Interaktivt kort samler vilde idéer i Vores Vilde Vestjylland
Nu kan du lægge fotos og beskrivelser af din vilde have op på et kort på kommunens hjemmeside som inspiration til borgere, der gerne vil invitere f.eks. insekter og pindsvin indenfor. Ny havefolder giver samtidig gode råd til den vilde have i Vores Vilde Vestjylland, ligesom du kan hente et skilt til din vilde have på biblioteket.
Har du bygget et fem-stjernet insekthotel af lidt brædder, kviste, kogler, sten og uld, du alligevel bare havde liggende? Eller har du inviteret pindsvinet indenfor i din kvasbunke, sået græsplænen til med blomstrende urter, plantet bi-venlige stauder eller hængt fuglekasser op?
Så vil vi gerne se det – og lade os inspirere af dine gode idéer.
Derfor har Vores Vilde Vestjylland-arbejdsgruppen i Ringkøbing-Skjern Kommune nu etableret en såkaldt hub – eller et interaktivt kommunekort - til deling af vilde idéer og tanker. Og på siden kan man uploade fotos fra sin vilde have og være med til at vise både opbakning til – og udbredelsen af de vilde tanker.
- Vi har helt fra starten sagt, at Vores Vilde Vestjylland er et kommuneprojekt frem for et kommunalt projekt. Arbejdsgruppen lægger nogle retningslinjer og nogle forslag frem, men vi håber bestemt at involvere en masse haveejere, erhvervsvirksomheder, kommunale institutioner, landbrug, skoveejere og de mange andre, der kan være med til at gøre en indsats for en større biodiversitet og bedre levevilkår for vores insekter, padder og smådyr i kommunen, siger Per Høgh Sørensen.
Han er afdelingsleder i Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur, Natur og Fritidsafdeling og dermed også leder af arbejdsgruppen bag Vores Vilde Vestjylland.
Mangel på gode levesteder
Arbejdsgruppen repræsenterer Ringkøbing-Skjern Kommunes deltagelse i Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune, og hub’en er et foreløbigt værktøj til at få involveret så mange borgere som muligt i arbejdet, samtidig med, at arbejdsgruppen håber at udbrede forståelsen blandt borgerne for, at insekter og smådyr trænger til flere gode levesteder i Naturens Rige.
- Vi har hørt fra en del, der har ladet græsset gro og grøftekanterne blomstre, men som efterhånden har en fornemmelse af, at naboerne er begyndt at skule lidt til alt det vilde, fordi vildskaben jo umiddelbart godt kan forveksles med dovenskab. Og dét kan en god vestjyde jo ikke kan ha’ siddende på sig, siger Per Høgh Sørensen.
- Udover hub’en har Vores Vilde vestjylland-arbejdsgruppen derfor også fået produceret skilte, der kan fortælle naboer og forbipasserende, at der er en mening med vildskaben, og at det ikke er fordi græsslåmaskinen ikke vil starte eller skuffejernet er knækket, at man lader naturen få lov at brede sig, fortælle Per Høgh Sørensen.
Skiltene kan fra på mandag den 5. juli hentes på Ringkøbing-Skjern Kommunes fem biblioteker.
- Vi har fået en del henvendelser fra folk, der efterlyste et skilt til at forklare, at ukrudt og uslåede græsplæner er omsorg for naturen og biodiversiteten – og som efterlyste idéer til, hvad de ellers kan gøre i indsatsen for mere vild natur, fortæller Per Høgh Sørensen.
Havefolder og borgermøder
Derfor har arbejdsgruppen bag Vores Vilde Vestjylland også produceret en havefolder, som ligeledes ligger til fri afhentning på biblioteket.
Havefolderen, der ligesom skiltene kan downloades og printes fra Vores Vilde Vestjyllands hjemmeside, er printet på FSC-certificeret genbrugspapir, og indeholder gode råd til, hvordan man kan invitere flere insekter, padder og andre smådyr ind i sin have.
- Med folderen håber vi at vise, at man med meget små tiltag kan gøre en mærkbar forskel for biodiversiteten i ens egen baghave eller altankasse. I forhold til at rive f.eks. hækafklip sammen og køre det på genbrugspladsen er det jo i virkeligheden en meget mindre arbejdsindsats, der skal til for, at man kan skabe levevilkår for smådyr og insekter med en kvasbunke i et hjørne af haven, siger Per Høgh Sørensen og tilføjer:
- Men er man vant til at hive kemikalier frem, bare der gror ukrudt og mos imellem fortovsfliserne foran ens matrikel, er det nok snarere en kulturændring, der skal arbejdes på.
Foreløbig arbejder arbejdsgruppen bag Vores Vilde Vestjylland på at få arrangeret borgermøder på den anden side af sommerferien, såfremt corona-hensyn tillader det.
Her håber kommunens biologer, naturvejledere og forstkandidater at skabe netværk, hvor bl.a. haveejere, landbruget, foreninger, skoler og daginstitutioner, ældrecentre, virksomheder og andre kan mødes og både inspirere, involvere og forpligte hinanden på at tænke mindre i ukrudtsbekæmpelse og uendelige, nyslåede græsplæner og mere i mangfoldighed og biodiversitet.
Fakta:
Vilde idéer kan uploades på hub’en på hjemmesiden voresvilde.rksk.dk.
Havefolder og skilt ligger elektronisk på hjemmesiden voresvildevestjylland.dk.
Læs mere på kommunens hjemmeside under Vores Vilde Vestjylland.
Følg arbejdet og bidrag med kommentarer, ideer og forslag på facebooksiden Naturens Rige – Vores Vilde Vestjylland.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan