Åbne seniormøder supplerer kommunens forebyggende hjemmebesøg
De har været kendt som 75-års fødselsdagene, og i år er det alle, der fylder 75 år og 80 år, der har fået sendt en invitation ud med posten.
Men alle +65-årige i Ringkøbing-Skjern Kommune er meget velkomne til at deltage i de åbne seniormøder, der finder sted fra den 5.-9. marts. Eneste betingelse er, at man har tilmeldt sig på telefonnummer 99 74 19 12 eller på sundhedscenter.vest@rksk.dk senest fredag den 2. marts klokken 12.
Møderne, der skal supplere de forebyggende hjemmebesøg, som alle ældre får tilbudt en gang om året, holdes i Videbæk, Astrup, Tim, Hvide Sande og Ringkøbing – alle dage fra kl. 9-12.
- Man er stadig meget velkommen til at bede om et forebyggende hjemmebesøg, men vores håb er, at vi kan nå ud til flere end ved hjemmebesøg, når vi holder åbne seniormøder, siger Hanne Larsen. Hun er sundhedsfaglig medarbejder i Sundhedscenter Vest, der sammen med Ringkøbing-Skjern Kommunes Ældreråd, aktivitetscentrene, Åkanden samt Sundhed og Omsorg, står bag de åbne seniormøder.
Et af formålene med møderne er at styrke og dyrke fællesskaberne. Møderne baserer sig på stor hjælp fra frivillige ældre, og på programmet i år er da også et oplæg om fællesskab og glæde, ensomhed og sorg.
- Mange ældre sidder alene, og vi opfordrer til, at man inviterer én med som ikke tidligere har været til åbent seniormøde. Tag også gerne et par naboer med i bilen eller flextaxa’en til seniormøderne. Tag jer af hinanden, lyder opfordringen fra Hanne Larsen.
- Fællesskab er med til at skabe sundhed og livsglæde – også blandt ældre, tilføjer hun.
Den svære diskussion
På programmet er også et oplæg om ældre og alkohol, fordi Sundhedscenter Vest kan se, at de ældre, der er født i 40’erne og 50’erne har et andet forhold til alkohol i hverdagen end de lidt ældre:
- De ældre, der er 75 eller 80 i dag har ikke på samme måde været vant til at drikke alkohol livet igennem og gøre det heller ikke i nævneværdig grad nu. Det har mange af de 65-årige, og nogle synes måske endda, at de har fortjent at forkæle sig selv lidt nu, hvor de er gået på pension. Får de en bitter til morgenmaden, en øl til frokost og et glas vin til aften, så er de allerede tæt på Sundhedsstyrelsens max-anbefalinger, forklarer Hanne Larsen.
- Vi ved godt, at nogle kan synes, at det ikke er relevant for dem at komme og høre om ældre og alkohol, men vi kan se, at mange ældre ikke ved, at kroppen bliver dårligere til at omsætte alkohol med alderen, og at mange glemmer, at de ofte også tager medicin, der ikke balancerer godt med alkoholindtag.
- Vi er ikke ude for at løfte pegefingre, men for at oplyse om, hvad sker der, når man bliver ældre og både tager medicin og drikker alkohol, så kan folk selv tage stilling nu blot på et oplyst niveau, siger Hanne Larsen.
- Det er tabubelagt at tale om alkohol og nogle ældre vil måske afholde sig fra at komme til et møde, fordi de tænker, at det har jeg ikke lyst til at blive konfronteret med, mens andre tænker, at det har de ikke behov for at høre om. Men mange kender nok en, der kunne have brug for at få at vide, hvor man kan få hjælp. Vi ved, at nogle ældre bliver udsat for social isolation, fordi deres omgangskreds ikke kan forholde sig til deres alkoholforbrug. Det kan være en ældre, der har mistet sin ægtefælle og nu sidder og drikker en 3-5 glas rødvin hver aften, og som ikke har opdaget at alkoholen i sig selv er ved at udgøre et problem. Vi ved, det er et svært emne at tale om, men vi synes, vi er nødt til at tage snakken om det.
Stande med gode råd
Ud over kaffe og boller, oplæg og en frokost bestående af en sildemad og en snaps vil de ældre, der deltager i de åbne seniormøder også blive mødt med stande fra Ældrerådet, aktivitetscentrene og Åkanden, Center for kommunikation, omsorgstandplejen og Sundhed og Omsorg. Herudover kan man møde demenskoordinatorerne, få målt sin lungefunktion, og høre mere om kost, rygning, alkohol og motion. Desuden er de frivillige, lokale klubber og netværk, der findes blevet inviteret til at komme og fortælle om deres aktiviteter og fællesskab – igen ud fra devisen om, at fællesskab giver livskvalitet og bidrager til sundhed. Eller som Hanne Larsen siger:
- Det er en del af de her dage, at man finder ind i nye og anderledes fællesskaber. Sidste år mødtes 4-500 ældre på de åbne seniormøder; vi håber, at mindst lige så mange har lyst til at deltage i år.
FAKTA:
Åbne seniormøder 2018 finder sted fra kl. 9-12:
Mandag den 5. marts: Seniorstedet Videbæk, Centerparken 1, 6920 Videbæk
Tirsdag den 6. marts: Faster Aktivitetshus, Birkevænget 31, Astrup, 6900 Skjern
Onsdag den 7. marts: Tim Hallen, Åvænget 3, 6980 Tim
Torsdag den 8. marts: Aktivcenteret Hvide Sande, Parallelvej 116, 6960 Hvide Sande
Fredag den 9. marts: Fjordparken Aktivitetscenter, Holmelunden 10, 6950 Ringkøbing
Tilmelding senest 2. marts kl. 12 til Lone Bech, Sundhedscenter Vest på 99 74 19 12 eller på sundhedscenter.vest@rksk.dk
PROGRAM
· Velkomst
· Ældre og alkohol
· Fællesskab, glæde, ensomhed og sorg
· Tid til besøg på standene
· Fælles frokost
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse