Studenterne er tilbage på skolebænken
Da kommunens Sundheds- og Omsorgsafdeling i foråret søgte vikarer blandt unge vordende studenter, var det for at sikre vagtplanen på kommunens institutioner og i hjemmeplejen hen over sommerferieperioden – og fordi 500 social- og sundhedsmedarbejdere skal på efteruddannelse i løbet af efteråret og vinteren.
Og så var det med den håbefulde bagtanke, at nogle af de nyklækkede studenter ville bruge et vikarjob i sommerferien på at beslutte sig til at fortsætte med en sundhedsfaglig uddannelse:
- Jeg håber, at mange af vikarerne bagefter vil have lyst til at søge ind på en sundhedsuddannelse og fortsætte i et studiejob som weekend- og ferieafløsere i ældreplejen, siger Birthe Nyrup Dahl, uddannelsesansvarlig i Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune.
- Vi skal bruge vores ca. 50 friske unge vikarer i 6-8 måneder. Det giver dem god tid til at prøve sig selv af i arbejdet i ældreplejen eller på et ældrecenter, tilføjer hun.
Et job med mening
Allerede da kommunen i foråret slog vikarstillingerne op på gymnasiernes opslagstavler lovede Birthe Nyrup Dahl, at de unge vikarer ville få en god og grundig introduktion til arbejdet i ældreplejen eller på et ældrecenter. Ligesom hun lovede dem ’et job med indhold og mening, en pæn løn og en god portion erfaring på cv’et’.
En del af den optræning har vikarerne allerede fået i følvagter på deres individuelle arbejdspladser. En anden del får de i disse dage, hvor de bliver undervist i et obligatorisk forløb om medicinansvar og –håndtering på Innovest i Skjern. Med på programmet er f.eks. opmærksomhedspunkter på medicinskemaer, inhalationsmedicin, cremer og salver samt øjendrypning i teori og praksis.
- Det er rigtig vigtigt, at man som personale ved, hvordan man skal håndtere medicin til de ældre, bl.a. for at højne patientsikkerheden og undgå utilsigtede hændelser, forklarer Birthe Nyrup Dahl.
Selvom der kun er ansat omkring 50 nye vikarer, bliver der uddelt diplomer for gennemførelse af medicinhåndteringskurset til tæt på 100 medarbejdere, når alle på torsdag har været igennem kurset.
- Vi har slået to fluer med ét smæk og sendt omkring 50 ufaglærte medarbejdere med på skolebænken sammen med vores nye vikarer, forklarer Birthe Nyrup Dahl – og peger på, at en del af dem har arbejdet i en længere periode på ældrecentre og i ældreplejen.
Fastansatte også på skolebænken
Årsagen til, at kommunen i foråret søgte 50 vikarer blandt gymnasiernes 3. g’ere er, at de social- og sundhedshjælpere, hjemmehjælpere og social- og sundhedsassistenter, der allerede er ansat i kommunen bad om efteruddannelse.
I det daglige arbejde med borgere, har social- og sundhedsmedarbejderne nemlig oplevet, at de traditionelle pleje- og omsorgsopgaver fylder mindre, og at det i stigende grad er psykiatriske sygdomme, misbrugsproblematikker, angst- eller depressionslidelser, borgerne kommer med.
Derfor var det et udbredt ønske blandt social- og sundhedsmedarbejderne at få mere viden om psykiatriske diagnoser. Og derfor har Sundhed- og Omsorgsafdelingen i samarbejde med Social- og Sundhedsskolen i Herning tilrettelagt et fem dages kursusforløb om psykiatriske problemstillinger for alle ca. 330 social- og sundhedshjælpere samt hjemmehjælpere, mens de ca. 220 social- og sundhedsassistenter får et fem dages kompetenceløft med fokus på misbrugsproblematikker hos sindslidende borgere.
Som opfølgning vil begge grupper få et tre dages kursus i anerkendende pædagogik og -kommunikation i dialogen med borgeren. Det er dét, der på fagsproget kaldes neuropædagogik og som er et redskab til nedtrapning af konflikter og til mestring af den gode kommunikation.
- Kompetenceløftet kommer til at ske løbende over 8 måneder, fortæller Birthe Nyrup Dahl, og tilføjer:
- Sosu-medarbejderne løber allerede stærkt i deres dagligdag, så vi kan ikke afvikle sommerferie og bagefter sende alle ca. 550 sosu-medarbejdere på efteruddannelse i otte dage hver, uden at det efterlader store huller i vagtplanen. Derfor er vi rigtig glade for, at så mange unge har grebet udfordringen og søgt vikarjob i ældreplejen, siger Birthe Nyrup Dahl.
FAKTA:
Ca. 50 unge vikarer – primært ny-udsprungne studenter – har fået vikarjob de næste 6-8 måneder som sosu-medarbejdere på ældrecentre og i ældreplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune.
De sidste to af i alt tre grupper er på skolebænken i denne uge på Innovest for at lære om medicinhåndtering. Sidste gruppe på ca. 50 vikarer er på Innovest på torsdag.
Kompetenceforløbene for Ringkøbing-Skjern Kommunes godt 500 social- og sundhedsmedarbejdere tilrettelægges i samarbejde med Social- og sundhedsskolen i Herning og starter i august 2018.
Social- og sundhedshjælpere er medarbejdere med en 14 måneder lang uddannelse i hverdagspleje og -omsorg.
Social- og sundhedsassistenterne har været igennem en bredere uddannelse, der på 34 måneder inkluderer sygepleje og en klinisk tilgang til pleje og omsorgs-opgave
Se det indslag TV MidtVest lavede om sosu-jobopslaget i foråret her:
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan