Helhedsplan for Kloster skudt i gang med borgermøde
Beliggende imellem købstaden Ringkøbing, strand- og ferieområdet Søndervig og naturskønne Stadil Fjord har Kloster et stort udviklingspotentiale.
Men hvilken retning skal landsbyen bevæge sig i? Hvilke stedbundne kvaliteter skal der fokuseres på i udviklingen af området? Og hvordan kan nye og eksisterende ideer og drømme blive ført ud i livet i praksis?
Det var nogle af de overordnede spørgsmål, da Ringkøbing-Skjern Kommunes Planafdeling tirsdag i sidste uge inviterede alle interesserede lokale til virtuelt opstartsmøde om den kommende helhedsplan for Kloster.
Mødet var optakten til tre workshops, som for alvor skal skyde gang i arbejdet med helhedsplanen for Kloster, og havde primært til formål at informere lokale kræfter og sikre, at lokale idéer og ildsjæle er involveret i arbejdet.
Den første af de foreløbigt tre workshops fandt sted allerede torsdag, hvor corona-venlige grupper af max 10 personer mødtes kl. 16:30 ved Brugsen/indgangen til kirken og i silende regn gik ud for at kigge på eksisterende stier og forbindelser i og omkring Kloster – og for at tale om ønsker og idéer til nye stier og forbindelser.
Workshop II og III bliver virtuelle møder den 12. og 14. april og har overskrifterne ”Klosters identitet år 2050” og ”levedygtig og bæredygtig udvikling”.
- Overskrifterne er helt bevidst meget bredt formuleret, for de skal ikke definere arbejdet, men kun fungere som rammer for det indhold borgerne i Kloster ønsker at udfylde dem med, siger landskabsarkitekt i Ringkøbing-Skjern Kommune Anne-Marie Bøgh.
Hun står i spidsen for arbejdet med helhedsplanen for Kloster – og hun understreger, at det er dem, der kender området bedst og ved, hvilke tanker og ønsker for fremtiden, der rører sig lokalt, der skal udstikke retningen for byens fremtid og udfylde helhedsplanen.
En plan, der sætter rammer
Tidligere har Vorgod-Barde, Ølstrup, Ringkøbing, Videbæk og senest Stadil-Vedersø og Vedersø Klit fået helhedsplaner, der gennem en stærk vision og klare retningslinjer sætter rammerne for byernes og områdernes fremtidige udvikling.
Der findes ikke en færdig facitliste over, hvad en helhedsplan skal rumme. Men helhedsplanen for Kloster skal tage udgangspunkt i områdets identitet og udviklingsmuligheder, og skal styrke de igangværende udviklingsprojekter og skabe mulighed for, at nye ideer og drømme kan opstå.
- Det er kommunens mål, at helhedsplanen bliver et robust planlægnings- og udviklingsredskab, som alle lokale aktører vil gøre brug af og lade sig inspirere af, når de igangsætter nye initiativer og projekter i området, siger borgmester Hans Østergaard.
Han sidder med i styregruppen for helhedsplanen og tilføjer, at det er vigtigt, at så mange lokale som muligt engagerer sig i arbejdet:
- Det her er Kloster-borgernes helhedsplan – og deres mulighed for at være med til at præge udviklingen i deres lokalområde de kommende mange år. Så jeg har da et håb og en forventning om, at de mange engagerede borgere i og omkring Kloster vil se arbejdet med helhedsplanen som en mulighed – og som et redskab til at være med til at tage ansvar for udviklingen, siger borgmesteren.
For at sikre lokal forankring vil der blive udpeget lokale ambassadører og nøgleaktører, der skal gå forrest i arbejdet med helhedsplanen, være med til at prioritere mellem forskellige ideer og projekter og udbrede lokalkendskabet og dermed ejerskabet til helhedsplanen.
En, der er selvskrevet til en ambassadørpost, er formanden for Landdistriktsrådet Torben Hjøllund Mortensen, der selv bor ved Kloster.
Han ser helhedsplanen som en udstrakt hånd fra kommunen og håber, at de lokale vil tage imod den:
- Vi har mange gode tanker og ideer til, hvordan fremtiden for vores by skal se ud, så jeg ser helhedsplanen som en mulighed for at få trykprøvet ideerne, og til at få kommunens opbakning til dem, siger Torben Hjøllund Mortensen.
Som formand for Landdistriktsrådet er han glad for at se, at der bliver arbejdet på helhedsplaner for landsbyerne såvel som centerbyerne:
- Landdistrikterne og landsbyerne rummer masser af udviklingspotentiale, og en helhedsplan kan forhåbentlig være med til at strømline og realisere de gode tanker til glæde for de folk, der allerede har valgt at bosætte sig i landdistrikterne – og til gavn for tilflytningen udefra, siger han.
I samme retning
Helhedsplanen for Kloster er en fysisk plan, der skal understøtte Naturens Rige og tage udgangspunkt i områdets identitet, stoltheder og udviklingsmuligheder. Den skal motivere områdets forskellige aktører til at trække i samme retning, så nye lokale partnerskaber kan udvikles.
Kommunens Planafdeling har opstillet fire succeskriterier for projektet:
At det gennem et samskabende og involverende arbejde bliver en nærværende proces med stort lokalt ejerskab.
At helhedsplanen kan være med til at åbne op for muligheder, der kan skabe nye samarbejder og synergier i Kloster – ikke mindst via inddragelse af alle aktører i Kloster, og de fælleskaber som Kloster er en del af samt ved at kortlægge både nye og eksisterende samarbejdsmuligheder og synergier.
At helhedsplanen kan skabe et styrket fundament for igangværende udviklingsprojekter. Det skal ske ved at tage afsæt i eksisterende initiativer og drømme samt ved at kvalificere de enkelte delprojekter ved en tæt dialog med såvel fagpersoner som lokale nøgleaktører.
At helhedsplanen er retningsgivende på lang sigt og kan skabe en sammenhæng på tværs af nye udviklingsprojekter i fremtiden, hvilket bl.a. skal sikres ved etableringen af arbejdsgrupper, der kan arbejde videre med realisering af delprojekter, som understøtter den samlede vision for Kloster.
Efter de kommende workshops vil der blive åbnet en digital idébank, hvor alle kan komme med forslag og ideer til processen.
På projektsiden https://helhedsplankloster.rksk.dk/ kan man læse mere om helhedsplanen for Kloster, ligesom man kan finde det digitale samarbejdsforum for helhedsplanen.
FAKTA:
Workshop II – Kloster identitet år 2050
mandag den 12. april kl 16:30 – 18:00
Workshop III – Levedygtig & bæredygtig udvikling
onsdag den 14. april kl 16:30 – 18:00
Hvad er en helhedsplan?
En helhedsplan tager udgangspunkt i en by eller et områdes identitet og udviklingsmuligheder og er et robust planlægnings- og udviklingsredskab.
Den udarbejdes i et samarbejde mellem kommunen og byens/områdets forskellige aktører, som bl.a. tæller borgere, erhvervsdrivende og foreninger. Helhedsplanen skal sætte rammerne for byens/områdets udvikling ind i fremtiden - og beskriver en udviklingsproces fra den overordnede langsigtede vision til konkrete tiltag, som skal udføres i nærmeste fremtid.
Helhedsplanen for Kloster ventes at række frem til 2050.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri