Kommunen opretter råd til at sikre arbejdskraft
Ledigheden er lav, beskæftigelsen er rekordhøj – og virksomhederne har svært ved at skaffe den arbejdskraft, de efterspørger.
Derfor har i Ringkøbing-Skjern Kommune nu nedsat et nyt råd, der skal bidrage til at løse områdets udfordringer med mangel på arbejdskraft – i det private erhvervsliv såvel som i offentlige virksomheder.
Arbejdskraftrådet holdt sit første møde den 1. april, og lysten til at tackle en af erhvervslivets pt. største udfordringer var stor blandt medlemmerne.
- Vi befinder os i et underligt vakuum, hvor alle i øjeblikket mangler arbejdskraft, herunder også kommunen. Samtidig ved vi intet om, hvor længe efterspørgslen på arbejdskraft vil være så massiv - eller hvordan verden ser ud om 4 uger. Dét er bagtæppet for Arbejdskraftrådets arbejde, siger Søren Elbæk.
Han er formand for kommunens Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalg – og nu også for Arbejdskraftrådet.
- Så længe virksomhederne oplever, at der er mangel på arbejdskraft, vil rådets medlemmer arbejde ihærdigt på at sikre den nødvendige tiltrækning af arbejdskraft, siger han.
Dét skal bl.a. gøres ved tiltrækning af arbejdskraft udefra, så virksomheder og offentlige institutioner ikke bare ’stjæler’ medarbejdere fra hinanden:
- 12-14 procent af medarbejderne hos vores virksomheder kommer udefra, og erfaringerne er så gode, at der er en klar holdning til, at vi gerne vil have flere internationale medarbejdere til området. Herudover skal vi f.eks. kigge på at frigøre hænder gennem digitalisering og automatisering, og vi skal have det menneskelige aspekt med, så vi kan få skabt plads til folk på kanten af på arbejdsmarkedet. Og så skal vi italesætte erhvervsuddannelserne som noget attraktivt, ligesom vi skal ha’ synliggjort de karrieremuligheder, der er i en erhvervsuddannelse, f.eks. for elever i folkeskolen, forklarer Søren Elbæk.
Bredt sammensat råd
Ud over byrådspolitikere og embedsmænd består Arbejdskraftrådet også af repræsentanter fra erhvervslivet, uddannelsessektoren og organisationerne.
- Det er virkelig en styrke, at rådet er så bredt sammensat. Det betyder, at vi får alle aspekter med, siger Søren Elbæk og tilføjer, at der på rådets første møde var en anerkendelse af de indsatser, kommunen allerede har sat i værk:
- Vi skal bare gøre mere af det, der gøres godt, siger han.
Søren Elbæk peger på f.eks. Klub Eksilvestjyder, der fastholder unge vestjyders tilknytning til kommunen, når de er flyttet væk, og KUBE-samarbejdet, der sikrer en koordineret indsats mellem uddannelsescenteret UCRS, Beskæftigelse og Erhvervscentret, som to af de indsatser, kommunen allerede har sat i værk for at sikre flere kvalificerede medarbejdere i området.
På mødet i Arbejdskraftudvalget var der derudover nye forslag til tiltag, ligesom rådet har en arbejdskraftkonference i kalenderen til august.
Overordnet set skal arbejdet i rådet være med til at sikre en samlet og koordineret indsats af arbejdskraft på tværs af kommunens beskæftigelsespolitik, videnpolitik og bosætningspolitik.
Byrådet vil i løbet af 2022 tage stilling til, om der skal laves en egentlig arbejdskraftpolitik.
Ligesom kommunens Videnråd, der holdt sit første møde i denne uge, skal Arbejdskraftrådet rådgive kommunens Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalg i forhold til mål og indsatser i de politikker, som omhandler rammevilkåret arbejdskraft.
FAKTA:
Arbejdskraftrådets formål er:
- at understøtte implementeringen af tiltag for at bidrage til tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i området
- at rådgive Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalget om alternative løsninger på mangel på arbejdskraft, som f.eks. innovation, robotter, digitalisering, opgaveflytninger og opkvalificering.
- at bidrage til koordinationen af indsatser på arbejdskraftområdet mellem eksterne aktører og mellem kommunen og eksterne aktører
I Ringkøbing-Skjern Kommune er der nedsat tre råd under Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftudvalget: Udover Arbejdskraftrådet er det Videnrådet og Klimarådet.
Arbejdskraftrådet, der udover byrådspolitikere består af embedsmænd og repræsentanter fra erhvervslivet, uddannelsessektoren og organisationerne, skal mødes ca. fire gange årligt.
Følgende er medlemmer af Ringkøbing-Skjern Arbejdskraftråd
Formanden for Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftsudvalget: Søren Elbæk (fmd.)
Borgmester: Hans Østergaard
Medlem fra Beskæftigelsesudvalget: Carsten Bjerg
Medlem fra Social- og Sundhedsudvalget: Jens Jensen
Medlem af Børne og Familieudvalget: Henrik Hammelsvang
Vestas, HR business partner: Kim Hvid Thomsen (næstformand)
Lalandia: Afventer navn på deltager
Hydra Specma, Group Director – EVP: Henrik Sillesen
JKS, Underdirektør: Søren Ingemann
Sandgaarden, Indehaver: Lars Pinholt
Wiese, Direktør: Morten Brændgaard
Direktør for Destination Vesterhavet: Peer H. Christensen
Konstitueret direktør for Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd: Lene Hindbo
Direktør for Ringkøbing Fjord Handelsråd: Jacob Muldkjær Rasmussen
Direktør for Vestjysk Landboforening: Rene Andresen
Dansk Industri, Chefkonsulent: Gitte Vesti
Dansk Erhverv, Chefkonsulent: Per Thye Rasmussen
Fagbevægelsens Hovedorganisation, Formand for 3F Ringkøbing-Skjern: Henning Christensen
Aarhus Universitet: Afventer navn på deltager
Direktør ved Ringkøbing-Skjern Kommune: Anette Ørbæk Andersen
Stabschef for Viden & Strategi: Thomas Andersen
Fagchef for Beskæftigelse: Kim Ulv Christensen
Bosætningskoordinator: Dorthe Frydendahl
På linket her, kan man læse referatet af mødet i Arbejdskraftrådet den 1. april.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri