Ankestyrelsen udtaler ikke kritik af kommunen i sag om eksterne konsulenter
”Det er Ankestyrelsen opfattelse, at Ringkøbing-Skjern Kommunes brug af et privat konsulentfirma ikke er i strid med den lovgivning, som vi fører tilsyn med overholdelsen af”.
Sådan skriver Ankestyrelsen 12. januar i en e-mail til byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Styrelsen tilføjer: ”Vi gør derfor ikke mere i sagen.”
- Vi er meget glade for og lettede over, at Ankestyrelsen har givet os medhold i, at kommunen ikke har forvaltet forkert ved at hyre eksterne konsulenter ind til helt specifikke, ikke-borgernære og ikke myndighedsafgørende opgaver under Handicap og Psykiatri, siger Ringkøbing-Skjern Kommunes fagchef på området, Helle Mikkelsen.
Sagen startede i december 2019 med offentlig kritik af, at Ringkøbing-Skjern Kommune havde hyret eksterne konsulenter fra firmaet Brorson Consult ind på det specialiserede socialområde under kommunens Handicap- og Psykiatriafdeling.
Ifølge loven må kommuner ikke gøre brug af eksterne konsulenter til at varetage myndighedsopgaver som f.eks. sagsforberedende arbejde i afgørelsessager, hvis konsulenterne aflønnes for disse ydelser efter ”no-cure-no-pay”-princippet. Det skyldes, at et konsulentfirma anses som at have en direkte økonomisk interesse i sagens udfald, og dermed foreligger der inhabilitet.
Der er ifølge Ankestyrelsen tale om sagsforberedelse i afgørelsessager, hvis eksterne konsulentydelser indebærer en ’juridisk, socialfaglig og økonomisk gennemgang af konkrete sager, hvor resultatet kan udmønte sig i afgørelser om nedsættelse af borgernes ydelser’.
Dét var der imidlertid ifølge Ankestyrelsens vurdering ikke tale om i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Kontrakt om kompetenceudvikling
Kommunen indgik i april og maj 2019 to kontrakter med Brorson Consult med henblik på kompetenceudvikling af rådgiverne i Specialteamet på området.
Baggrunden var, at Handicap og Psykiatri hvert år køber botilbud for mange millioner, uden at de rådgivere, der forhandlede kontrakterne følte sig fagligt i stand til at overskue, om forholdet mellem bestilling, indsats og pris balancerede.
- Rådgiverne skulle derfor klædes bedre på til at forhandle takster på baggrund af leverede indsatser med botilbuddene, forklarer Helle Mikkelsen.
Netop denne oversættelse mellem myndighed og udførende led arbejder Brorson Consult med, og derfor købte kommunen et kursus i forhandling for både rådgivere i Handicap og Psykiatris myndighedsafdeling og fagområdets egne udførende ledere.
Desuden skulle Brorson Consult vejlede kommunens rådgivere i forhold til konkret forhandling, og give råd og vejledning til Specialteamet om socialfaglig forhandling.
- Kontrakten med Brorson Consult gik udelukkende på konsulentbistand i forhandlingsforløb. Myndighedsansvaret og kompetencen blev naturligvis hele tiden hos Ringkøbing-Skjern Kommunes Handicap- og Psykiatriafdeling, hvilket Ankestyrelsen da også er kommet frem til, siger Helle Mikkelsen.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri