Genbrugs-fif er landet i postkassen
106 miljøstationer og 11 genbrugspladser danner et fintmasket netværk i hele kommunen, så det altid er nemt at aflevere sit affald til genbrug - uanset hvor man bor. Ny avis skal inspirere til hvordan.
En almindelig husholdning i Ringkøbing-Skjern Kommune producerer i gennemsnit 1.291 kilo husholdningsaffald om året. Lidt over en tredjedel bliver genbrugt, mens resten køres til forbrænding. De tal placerer Ringkøbing-Skjern Kommune pænt på linje med landsgennemsnittet.
Alligevel bliver der nu gjort en ekstra indsats for at få flere til at kende til kommunens genbrugssystem:
- Vi vil gerne slå et slag for at flere borgere kender til vores miljøstationer, så de ved, hvor de kommer af med affald til genbrug. Det giver mening både ud fra et økonomisk og et ressourcemæssigt perspektiv, at vi får genanvendt så meget som muligt, siger Gunnar Frandsen, afdelingsleder i Byg og Miljø.
Derfor er der blevet husstandsomdelt en avis med tips til, hvordan man nemt organiserer sortering af plast, glas, metal og papir med mere, så det lige er klar til at tage med.
Se oversigt over genbrugsstationer på rksk.dk/kortgenbrug
Nemt at sortere
Afdelingslederen anbefaler, at man begynder med de nemme ting, hvis man gerne vil give sig i kast med at sortere affaldet.
- Det er nemt at sortere glas, dåser og papir fra, og samtidig er det noget, der gør en forskel i det store billede, fortæller Gunnar Frandsen.
Er man allerede rutineret og vil op på elite-niveau, vil han anbefale at kigge nærmere på plastic-emballage.
- Det er lidt mere tricky med plast, for her er forskellige typer, og det skal være rent for at kunne genbruges, men det er bestemt ladsiggørligt at sortere, siger han.
Plast kan afleveres på genbrugspladsen og deles op i tre forskellige typer:
Folie: Det rene, bløde plast, der beskytter materialer – fx det plast der er rundt om køkkenruller.
PVC: Fx nedløbsrør.
Øvrig plast: Alt det andet plast – fx rene bøtter.
Det er vigtigt, at plasten er ren, da det ellers ikke kan genbruges.
Hent en gratis kompostbeholder på genbrugspladsen
De nationale krav til hvor stor en del af husholdningsaffaldet, som skal genanvendes, bliver løbende skærpet, og derfor er det også en løbende proces for kommunen at optimere andelen af affaldet, der går til genbrug.
- Vi har flere forskellige tiltag i gang. Blandt andet undersøger vi borgernes kendskab og holdning til genbrug i efteråret, og ser vi længere frem, kommer vi også til at kigge på, hvordan vi håndterer køkkenaffald, da det udgør en stor andel af den totale mængde affald, fortæller Gunnar Frandsen.
Allerede nu er der en forsøgsordning i gang, hvor private kan afhente en kompostbeholder til grønt- og frugtrester på genbrugspladserne. Er man interesseret i det, kan man høre nærmere hos personalet på den lokale genbrugsplads.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri