Sosu-assistenter med studenterhue
Helene Jørgensen, Albijana Omura og Rebekka Bundgaard Sørensen er ikke i tvivl: Kombinationen af boglig og sundhedsfaglig praktisk og teoretisk uddannelse åbner døre.
Derfor startede de tre 18-årige kvinder fra hhv. Ådum, Tarm og Tim efter sommerferien på den fire-årige kombinerede gymnasie- og social- og sundhedsassistentuddannelse EUX-Velfærd på Social- og Sundhedsskolen i Herning.
På en gennemsnitlig skoleuge har de i løbet af det første halve år haft almindelige gymnasiefag som dansk, engelsk og matematik to dage om ugen og social- og sundhedsfaglige fag hver mandag, onsdag og torsdag.
Efter nytår skal de ud i hjemmeplejen og på plejehjem hjemme i Ringkøbing-Skjern Kommune i den første af i alt seks praktikker. Og når de om tre et halvt år står som færdiguddannede social- og sundhedsassistenter med studenterhue på hovedet, har de både arbejdserfaring og eksamensbevis med sig videre ud i livet.
En platform til videreuddannelse
- Jeg var lidt skoletræt, så for mig er kombinationen af praktik og en gymnasieuddannelse rigtig god. Jeg tror ikke, jeg havde holdt til tre år non-stop på skolebænken, siger Helene Jørgensen – og tilføjer:
- På den her måde får jeg både en praktisk, teoretisk og gymnasiel uddannelse – og fire år til at blive klogere på hvad jeg vil efterfølgende, når vi kommer ud og prøver forskellige praktikker i løbet af uddannelsen.
Ved siden af sidder Rebekka Bundgaard Sørensen og har en ret klar forestilling om, hvad hun vil bruge sin EUX til:
- Jeg vil få nogle erfaringer, og så vil jeg læse videre til fysioterapeut, siger hun.
Mens Albijana Omura er sikker på, at hun vil arbejde med mennesker, ser hun også samtidig EUX-uddannelsen som en platform for mulig videreuddannelse inden for sundhedsfaget.
- Jeg vil nok gerne videreuddanne mig, men jeg ved ikke lige til hvad endnu, siger hun.
Albijana Omuras mor arbejder selv i faget, og forældrene støttede hende i valget af EUX. Men ellers har kommentarerne fra både venner og familie mest været fulde af forundring og skepsis over, at hun har valgt at blive social- og sundhedsassistent.
- De tror, jobbet bare handler om at tørre røv på de gamle, siger Helene Jørgensen bramfrit. Hun har mødt den samme skepsis:
- Men det er jo så meget mere. Det ved folk ikke, så derfor spørger de: ”Er du nu sikker?” Der er en masse forestillinger om at det bare er dårligt lønnet, træls arbejde med gamle mennesker, siger hun – og tilføjer:
- Hvis det er noget, man kan lide at arbejde med, så tæller lønnen ikke.
Med til billedet hører da også, at EUX-eleverne får elevløn gennem hele uddannelsen – 12.600 kr. om måneden det første år og derefter 14.500 om måneden.
Et skridt foran
Personlig hygiejne indgår i jobbeskrivelsen, men sundhedsfremme og rehabilitering – og arbejdet med det sammenhængende borger-patientforløb er et par af de andre arbejdsområder de tre unge kvinder forventer at få indblik i, når de efter nytår skal i praktik.
Rebekka Bundgaard Sørensen skal på plejehjemmet Fjordparken i Ringkøbing og er spændt på at se, hvad den virkelige verden byder på af udfordringer.
- Jeg glæder mig til at komme ud og se, hvad det virkelig er – og til at bruge min teori i praksis, siger også Albijana Omura. Hun skal i praktik på plejehjemmet Enghaven i Skjern og indrømmer, at det skræmte lidt, at vennerne var så uforstående over for hendes uddannelsesvalg:
- Men er man klar på nogle udfordringer og på at lære sig selv og sin udholdenhed at kende, så tror jeg, det er det rigtige valg, siger hun.
- Ja, hvis man ved, at man gerne vil arbejde med mennesker, så er det en god vej at gå, supplerer Helene Jørgensen. Hun skal i praktik i hjemmeplejen i Tarm og peger på, at de venner, der nu er startet på det almene gymnasium allerede taler om at tage et sabbatår, når de bliver studenter.
- Når de er tilbage fra deres sabbatår, er jeg næsten færdig med både en gymnasieuddannelse og en sundhedsfaglig uddannelse og er kommet et skridt foran.
Det sidste praktikforløb i uddannelsesplanen kan placeres i udlandet, og Helene Jørgensen har allerede søgt praktikplads på et rehabiliteringscenter i Norge.
Mens Albijana Omura overvejer at søge praktikophold i Frankrig, ved Rebekka Bundgaard Sørensen endnu ikke, hvor hun vil hen; kun at det også skal være i udlandet:
- Jeg tror det er sundt at se, hvordan man gør det andre steder, og at komme hjem og se tingene med andre øjne og nye erfaringer, siger hun.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan