Helt vildt og uhæmmet i Hemmet
Grønne, nyslåede, kantede plæner og rododendronbuske er populære i danske parcelhushaver. Men naturen har brug for en hjælpende hånd, og insekter, fugle og andre smådyr vil meget hellere bo i vilde haver med hjemmehørende blomster, kvasbunker, langt græs, gamle træer og … ja, ukrudt.
Derfor inviterer Sogneforeningen i Hemmet nu i samarbejde med Hemmet Aktivitets- og Kulturhus og Ringkøbing-Skjern Kommune til opstartsmøde på projektet ”Helt vildt uhæmmet i Hemmet”.
Det sker på mandag den 16. august kl. 16-19 i Hemmet Kulturhus. Af hensyn til forplejningen skal man dog tilmelde sig senest den 12. august på 23 67 07 22.
På programmet er foruden sjove aktiviteter for børn også konkurrencer med vilde præmier til haven og information om projektet, før der er fællesspisning med ”helt vild lækker aftensmad”.
Desuden vil biologer fra Ringkøbing-Skjern Kommunes ”Naturens Rige – Vores Vilde Vestjylland”-sekretariat fortælle om Danmarks Vildeste Kommune – Miljøministeriets konkurrence, som Ringkøbing-Skjern Kommune også deltager i.
- Vi håber at få startet en dialog, og at lokale borgere kommer og bidrager med deres gode ideer til, hvordan vi kan skabe mere vild natur og større biodiversitet, siger formand for Hemmet Sogneforening, Birgitte Vestergaard.
Ligesom kommunens biologer peger hun på, at en uhæmmet eller vildere have sagtens kan være vildt pæn. Håbet er da også, som der står i invitationen til byens borgere, at Hemmet bliver Vestjyllands vildeste landsby.
- Projektet indgår som et eksempelprojekt under Vores Vilde Vestjylland og understøtter samtidig kommunens vision om at være Naturens Rige, forklarer landdistriktskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, Lotte Finnerup. Hun tilføjer:
- Fra kommunens side håber vi da, at den læring og viden om biodiversitet som de opnår i Hemmet, kan inspirere andre sogne - og borgerne generelt i og uden for Ringkøbing-Skjern Kommune.
En blomstrende fremtid
Centralt i ”Helt vildt uhæmmet”-projektet er det tidligere stadion midt i Hemmet, som foreningerne har planer om at forvilde – bl.a. ved at plante frugttræer, lave stisystemer og så vilde blomster.
- Vi vil så frygteligt gerne have en mere blomstrende fremtid, hvor vi ser bier og sommerfugle i blomsterenge i stedet for nyslået græs, forklarer Birgitte Vestergaard.
Hun kalder det ’fjollet’, at kommunen bruger ressourcer på at slå græsset på et stadion, hvor det efterhånden kun sjældent sker, at nogen sparker til en bold.
- Forandringens vinde blæser også i Hemmet, og få bruger længere vores stadion, så nu vil vi gerne invitere lokale til at komme med deres ideer til, hvordan vi kan skabe en større biodiversitet og samtidig sikre, at vores stadion bliver et naturligt samlingspunkt i byen, forklarer Birgitte Vestergaard og tilføjer, at der fortsat vil være plads til fodboldbane.
Blandt foreningernes ideer er at flytte de eksisterende to shelters, så der skabes en hyggelig og naturlig overnatningsplads midt i byen – og midt i naturen. Herudover handler projektet om at involvere landbruget, erhvervslivet, institutioner og lokale haveejere, der hver især kan gøre en stor forskel for biodiversiteten gennem en begrænset indsats.
- I børnehaven er de ellevilde for at være med, og vi vil gerne involvere hele byen, så det bliver et fælles projekt, forklarer Birgitte Vestergaard og tilføjer:
- Vi vil gerne møde folk, der hvor de er, lytte til deres råd og idéer og anerkende dét, mange har gjort i forvejen for en vildere natur. Derudover tilbyder vi naturtjek, som kan hjælpe folk til at se de muligheder, der ligger.
Birgitte Vestergaard peger på, at landmænd f.eks. ofte har et stykke marginaljord, hvor der uden produktionstab kan sås vilde blomster til gavn for insekter og fugle eller som kan få lov at forblive oversvømmet til gavn for padder, tudser og andet kryb.
- Jeg har selvfølgelig fuld forståelse for, at en landmand ikke bare kan så vilde blomsterblandinger på hele den mark, hvor han skal have majs til foder til køerne, men meget mindre kan også gøre det, forklarer hun og tilføjer, at det også er forventningen, at mange haveejere vil bidrage med at forvilde enten hele haven – eller har et hjørne, der får lov at gro vildt.
- Forandring tager tid, og det er en grundlæggende kulturændring, der skal til. Gennem de seneste 20-25 år er vi kulturelt blevet påvirket i retning af, at en have skal være pæn og uden den mindste smule skvalderkål. Nu vil vi inspirere folk til at se på flere og andre muligheder og samtidig sende et klart signal om, at man godt kan være et menneske med styr på tingene, selvom man ikke har en golfbane af en græsplæne uden for vinduerne, forklarer hun.
FAKTA:
Opstartsarrangement på projektet ”Helt vildt uhæmmet i Hemmet”.
Tidspunkt: mandag d. 16/8 fra kl. 16-19
Program:
16.00 – 17.00 Uformel opstart med sjove aktiviteter for børn, konkurrencer med vilde præmier til haven og information om projektet
17.00 – 17.30 Helt VILDT lækker aftensmad (gratis)
17.30 – 19.00 Hør om Danmarks Vildeste Kommune, kom med idéer til projekt Uhæmmet i Hemmet og få inspiration til din have mm.
Tilmelding senest 12. august på 23 67 07 22.
Ringkøbing-Skjern Kommune lancerede i foråret kampagnen ”Naturens Rige – Vores Vilde Vestjylland”, der er en del af Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. På emnesiden Vores Vilde Vestjylland kan man læse meget mere og finde gode råd til f.eks. mere vildskab og større variation i haven.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse