Hurtig hjælp til rygestop giver resultater
30 sekunder. Længere tid behøver det ikke tage for en kommunal sagsbehandler eller en sygeplejerske på sundhedscenteret at finde ud af, om den borger, de sidder med, er ryger - og om vedkommende er interesseret i at blive henvist til kommunens gratis rygestop-tilbud.
Siden december 2014 har de seks vestjyske kommuner Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Struer tilbudt borgere hjælp til rygestop – og erfaringen er, at det er et kærkomment tilbud. Alene det seneste år har ca. 1000 borgere takket ja til at blive henvist til et kommunalt rygestopforløb, heraf er omkring 200 fra Ringkøbing-Skjern Kommune.
De foreløbige resultater fra de seks kommuner i den såkaldte Vestklynge viser oven i købet, at knap halvdelen af deltagerne, der gennemfører et rygestopforløb, stadig er røgfri efter et halvt år.
Hurtig effektuering
I projektet er der indført en simpel henvisningsmetode på f.eks. hospitalet og hos de praktiserende læger, hvor sundhedspersonale giver en kort rådgivning og spørger, om borgeren er interesseret i at blive henvist til et gratis kommunalt rygestopforløb.
- Det centrale er netop den hurtige henvisning fra sundhedspersonale eller fra en af kommunens sagsbehandlere, forklarer Susanne Rystok, sygeplejerske og koordinator for sundhedsfremme og forebyggelse på Sundhedscenter Vest i Ringkøbing-Skjern Kommune:
- Hjælpen er tilgængelig med det samme, når folk har sagt ja tak til hjælp til at holde op med at ryge. Så snart, der er lavet en henvisning, tager kommunen fat i rygerne. På den måde bliver folk grebet, mens de er motiverede.
Inspiration til andre kommuner
Projektet i de seks vestjyske kommuner har inspireret andre kommuner. Ikke mindst efter at Danske Regioner fra årsskiftet har forpligtet sundhedspersonale på hospitaler i hele landet til at spørge patienter om deres eventuelle rygning og henvise til kommunale rygestopforløb, når det er relevant.
Fra 1. januar 2018 overgik projektet til drift, hvilket betyder, at selvom alle seks kommuner i Vestklyngen fortsat tilbyder gratis rygestopforløb, så vil det være op til den enkelte kommune at afgøre, om der fortsat skal være gratis rygestopmedicin til alle deltagere. Succesraten for et rygestop er ifølge Sundhedsstyrelsen højest, når rygestoprådgivning kombineres med midlertidig brug af rygestopmedicin.
I projektperioden har der generelt været en stigende interesse for at deltage i kommunernes tilbud, og mange borgere har selv fundet vej til rygestopforløbene. Sammenligner man antallet af deltagere i 2014 med antallet af deltagere i 2016, er der sket en otte-dobling.
FAKTA:
I Ringkøbing-Skjern Kommune har tæt på 200 borgere fået gratis hjælp til rygestop i 2017. Tilbuddet eksisterer stadig; interesserede borgere behøver bare henvende sig på Sundhedscenter Vest eller gøre opmærksom på ønsket om gratis rygestop-hjælp, når de er hos deres praktiserende læge eller til møde med en sagsbehandler på rådhuset.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse