Grøn paraply skal ruste virksomheder til fremtiden
Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune bevilligede mandag knap 2,2 mio. kr. til fireårigt projekt, der skal gøre lokale virksomheder mere grønne og bæredygtige – og skærpe kommunens profil som hjemsted for Danmarks grønneste erhvervsliv.
I takt med, at det spæde forår tegner et forsigtigt grønt skær over kommunen, bevilligede Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune på sit møde mandag knap 2,2 mio. kr. til et projekt, hvor Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd vil folde en stor grøn paraply ud over kommunens virksomheder.
Det fireårige projekt Den Grønne Paraply fokuserer på at gøre det lettere og mere overskueligt for de lokale virksomheder at arbejde med den grønne omstilling – og skal gøre både det lokale erhvervsliv og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd grønnere.
Det skal ifølge erhvervsrådets ansøgning til Erhvervs- og Vækstudvalget gøres via procesforløb, arrangementer og netværk for virksomheder samt via hjemmesider med materiale til grøn omstilling.
Desuden skal Erhvervsrådets konsulenter gennem videreuddannelse klædes bedre på til at rådgive lokale virksomheder i f.eks. CSR (virksomhedernes sociale ansvar), FNs verdensmål og bæredygtighed.
Baggrunden for projektet er, at globale udfordringer med befolkningstilvækst, urbanisering og klimaforandringer skaber en stadigt stigende efterspørgsel efter nye, ressourceeffektive og grønne løsninger.
Danmarks grønneste
Med en ambitiøs energi-strategi, der blev vedtaget tilbage i 2007 er Ringkøbing-Skjern Kommune allerede godt i gang med den grønne omstilling, hvilket da også understreges af målsætningen i kommunens erhvervspolitik om, at Naturens Rige skal have Danmarks grønneste erhvervsliv.
Det er dog ikke givet, at Ringkøbing-Skjern Kommune stadig er i front på den grønne dagsorden, når man kigger nogle år ud i fremtiden. Den internationale konkurrence om at levere ressourceeffektive løsninger bliver hårdere:
- Hvis Ringkøbing-Skjerns erhvervsliv fortsat skal være med til at føre an i den grønne omstilling, er det nødvendigt med en ambitiøs tilgang, der styrker rammerne for, at lokale virksomheder i kommunen kan udnytte de grønne forretningsmuligheder og efterkomme den stigende efterspørgsel på grønne løsninger, siger formand for Erhvervs- og Vækstudvalget, 1. viceborgmester Søren Elbæk.
Han peger på, at Ringkøbing-Skjern Kommune også på mange andre områder arbejder for en grønnere fremtid. Det gælder ikke mindst i forhold til kommunens ambitiøse energistrategi, der baserer sig på, at kommunen skal være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i 2023 og fossilfri i 2040.
Desuden arbejder kommunen sammen med skandinaviske kommuner og forskningsinstitutioner på løsninger, der kan skabe fremtidens mere bæredygtige landbrugsproduktion.
Herudover er Ringkøbing-Skjern Kommune sekretariat på det EU-finansierede ECSMV-projekt (Energieffektivitet og CO₂-besparelser i virksomheder i Region Midtjylland), der arbejder for ressourceoptimering, energibesparelser, affaldshåndtering i retning af mere genbrug og andre tiltag til grøn omstilling i virksomheder i 18 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
Rådgivning – og branding
Intentionen bag endnu et grønt tiltag; Den Grønne Paraply-projektet er, at det skal være nemmere og mere overskueligt for lokale virksomheder at arbejde med den grønne omstilling.
- Vi kan se, at efterspørgslen er der, og med Den Grønne Paraply vil vi gerne give virksomhederne et tilbud om procesforløb, hvor der bl.a. er fokus på at afdække deres potentiale og mulighed for at tilpasse sig den grønne dagsorden. Samtidig vil vi i erhvervsrådet hjælpe virksomhederne med at få viden om tilskudsmuligheder og programmer, der kan hjælpe dem på vej med den grønne omstilling, fortæller Hans Jørn Mikkelsen, direktør i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd.
Han tilføjer, at erhvervsrådet herudover planlægger at afholde arrangementer og workshops, der motiverer og giver virksomhederne viden om grøn omstilling. Her kan temaerne f.eks. være cirkulær økonomi, tilskudsmuligheder samt FN’s Verdensmål.
Og endelig ønsker erhvervsrådet at oprette og facilitere netværk for virksomheder med interesse for den grønne dagsorden.
Projektet er opdelt i to spor. Hvor det første drejer sig om hjælp til områdets virksomheder, handler det andet spor om markedsføring og branding med den hensigt at skærpe kommunens grønne profil og vise omverden, hvor langt fremme i den grønne dagsorden, Ringkøbing-Skjern Kommune er.
Pengene som Erhvervs- og Vækstudvalget mandag bevilligede til projektet skal kun dække spor et.
Finansieringen af opkvalificering af Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds medarbejdere sker via erhvervsrådets egne opkvalificeringsmidler, og ressourcerne til gennemførelse af spor to dækkes af eksisterende bevillinger fra kommunen til erhvervsrådet og af eksisterende kommunale ressourcer til markedsføring og energi2020-indsatsen.
På dagsordenpunktet til Erhvervs- og Vækstudvalgets møde kan man læse meget mere om baggrunden for projektet – og om kommunens grønne resultater:
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse