Sådan ser Ringkøbings fremtid ud
Masterplaner for større byer og bysamfund er ikke noget særsyn. Det hører dog til sjældenhederne, at man involverer en bys aktører i den grad, som det er sket med den nye byplan for Ringkøbing.
- Det er en flot og ambitiøs byplan, byrådet nu har vedtaget. Det er lykkedes at indfange Ringkøbings helt særlige identitet og samtidig skabe en plan, der griber fremtiden og peger frem mod det Ringkøbing kan og skal udvikle sig til. Det er en fremtid, som vi stadig ikke kender, men som vi nu har rustet os til gennem en stærk vision og klare retningslinjer for byens udvikling, siger borgmester Iver Enevoldsen, og fortsætter:
- Samtidig har det været vigtigt, at en ny helhedsplan ikke blev formuleret af få personer. Derfor er der i høj grad tale om Ringkøbings egen plan for fremtiden.
Med helhedsplanen er der vedtaget en vision for Ringkøbing, der lyder: Ringkøbing skal være en stærk natur- og kulturby i Naturens Rige - med fjorden, naturen og kulturarven som omdrejningspunkt for et mangfoldigt og aktivt liv.
Læs Helhedsplan Ringkøbing 2050.
En dynamo for byens udvikling
Helhedsplan Ringkøbing 2050 er i høj grad byens egen plan. Det er byens aktører, der, sammen med kommunens fagpersoner, har udviklet planen fra bunden.
Det er bl.a. sket på intensive workshops. Der har været nedsat en ambassadørgruppe bestående af lokale borgere med et stort netværk og lokale politikere, som skulle udbrede kendskabet til helhedsplanen og foretage løbende prioriteringer.
Fra starten af processen frem mod den endelige plan, blev der lavet en digital idégenerator, som alle borgere kunne melde idéer ind på. Det blev til ikke mindre end 320 idéer. Undervejs er der også lavet interviews med byens indbyggere, ligesom alle borgere og erhvervslivet blev inviteret til et stormøde, hvor der blev lavet en plan for, hvordan de mange idéer kunne realiseres.
- Det har været vigtigt for os ikke at lave en skuffeplan, men i stedet en dynamo for byens udvikling, og det synes vi, at vi er lykkedes med. Processen frem mod den endelige plan har affødt ikke mindre end otte projektgrupper med 44 frivillige ildsjæle, som nu arbejder for at realisere helhedsplanens projekter. En af projektgrupperne arbejder eksempelvis for at etablere et Udviklingsråd for byen, fortæller projektleder for helhedsplanen, Camilla Riser Myrvig.
Fællesskab om købstaden
Ringkøbing er med byens mange røde tage, den hyggelige gågade og det historiske torv indbegrebet af en dansk købstad. Få byer kan hamle op med den historie, der ligger i de smalle brolagte gader og stræder. Derfor glæder det også byens købstadschef, Kim Grøn Hansen, at den nye byplan er skabt i et fællesskab mellem byens borgere, erhvervslivet og kommunen:
- Processen omkring helhedsplanen har samlet byens borgere i et fællesskab, som ellers kan være svært at skabe. De gode dialoger har fremhævet alt det positive arbejde, der allerede udføres, og det har samlet byen, så vi i fællesskab kan løfte de mange små og store projekter, der er kommet til. En egentlig effektvurdering er stadigvæk svær, men det er tydeligt, at det arbejde som er udført frem til nu, har skabt begejstring og entusiasme.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse