Trafiksikker skolestart begynder hos forældrene
”Drop mobilen på skolevejen, forældre”.
Sådan lyder opfordringen fra landets kommuner og Rådet for Sikker Trafik i den kampagne, der traditionen tro går forud for skolestarten. Alt for mange forældre er nemlig så optaget af mobilen, at de glemmer at holde øje med børn på vejen. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.
Ifølge undersøgelsen svarer hver tredje – eller i gennemsnit 34 pct af forældrene, at de har oplevet at andre forældre var så optaget af deres mobil, at de ikke så sig for, når de skulle videre fra skolen.
Onsdag er første skoledag for 600 nye elever i Ringkøbing-Skjern Kommune. For at passe på dem har kommunen sat skilte op på skolevejene, hvor der med store typer står ”Børn på vej”.
For selv om de fleste forældre ifølge undersøgelsen siger, at de er trygge ved at sende deres børn i skole på egen hånd, så er der ofte en del trafik på skolevejene om morgenen – og tilsyneladende også en del uopmærksomhed:
- Mange forældre er optaget af deres mobil, når de kører på skolevejene. De bør selvsagt droppe mobilen og i stedet holde øje med de børn, der er på vejen, lyder det fra Michael Steen Vejrup, ingeniør i Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for Plan- og Vejanlæg.
Han tilføjer, at nogle forældre desuden har en lidt uhensigtsmæssig adfærd, når de afleverer ved skolen, idet de sætter børn af, hvor det er hurtigst, frem for de mere trafiksikre områder, der er beregnet til afsætning.
Din adfærd smitter
Når forældre bruger håndholdt mobil og ikke ser sig for, så kan de være til ulempe og fare for andre i trafikken. Men deres adfærd kan også betyde, at endnu flere børn begynder at bruge deres mobil håndholdt, når de færdes på egen hånd i trafikken. For voksnes adfærd smitter.
- Når man har afleveret sit barn, er der stadig mange andre børn, der ser, hvad du gør i trafikken. Det er vigtigt at huske, så ens egne dårlige vaner ikke spreder sig. Den dag hvor børnene skal færdes alene, skal de helst have sikre trafikvaner og ikke være optaget af deres mobil, når de cykler afsted, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Oven i den ”Børn på Vej”-kampagne, som skal sætte fokus på de mange skolebørn, der er i trafikken, har Rådet for Sikker Trafik udsendt pakker til landets skoler med undervisningsmaterialer, som de kan bruge til at undervise børnene i, hvordan man færdes sikkert i trafikken. Sideløbende med kampagnen gennemfører politiet kontrol på skolevejene.
FAKTA:
Gå til skolestartskampagnen 2022.
På spørgsmålet: ”Har du inden for det seneste år oplevet, at andre forældre, der afleverer deres børn i skole, har været optaget af deres mobil og derfor ikke set sig ordentligt for” har Rådet for Sikker Trafik fået et bekræftende svar fra:
Nordjylland: 36 %
Midtjylland: 34 %
Syddanmark: 36 %
Hovedstaden: 32 %
Sjælland: 30 %
Så mange børn kommer i skole til fods eller på cykel:
Nordjylland: 55 %
Midtjylland: 60 %
Syddanmark: 57 %
Hovedstaden: 71 %
Sjælland: 54 %
Total: 61 %
Undersøgelsen blandt 2.042 forældre med børn i alderen 5-16 år er gennemført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik i 2021.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse