Solhverv på Rådhuset
Hvad taler to danske kunstnere om, når de mødes i New York?
I tilfældet med komponisten Lars Greve og fotokunstneren Fryd Frydendahl talte de om deres længsel til Vestjylland, hvor de begge voksede op og boede, inden kunsten blev deres udvej – og vej ud i verden.
Faktisk blev de to kunstnere enige om, at selvom de i sin tid havde haft travlt med at komme væk, så havde Vestjylland med de barske livsvilkår, det store himmelhvælv og den rige natur formet dem som mennesker - og præget deres kunstneriske arbejde såvel som deres livssyn.
Samtalen i New York førte flere med sig, og til vintersolhverv den 21. december kulminerer det, der startede som strøtanker og hjemlængsel i en metropol på den anden side af det store Atlanterhav med et fælles audio-visuelt kunstværk fremført på Rådhuset i Ringkøbing med fjorden som bagtæppe.
Samhørighed
- Det at have boet og opholdt sig i Vestjylland har haft stor betydning for Fryd og Lars. De havde ikke fået sat ord på deres minder og deres længsel, før de sad overfor hinanden i et fuldstændig anderledes miljø i New York. Det var dén referenceramme og samhørighed, de byggede kunstprojektet op omkring, siger Per Høgh Sørensen, kulturchef i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Han var hurtigt med på idéen, da de to kunstnere præsenterede tankerne om også at forsøge at skabe større sammenhængskraft og forankring blandt lokale gennem kunsten.
- Det interessante ved projektet er, at Fryd og Lars er to af vores egne. De er internationalt anerkendte kunstnere, som begge har en kærlighed til det, de er rundet af og som gerne vil give noget tilbage. Jeg har set lidt af det, de arbejder på og tør godt love, at Solhverv giver et anderledes perspektiv på livet i Vestjylland, siger Per Høgh Sørensen.
Fragmenter af livet i Vestjylland
I samarbejde med studerende på ungdomsuddannelser og med støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommune og Statens Kunstfonds ”Bestillingsværker” og ”Huskunstnerordning” har de to kunstnere siden sommersolhverv den 21. juni fulgt vestjyder på tværs af livssituationer og sogneskel i kommunen for ordløst, via lyd, foto og videooptagelser at dokumentere fragmenter af livet i Vestjylland og årets gang for landsdelens beboere. For eksempel har Lars Greve optaget børnenes åndedrag i Spjald Børnehave og fodtramp blandt aktivt motionerende seniorer i Videbæk, mens Fryd Frydendahl fotograferede deres hænder.
Værket vil blive fremført ved solopgang og solnedgang til vintersolhverv, og vil forblive i rådhushallen frem til 24. januar 2018. Derefter er det planen, at det skal bevæge sig ud i kommunen, så sammenhængskraften på tværs af sognegrænser i Danmarks geografisk største kommune styrkes. Dele af værket vil dukke op i lokale supermarkeder og i landskabet. Idéen er, at videooptagelser fra et fiskerleje ved Vestkysten skal vises i en landsby i den østlige del af kommunen - eller omvendt.
- Det er ét værk, men med et hav af delelementer, så tanken er, at værket skal spredes ud i kommunen til der, hvor folk er og skabe forbindelser, fortæller Fryd Frydendahl.
- Vi mennesker har det jo med at bevæge os rundt i vores vante cirkler – også i Vestjylland, hvor vi kører forbi steder uden egentlig at kende dem eller værdsætte deres kvalitet eller særpræg. Værket skal give lokale en oplevelse af livet i kommunen og øge tilknytningen og ejerskabet, supplerer Per Høgh Sørensen.
Borgerinddragelse
Projektet skal involvere, forene og portrættere hele Ringkøbing-Skjern Kommune, og en gennemgående præmis har været, at borgerne er gjort medskabende i processen. Undervejs i skabelsen af værket har de to kunstnere været i dialog med et hav af forskellige mennesker mange forskellige steder i kommunen.
- Jeg kørte med bussen til Finderup, og undervejs snakkede jeg med chaufføren som sagde, at kunst og kultur ikke rigtig var noget, man talte om herude. Så sagde jeg til ham, at nu havde han da lige snakket kunst med mig i 20 minutter, siger Fryd Frydendahl.
- Vi forsøger at give noget igen til vores hjemstavn, når vi er ude. Og vi mærker en stor taknemmelighed blandt folk over at de bliver inddraget, supplerer Lars Greve.
Det gælder også blandt de helt unge, der typisk forlader kommunen for at tage en videregående uddannelse i universitetsbyerne – og i mange tilfælde er mange år om at vende hjem igen, hvis de overhovedet gør det.
- Lars Greve og Fryd Frydendahl har været ude blandt skoleelever og studerende og afholdt workshops. Her har de givet været med til at vise de unge mennesker fra Vestjylland, at der også er noget at komme efter her, når de har sagt ”Vi havde også travlt med at komme herfra, dengang vi var på jeres alder, men nu sætter vi pris på Vestjylland”, siger Per Høgh Sørensen.
Værket bliver fremført i Rådhushallen i Ringkøbing på torsdag den 21. december ved solopgang kl. 8.57 og ved solnedgang kl. 15.52. De to kunstnere vil være til stede. Se invitationen her:
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan