Finansieringen på plads til TV 2-serie i Hvide Sande
Mens Sommerdrømme får danskerne til at længes mod sommerlandet i og omkring Hvide Sande, er planlægningen af endnu en TV 2-serie fra Vestkysten nået til sit ”point of no return”. Finansieringen er på plads, forproduktionen er i gang og produktionsselskabet Deluca Film planlægger at starte optagelserne i Hvide Sande til sommer.
Efter flere måneders arbejde bag kulisserne er de endelige aftaler om finansieringen nu faldet på plads til endnu en stor TV-seriesatsning på Vestkysten. Dermed er vejen banet for foreløbig én sæson med otte afsnit af dansk krimi i klitterne. Forproduktionen til det ambitiøse projekt er allerede i gang, og optagelserne forventes at gå i gang i Hvide Sande til sommer.
Bag krimiserien ”Hvide Sande” står TV 2, produktionsselskabet Deluca Film og Ringkøbing-Skjern Kommune. Hvem der kommer til at stå foran kameraet offentliggøres, når Deluca Film har fået de sidste underskrifter på kontrakterne. Men produktionsselskabet bekræfter, at det bliver skuespillere, der har gjort sig bemærket i såvel danske som internationale sammenhænge i både hovedroller og flere af birollerne. Statister vil på et senere tidspunkt blive fundet i lokalmiljøet.
Serien er udviklet i samarbejde med et tysk filmselskab og forventes at blive vist på flere udenlandske tv-stationer. Dermed er forventningen også, at ”Hvide Sande” vil være med til at sætte spotlys på Vestkysten som attraktiv feriedestination – ligesom det forventes, at surfermiljøet med bl.a. Waterz-festivalen vil trække surf-entusiaster fra hele verden til byen.
Oprindeligt var det planen, at en del indendørs scener skulle optages i et filmstudie i Aarhus, men udover at de fleste scener optages on location rykkes de indendørs studieoptagelser nu også til Hvide Sande, hvor den tidligere XL-Byg-ejendom får nyt liv som filmstudie.
Lokal medfinansiering
Også når det gælder finansieringen af TV-produktionen er der et lokalt aftryk.
Til produktionen er der alene i Ringkøbing-Skjern Kommune givet tilsagn om sponsorater og ydelser for 5 mio. kr. – primært fra lokale virksomheder, der ser en fordel i at området eksponeres på landsdækkende TV – og i udlandet.
- Det er en rigtig dejlig nyhed at kunne fortælle her midt i coronakrisen, at vores lokale virksomheder har budt ind med 5 mio. kr. – ikke mindst fordi alle de lokale virksomheder, der har givet tilsagn om penge til produktionen har fastholdt deres tilsagn også under coronakrisen. Det synes jeg, siger noget om vores lokalområde, at vi trækker på samme hammel og ser fordele i at hjælpe hinanden, siger borgmester Hans Østergaard.
Han peger på, at filmproduktionen kan være med til at få gang i hjulene i bl.a. turismebranchen. Med ca. 80 procent tyske turister, er hele Vestkysten særdeles hårdt ramt af corona-lukningen af grænsen.
- Det er da mit håb, at kommunen med det arbejde vi har lagt i at hjælpe finansieringen på plads også kan være med til at hjælpe vores lokale erhvervs- og kulturliv med at få tændt op under området igen, tilføjer Hans Østergaard og peger på, at det ikke er mange uger siden, at lokale virksomheder manglede arbejdskraft.
Også Per Høgh Sørensen, leder af kommunens Kultur-, Natur- og Fritidsafdeling, peger på, at filmoptagelserne kan være med til at booste området – økonomisk og kulturelt:
- 5 mio. kr. er mange penge at lægge i en filmsatsning, men vi ved af andres erfaringer, at vi som område får pengene igen – og mere til i form af øget eksponering, ubetalelig markedsføring af området, bosætning, flere turister, øget omsætning og lokal stolthed, forklarer han.
Mens grundfinansieringen bl.a. gennem den lokale medfinansiering er sikret, peger filmkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune Rebecca Molders på, at produktionen stadig er på udkig efter flere penge til ”lækkerhedseffekter”.
- Med det beløb, der er skaffet lokalt og nationalt kan optagelserne gå i gang, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver godt. Men med 2 mio. kr. ekstra kunne vi få nogle endnu federe naturoptagelser eller nogle natteoptagelser f.eks., forklarer hun og tilføjer, at de flotte natur- og drone-optagelser og optagelser om natten er dyrere at lave.
Manuskriptet til TV tv-serien er skrevet af forfatter-parret bag pseudonymet A.J. Kazinski, Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich. De opholdt sig i længere perioder i Hvide Sande, mens de skrev manuskriptet, og seriens centrale omdrejningspunkt bliver da også et uopklaret mord i surfermiljøet i havnebyen.
- Den bliver ikke et glansbillede af Ringkøbing-Skjern Kommune, men den bliver et godt postkort, fortæller Rebecca Molders. Hun har læst det foreløbige manuskript – og har derforuden igennem de seneste ca. to år arbejdet intenst på at få filmproducenter til at kigge mod vest.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri