplan for 2019-2023 har indsatsområder som effektiv udnyttelse af energi, ren el til opvarmning og industri, lagring og smart energiforbrug, grøn transport, effektiv biomasseanvendelse foruden planer om et energilaboratorium.

Til indvielsen i Skjern vil en repræsentant fra ladeoperatøren være til stede, ligesom Anna Hilden, formand for Forenede Danske Elbilister, FDEL, og medlem af Energirådet i Ringkøbing-Skjern Kommune bl.a. vil fortælle om de mange fordele ved en el-bil, før ladestikkene sættes i de første elbiler.

Fra Skjern Handelsforening bakker bychef og formand Mette Christensen op bag de offentlige ladestandere:

- Ladestanderne er oplagt en fordel for el-bilejere, men jeg tror også, vi vil se, at de bliver en fordel for handelslivet i Skjern. Det vil være naturligt for el-bilsejere at bruge ventetiden på at handle i byens butikker eller tage en kop kaffe et sted, mens bilen bliver ladet op. Det kan næsten kun bidrage til en øget omsætning i midtbyen, siger hun.

 

FAKTA:

Pressen og andre interesserede er velkomne til at være med til indvielsen af de to nye offentlige el-ladestandere. Det sker på fredag den 26. juni, kl. 15.30 på Tinghusvej 4, Skjern.