Nyt redningsudstyr testes i Hvide Sande og Søndervig
Trods det våde sommervejr har turisterne efterhånden indfundet sig langs Vestkysten, og det betyder traditionen tro travlhed på strandene. Også på Hvide Sande Sydstrand og Søndervig Strand, hvor der frem til den 19. august vil være opsat såkaldte LifeBoards.
Det er surfboard-inspireret redningsudstyr, specialdesignet til kystlivredning, som det private firma WeConsider har opsat i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune som led i en test.
Ifølge WeConsider er det surfboardlignende design nemmere for almindelige badegæster at bruge end de klassiske redningskranse.
Statistikken viser, at 16.000 danskere hvert år har været i fare for at drukne. Og selv om der er livredderstationer langs kysterne, sker 80 procent af alle livreddende aktioner uden for livreddernes områder.
Med et LifeBoard er det ifølge WeConsider muligt at nå frem til en nødstedt dobbelt så hurtigt, som hvis man brugte den klassiske redningskrans.
- De traditionelle redningskranse er tunge at kaste ud til en nødstedt, og langsomme og lidt besværlige at svømme med, siger industriel designingeniør Jannika Cao fra WeConsider.
Sammen med to medstuderende på Aalborg Universitet udviklede hun LifeBoard som en del af sit speciale. Ideen var at designe livredningsudstyr med fremdrift nok til, at man hurtigt kan være hos en nødstedt – og opdrift nok til at holde to personer oppe, til der kommer hjælp - eller man kan svømme ind til kysten.
- Statistikkerne viser, at det ofte er redderne, man som nødstedt griber fat i, fordi man griber fat i hvad som helst i sådan en situation. Det kan hurtigt ende galt, og derfor har vi designet LifeBoard’et med store stropper, som man kan gribe fat i, forklarer Jannika Cao.
Foreløbig er det badegæsterne i Ringkøbing –Skjern Kommune og i Blokhus, der i år skal teste LifeBoards.
- Vi valgte strandene ud fra en viden om, at Vestkysten kan være farlig, og gik efter de store turismekommuner. Både Sydstranden i Hvide Sande og Søndervig Strand er attraktive strande – i Hvide Sande har de masser af vandsport; i Søndervig er det en klassisk badestrand og nogle andre strandgæster. Derfor var det interessante strande for vores test, hvor vi bl.a. skal se, om folk anser LifeBoards som redningsudstyr, siger Jannika Cao.
- Det er forventningen, at LifeBoards kan være med til at skabe en ny redningskultur på kysten, hvor badegæster som civile reddere kan være med til at standse ulykker i tide – og ultimativt kan være med til at redde liv uden at risikere deres eget liv, forklarer Henning Nørgaard Klausen, turisme- og erhvervskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, og tilføjer:
- Derfor takkede vi ja, da WeConsider tilbød at teste deres livrednings-boards på Sydstranden i Hvide Sande og i Søndervig. Formålet med udstyret er at skabe øget tryghed og sikkerhed for strand- og badegæster, og hvis de kan være med til at redde liv, er det bestemt en succes.
Henning Nørgaard Klausen understreger, at LifeBoards ikke erstatter de livreddere og rød/hvide redningskranse fra TrygFondens Kystlivredningstjeneste, som vi allerede kender fra stranden. Derimod er de et supplement.
Blandt de emner, som i sommerens løb skal testes er, om badegæsterne på strandene vil betragte LifeBoards’ene som redningsudstyr, om placeringen tæt på vandkanten fremmer livredningen eller om de opsatte LifeBoards kommer i vejen for andre vandaktiviteter – og om det enkelte LifeBoard kan holde til vejrforholdet langs kysten, hvor de bliver udsat for vind, vand og sandfygning.
- Desuden vil vi teste, om de kan få lov at hænge i fred, når der ikke er brug for dem, og om de vil blive hængt på plads igen efter brug, siger Henning Nørgaard Klausen, der håber, at badegæsterne vil respektere, at der er tale om livredningsudstyr – ikke strandlegetøj.
For en sikkerheds skyld vil LifeBoards’ene blive GPS-mærket, så de kan spores, hvis de forsvinder, ligesom de vil blive forsynet med klistermærker med teksten ”Jeg kan redde liv. Jeg er ikke til leg”.
Ringkøbing-Skjern Kommune har ikke investeret penge i projektet. De tre industrielle designingeniører bag WeConsider finansierer projektet, efter at de har modtaget Verner Overgaards Design Award og er blevet udvalgt til Innovationsfondens iværksætterprogrammet ”Innofounder Graduate” til at videreudvikle redningsudstyret.
De seneste tal viser, at TrygFondens livredningstjeneste i 2018 stod bag flere end 88.000 indsatser på 36 strande rundt om i Danmark.
I Ringkøbing-Skjern Kommune er der i alt 52 kilometer vesterhavskyst.
Læs mere om projektet på https://www.lifeboard.nu/
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse