Soltra modtager Handicapprisen 2023
27 procent – eller godt en fjerdedel - af medarbejderstyrken havde meldt forfald, da repræsentanter for kommunen og Handicaprådet onsdag besøgte Soltras store produktionshaller i udkanten af Tim.
Til daglig er en af udfordringerne på Soltra da også, at en del af medarbejderne kan have svært ved at motivere sig selv til at komme ud ad døren og på arbejde. En anden udfordring er nemlig, at størstedelen af de i alt 56 personer, der er tilknyttet den spanske virksomheds danske afdeling, af mange forskellige årsager også har deres egne udfordringer at arbejde med.
Virksomheden, der er underleverandør til Vestas og åbnede produktion i Ringkøbing-Skjern Kommune i 2019, opererer på markedsvilkår, men er en socialøkonomisk virksomhed.
Og netop derfor er det Soltra, der modtager årets Handicappris i Ringkøbing-Skjern Kommune.
- På Soltra er I gode til at inkludere borgere med begrænsninger i produktiviteten. I de snart fire år, Soltra har eksisteret i Danmark, har 72 kandidater fra Jobcenteret opnået fastansættelse. Heraf er 25 ansat i fleksjob; 19 har integrationsbaggrund, og I repræsenterer 18 forskellige nationaliteter, opremsede formanden for Handicaprådet Gitte Foldager Pedersen ved overrækkelsen af Handicapprisen, der kom med en buket blomster, et diplom og 5.000 kr.
Hun tilføjede:
- Soltra er efterhånden blevet kendt som et sted, hvor medarbejderne opnår gode arbejdskompetencer, og det har foreløbig medført, at 16 tidligere medarbejdere er blevet ansat på ordinære vilkår på andre virksomheder. Det er rigtig flot og et eksempel til efterfølgelse.
Prisoverrækkelsen skete i Soltras kantine, hvor produktionschef Karsten Mikkelsen bød på hjemmebagte julekager, og hvor de medarbejdere, der var på arbejde, for en stund havde lukket ned for produktionen og smidt sikkerhedshjelmene for at være med.
- Når vi får sådan en pris, skal vi alle sammen være stolte, for vi er fælles om at få det her til at lykkes, sagde Karsten Mikkelsen til sine medarbejdere – og fortsatte:
- Jeg kender ikke en anden arbejdsplads, hvor man er så gode til at støtte hinanden og hjælpe hinanden til at have det godt, som vi er på Soltra. Vi kan lide hinanden, vi leverer kvalitetsarbejde – og vi leverer til tiden!
Plads til hensyn
I tæt samarbejde med kommunens Jobcenter rekrutterer Soltra blandt de borgere, der af forskellige årsager er kommet på afstand af det ordinære arbejdsmarked – eller som aldrig tidligere har haft et job.
- I de snart fire år, hvor Jobcenteret har formidlet ledige kandidater til Soltra, er der især lagt vægt på kandidater med udfordringer ud over ledighed. Det er f.eks. fleksjobbere med fysiske eller psykiske udfordringer, og langtidssygemeldte, der har brug for et ståsted til at komme i gang igen, siger fagchef for Beskæftigelse i Ringkøbing-Skjern Kommune, Kim Ulv Christensen.
Blandt medarbejderne er der desuden tidligere kontanthjælpsmodtagere og borgere fra kommunens integrationsindsats samt nogle, der egentlig var gået på førtidspension eller var på vej mod det, men som valgte at tage imod tilbuddet om et job på en arbejdsplads med plads til hensyn.
Og plads til hensyn, det er der, bekræfter Karsten Mikkelsen:
- Sammenholdet er vores styrke. Hér har vi alle sammen en udfordring, og vi hjælper hinanden og respekterer hinanden. På Soltra er filosofien er, at der skal være plads til alle på arbejdsmarkedet, og dét er der her, siger han.
Foregangskommune
Karsten Mikkelsen forventer, at andre virksomheder med tiden vil lægge en del af deres sociale ansvar hos Soltra:
- De virksomheder som måske ikke selv formår at inkludere medarbejdere med en nedsat arbejdsevne, kan lægge en del af deres produktion og dermed en del af deres CSR-indsats hos os og på den måde alligevel være med til at gøre en forskel for en udsat medarbejdergruppe, forklarer han.
Også i kommunens Beskæftigelsesafdeling håber fagchef Kim Ulv Christensen, at der med tiden vil være plads til endnu flere borgere på kanten af arbejdsmarkedet, på Soltra - og på andre virksomheder.
- Jeg har en forventning om, at vi kan udnytte den nuværende mangel på arbejdskraft til at skabe en varig forandring i kulturen på arbejdsmarkedet i forhold til, at personer med funktionsnedsættelse også kan få ansættelse. Her er Soltra en inspiration og det gode eksempel, der kan bane vejen for andre virksomheders indtog på det rummelige arbejdsmarked, forklarer han.
Og ambitionerne rækker længere:
- I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi en ambitiøs målsætning om, at kommunen i 2024 vil være et nationalt videnscenter i forhold til reel jobskabelse for personer med funktionsnedsættelse. I al beskedenhed har vi et mål om at være foregangskommune, når det kommer til at skabe job på ordinære vilkår til kandidater med nedsat funktionsevne, siger Kim Ulv Christensen.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri