Naturens Rige – nu også som naturkanon
Skolebørnene i Ringkøbing-Skjern Kommune skal ikke bare bo i Naturen Rige; de skal også leve i naturen. Kende den, opleve den og lære at værdsætte mangfoldigheden i den natur, der omgiver os alle sammen.
Dét er tanken bag den nye Naturkanon, som en gruppe skoleledere, byrådspolitikere og embedsmænd i Ringkøbing-Skjern Kommune står bag.
Naturkanonen skal inkludere de otte vigtigste naturoplevelser og -destinationer, som alle børn og unge i kommunen som minimum skal stifte et indgående bekendtskab med i løbet af deres skoletid.
De otte steder bliver udvalgt på et styregruppemøde den 6. februar 2018, men allerede nu kan Else Thorup, skoleleder ved Tarm Skole og en af initiativtagerne til projektet, love, at det bliver steder, der er kendetegnende for området, og steder som vi kan være særligt stolte af.
- Vi kalder os selv Naturens Rige i Ringkøbing-Skjern Kommune, og folkeskolerne har en forpligtelse til at leve op til kommunens værdi om ikke bare at tale om at være naturens rige, men faktisk også være det. Derfor nedsatte vi en styregruppe til at finde ud af, hvordan vi bedst sørger for, at det ikke bare bliver fine ord på et stykke papir. Vores intention er at hive børnene ud af klasseværelserne og give dem oplevelser og læring i naturen, fortæller Else Thorup.
Elektronisk læringskort som hjemmeside
På et elektronisk læringskort har styregruppen allerede samlet ca. 70 såkaldte læringsdestinationer – alle med stor natur- og kulturhistorisk værdi. Listen bliver løbende opdateret og udbygget, bl.a. efter forslag fra brugere og borgere i kommunen. Det bliver blandt disse mindst 70 destinationer, at de otte fyrtårne bliver udvalgt.
På kortnaturkanon kan både skolebørn og andre borgere i kommunen lade sig inspirere til nogle gode udendørs oplevelser. Blandt destinationerne er f.eks. Bagges Dæmning, Tipperne, Lyngsmose Fæstningen, Sundhedsstien i Tarm, Borris Hede og Præstens Hede ved Hemmet. Under hvert punkt er der links til kort og oplysninger om stedets historie og kulturelle værdi.
- Vi har en overvældende variation af naturoplevelser i kommunen, og vi vil gerne fremelske en stolthed hos skolebørnene, som de tager med sig i livet. Vi vil gerne sikre, at de ved, at de bor i noget særligt; noget vi kan være stolte over, siger Else Thorup.
For at sikre, at alle elever i folkeskolen kommer rundt til alle otte naturkanon-oplevelser spredt ud over Danmarks geografisk største kommune, er det et ønske, at der ansættes en naturvejleder med buskørekort – og en Naturkanon-bus, der året rundt kan transportere de mange skoleklasser ud til friluftsundervisningen.
En ny generation af vidensbærere
En af de grundlæggende tanker bag Naturkanonen er, at ’jo større kendskab den enkelte har til vores natur og dens rigdom, jo større ”vidensbærer” er man, og jo større mulighed er der for at markedsføre vores kommune – og at markedsføre med bosætning eller tilbagevenden efter endt uddannelse til følge’, skriver styregruppen i et orienteringspapir.
Med i den såkaldte Kanongruppe er også kommunens bosætningskoordinator, Dorthe Frydendahl, der – blandt andet sammen med klubben for eksil-vestjyder og andre ambassadører - arbejder for at tiltrække nye borgere til kommunen.
- Når man bor midt i naturen, glemmer man nogle gange at sætte pris på den. Med den nye Naturkanon introducerer vi en liste af unikke steder og markante seværdigheder, som skoleeleverne som minimum skal kende – og som de forhåbentlig tager med sig ud i verden. På sigt håber vi, at naturen og de unges oplevelser i og med naturen kan være med til at bringe dem tilbage til Ringkøbing-Skjern Kommune, siger Dorthe Frydendahl.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse