Virtual Reality viser vinden ved Lyngvig Fyr
Alle, der bor tæt på Vestkysten har et forhold til den, vestenvinden. Og alle som har besøgt kysten har fornemmet dens styrke og friskhed. Nu sætter turismeforsker og kunstnere tilknyttet projektet Rethinking Tourism in a Coastal City spot på vinden som mere end blot en kilde til energi og en god legekammerat for surf- og sejlsportsudøvere. Vestenvinden er også en kilde til oplevelser i sig selv.
Derfor vil den midlertidige og stedsspecifikke kunstinstallation, Vindskaber, højne den karakteristiske oplevelse af vinden, der stryger over kinden og puffer til kroppen ved at give publikum mulighed for at se det fantastiske syn af millioner af partikler, der hvirvler og bevæger sig rundt i klitterne og gør vinden synlig som luftstrømme.
- Det er ikke en hvilken som helst vind, vi viser. Det er vestenvinden, og endnu mere specifikt, vestenvinden som den blæser lige netop i landskabet omkring Lyngvig Fyr, som kunstnerne har optaget og visualiseret, forklarer Britta Timm Knudsen, lektor i kommunikation og kultur ved Aarhus Universitet. I sin forskning har hun undersøgt vinden som en del af den ikke håndfaste kulturarv i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Vindskaber kan opleves i klitterne ved Lyngvig Fyr fra den 14. - 18. august og igen den 21.-22 august begge gange mellem klokken 13 og 17 .Følg skiltene fra museumsbutikken, er går langs stien mod havet
Vinden er vigtig brik i områdets kulturarv
Selvom man normalt ikke tænker på fænomener i naturen som kulturarv, så er vestenvinden et af de meget tydelige kendetegn ved egnen. Det ses tydeligt i måden, den har formet landskabet, og den er noget af det, vestjyder føler sig forbundet til og længes efter, hvis de er langt hjemmefra:
- Vi tænker normalt på kulturarv, som noget vi kan se og røre ved: Bygninger, skulpturer og særlige steder med historisk værdi. Men det er for enkelt at tænke natur og kultur som fuldstændigt adskilte. Vi føler os forbundet til landskabet, der omgiver os, og tanken bag Vindskaber er, at undersøge om teknologi i form af augmented reality kan knytte tættere bånd mellem mennesker og landskaber, fordi vi forstærker oplevelsen ved at vise, hvad vi normalt kun kan mærke, siger Britta Timm Knudsen, der i sit arbejde har interviewet mange forskellige vindbrugere.
Det tværfaglige forskningsprojekt, Rethinking Tourism in a Coastal City, er etableret for at undersøge, hvordan man kan udvikle turismetilbud med afsæt i de lokale, stedsspecifikke fænomener.
- Ofte er det de samme ting, som lokale og turister sætter pris på. Autentiske oplevelser er i høj kurs, og vi undersøger, hvordan vi kan højne den oplevelse med forskellige greb, eksempelvis ved at vise vinden, eller som en forskerkollega tidligere har gjort, ved at opstille vildmarksbade og tøndesauna på havnen i Hvide Sande, lige der, hvor et industrielt landskab møder klitterne og stranden, forklarer Britta Timm Knudsen.
Vindskaber er skabt af kunstnerne Joshua Portway (UK) og Lise Autogena (DK) (Professor i Cross-Disciplinary Art ved Sheffield Hallam University). Projektet bygger på Britta Timm Knudsens (Lektor i kommunikation og kultur ved Aarhus Universitet) forskning, der belyser vinden som immateriel kulturarv i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Fakta
Projektet er en del af Rethinking Tourism in a Coastal City - Design for New Engagements, som er et tværfagligt forskningsprojekt støttet af Innovationsfonden, bestående af Ringkjøbing-Skjern Kommune, forskere fra Aarhus Universitet og Arkitektskolen Aarhus, Ringkøbing-Skjern Museum, Naturkraft, VisitAarhus og Dansk Kyst- og Naturturisme. Projektet laver eksperimenter og undersøgelser i Ringkøbing-Skjern Kommune, der gentænker forholdet mellem natur og kultur, lokale og turister. Vindskaber installationen har desuden modtaget støtte fra Sheffield Hallam University i Storbritannien.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse