Hybenrosen får klø i Klegod
I den vestjyske klithede er den naturlige flora og fauna sat under pres fra bl.a. den smukke, men uønskede hybenrose. I Klegod har Ringkøbing-Skjern Kommune nu – i samarbejde med grundejerforeningen - sat sig for at overmande det sejlivede landskabsukrudt.
Den tåler både frost og salt, trives på en næringsfattig, sandet jord – og giver frugter, der bugner af bl.a. C-vitamin, kalcium og antioxidanter.
Lyder det som den perfekte afgrøde? Så tro om igen. For i den vestjyske klithede er den naturlige flora og fauna sat så voldsomt under pres fra hybenrosen, at Ringkøbing-Skjern kommune nu - i samarbejde med Klegod grundejerforening - slår et slag for den oprindelige natur, og har indledt et samarbejde om bekæmpelse af hybenrosen.
På grundejerforeningens areal i klitheden har besøgende i årevis kunne se de smukke grønne blade og store pink blomster i en øget forekomst af hybenrose, der især blev spredt i rodskud fra en samlet koloni af hybenrose på et areal større end 1000 kvadratmeter.
Med assistance fra en lokal entreprenør og ved hjælp af en biorotor er det pågældende areal nu blevet befriet for hybenrosen. Biorotoren har fjernet og fræset planten og dens vidtforgrenede rødder i stykker, så de hjemmehørende arter langsomt kan gøre deres entré til foråret.
På arbejdsdage vil frivillige fra Klegod Grundejerforening fjerne den sparsomme genvækst, der trods fræsningen måtte vokse frem af sandet.
- En sidegevinst ved metoden er, at de åbne flader med barsand udgør gode levesteder for bl.a. firben og hugorme – og med forårets komme vil man med stor sandsynlighed kunne se firben slikke sol i sandet, fortæller Claes Fischer, biolog og naturmedarbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Han medgiver, at mange måske vil foretrække at støde på hybenroser frem for hugorme i naturen, men peger på, at den sejlivede hybenrose udover at være nøjsom og sejlivet også er så hurtigt-voksende, at den stjæler lys og næring fra de sårbare hjemmehørende arter i klitheden.
- Hybenrose – eller rynket rose, som den også kaldes - er på Naturstyrelsens liste over landskabsukrudt sammen med f.eks. kæmpebjørneklo. Det anbefales officielt at bekæmpe planten, forklarer han og tilføjer:
- Hybenrose er invasiv i Danmark, hvor den er naturaliseret på sandet bund ved strande og klitter – og hvor den udkonkurrerer de øvrige hjemmehørende arter. Til trods for sine kønne farver er hybenrosen derfor generelt uønsket i den danske natur.
FAKTA:
Hybenrosen eller Rynket rose (Rosa rugosa) hører hjemme på den magreste sandbund langs Sibiriens, Kamtjatkas, Sakhalins, Koreas og det nordlige Japans (Hokkaidos) kyster.
Den tåler salt, både i luften (havgus) og i jorden. Planten er særdeles overlevelsesdygtig og vokser hurtigt. Den overlever hård frost.
Planten er invasiv i Danmark, hvor den er naturaliseret på sandet bund ved strande og klitter og udkonkurrerer de øvrige (hjemmehørende) arter.
Rynket rose er på Naturstyrelsens liste over landskabsukrudt sammen med f.eks. kæmpebjørneklo. Det anbefales at bekæmpe planten.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan