13. juni 2023

Film på Folkemødeplakaten

Optagelser fra Hvide Sande. Foto: Astrid Dalum

Er dansk film- og TV-serieproduktion med til at opbygge eller nedbryde forskellen på by og land? Og giver det noget særligt til en film, at den er optaget on location i f.eks. Ringkøbing-Skjern Kommune? Dét er et par af de spørgsmål, der bliver stillet, når Ringkøbing-Skjern Kommune inviterer til debat om dansk film som en fælles fortælling på Folkemødet på Bornholm. Arkivfoto fra optagelserne til TV-2 serien Hvide Sande: Astrid Dalum

 

I februar lagde Ringkøbing Biograf rød løber og lærred til gallapremieren på Hella Joofs ”Meter i sekundet”, der var støttet af – og optaget on location i - Ringkøbing-Skjern Kommune. I denne uge afslutter filminstruktør Jeppe Rønde og hans filmhold optagelserne til ”Kærlighedens gerninger” i Naturens Rige, og om få uger er der igen biografpremiere i Ringkøbing, denne gang på Stefan Pellegrinis kortfilm ”De ukuelige”. Og endelig søger Deluca-film, der stod bag TV2-serien Hvide Sande, lige nu runnere til nye filmoptagelser ved Vestkysten.

Med en politisk vedtaget filmstrategi og en dedikeret filmkonsulent i medarbejderstaben er der alt i alt adskillige gode grunde til, at det netop er Ringkøbing-Skjern Kommune, der inviterer til debat om film, når der igen blændes op for Folkemødet på Bornholm.

Med i panelet til en snak om, hvorvidt film kan styrke bredden i fortællingerne og sammenhængskraften mellem Vesterbro og Vesterhavet, er foruden kommunens filmkonsulent Rebecca Molders og viceborgmester Søren Elbæk også bl.a. direktør i Producentforeningen Jørgen Ramskov og en repræsentant for de to regionale filmfonde Den Vestdanske Filmpulje og Filmfyn.

I instruktørstolen som ordstyrer for debatten er Nikolaj Vibe Michelsen, der stod bag den internationale politiske thriller Dobbeltspil – og som bl.a. vil spørge ind til, om det giver noget særligt for en film- eller tv-produktion, at den er optaget on location i f.eks. Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Når Ringkøbing-Skjern Kommune har en filmstrategi hænger det uløseligt sammen med vores promovering og branding af kommunen. Vi synes selv, at vi har noget helt særligt at byde på i Naturens Rige, men vi kan jo høre, at mange andre danskere har et dårligt kendskab til kommunen. Dét kendskab øger vi markant, når film som ”Meter i sekundet” eller tv-serien ”Hvide Sande” løber over biograflærredet eller tv-skærmene hjemme i stuerne, siger Søren Elbæk.

Derudover peger filmkonsulent Rebecca Molders på, at filmsatsningen spreder sig som ringe i vandet – også ud over landegrænserne:

- En tv-serie som ”Hvide Sande” er foreløbig solgt til 37 lande. Det betyder, at tv-seere verden over måske kigger en ekstra gang på Vestkysten og resten af området, når de skal planlægge sommerferie. Herudover kan vi jo se, at når vi tager imod filmhold og hjælper dem med at finde alt fra locations til statister og lokale runnere, så sætter de pris på det og spreder fortællingen om, at der er rigtig rart at være i Vestjylland, forklarer hun.

- Filmfortællinger giver os indsigt, og knytter os sammen på tværs af landet. Alle vil gerne have mere dansk kvalitetsindhold både på det store lærred og på skærmen derhjemme. Men hvad er det for nogle fortællinger om Danmark, vi skaber? Og skal vi styrke produktionen af film- og tv-serier uden for hovedstaden yderligere, så vi styrker bredden i fortællingerne og sammenhængskraften mellem Vesterbro og Vesterhavet? Dét er nogle af de spørgsmål, vi håber at få en god drøftelse af på Bornholm, tilføjer Rebecca Molders.

 

Fakta:

Debatten ”Film fra hele landet - er dansk film en fælles fortælling?” afholdes i Kommunernes Telt (F7) lørdag den 17. juni kl. 11.00-11.45.

Ringkøbing-Skjern Kommune er den eneste danske kommune med en politisk vedtaget filmstrategi, der bl.a. skal:

  • medvirke til at der sættes fokus på og fortælles historier om områdets
  • unikke natur, storladne landskaber og særlige ånd, kultur og kulturhistorie.
  • styrke den lokale stolthed og medvirke til at skabe vækst og udvikling.
  • Sikre, at filmiske fortællinger kaster nyt lys over egnens unikke karakteristika og gør kommunen endnu mere attraktiv for nye tilflyttere og nye grupper af turister.

Hele kommunens filmstrategi kan læses her: https://rksk.dk/Files/Files/Om%20Kommunen/Politikker-og-strategier/Strategier/Filmstrategi_grafisk_version_3.pdf