3. december 2019

Først til mølle: sidste omgang med gratis energitjek

energirådgiver Carsten Vejborg, mundtligt samtykke

En årlig besparelse på den gode side af 3.000 kroner - og for nogle helt op til 7.300 kroner. Det er den kontante gevinst for de husejere i Ringkøbing-Skjern Kommune, der efter et gratis energitjek har sænket energiforbruget i deres hjem. Nu sætter kommunen de allersidste gratis energitjek på højkant.

Private husholdninger står for omkring en tredjedel af det samlede energiforbrug i Danmark. Derfor er der meget at komme efter på både den grønne og på den økonomiske bundlinje ved at sænke energiforbruget i de private boliger.

For at hjælpe husejerne med et overblik over, hvor det er bedst at sætte ind med energirenoveringer, har Ringkøbing-Skjern Kommune stillet en stribe energitjek gratis til rådighed – senest 1.000 styks gennem det EU-støttede projekt Landsbyenergi (COBEN), der nu lakker mod enden. Men skal man have fingrene i et af de gratis energitjek, er det ved at være oppe over: De sidste 50 energitjek fordeles nu gennem ’først til mølle’-princippet.

- Energitjekkene er ét element i et målrettet arbejde med at fremme den grønne omstilling i Ringkøbing-Skjern Kommune. .

Kunne det være: Det handler om at investere i de rigtige energimæssige tiltag, og det handler om at sænke sit energiforbrug. Gevinsten er et bedre indeklima og en højere salgsværdi for ens bolig, siger projektleder i Energisekretariatet i Ringkøbing-Skjern Kommune, Jens Hove Bjerregaard.

Det er især i boliger af ældre dato, at der er potentiale for gevinster ved at energirenovere huset. Men Jens Hove Bjerregaard understreger, at både små og store forandringer kan fremme indeklimaet og sænke energiregningen.

– Der er sket en markant ændring i bevidstheden om, hvor vigtig den grønne omstilling er, siden vi begyndte at tilbyde gratis energitjek i 2012. Og vi mærker en enorm vilje og engagement til at være med. Lige fra de gennemgribende tiltag, hvor man skal have pungen op af lommen, til at vise nysgerrighed overfor at se på sit forbrug og sine vaner med nye øjne, siger Jens Hove Bjerregaard.

Han tør ikke spå om, om hvorvidt gratis energitjek kan blive en del af kommende projekter.

Fakta

  • De første energitjek blev udbudt i projekt ”100 huse” i 2012. Her deltog 100 private husejere og opnåede en gennemsnitlig besparelse på 4.784 kroner per hus per år.
  • Lyne og Sdr. Vium var i 2013-2015 Energilandsbyer. Her gennemførte 12 husejere energirenovering med en gennemsnitlig besparelse på 7.306 kroner per hus per år.
  • 75 sommerhusejere har i 2018-2019 også fået gratis energitjek.
  • Senest er 1.000 gratis energitjek blevet udbudt gennem det EU-støttede projekt Landsbyenergi, der nu er tæt på at være afsluttet.