Arbejdskraftrådet giver input til topmøde om arbejdskraft

På det seneste møde i Arbejdskraftrådet blev medlemmerne inddraget i planlægningen af det nationale topmøde om arbejdskraft, som kommunen arrangerer den 18. september i Ringkøbing. Herudover fik de et nationaløkonomisk lynkursus.
Titlen på et af de slides, professor i nationaløkonomi Michael Svarer viste medlemmerne af Arbejdskraftrådet, sagde egentlig det hele:
”Beskæftigelsen i nyt rekordterritorium” hed den. Trods små udsving i corona-årene, pegede grafen nemlig opad og viste, at vi nu er godt 3 mio. mennesker på arbejdsmarkedet i Danmark. Skulle nogen være i tvivl, er det rekordmange.
Dermed er manglen på arbejdskraft blevet en af de væsentligste barrierer for vækst i virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune såvel som i resten af landet – og i Europa.
- Efter corona troede vi økonomer, at vi havde fuld beskæftigelse, men siden er der alligevel kommet yderligere 200.000 mennesker i beskæftigelse, fortalte Michael Svarer på et virtuelt link fra Aarhus Universitet til mødelokalet hos Gåsdal Bygningsindustri/Velux i Skjern.
Her var kommunens Arbejdskraftråd samlet til et møde, hvor udfordringen med mangel på arbejdskraft var på dagsordenen.
Manglen på arbejdskraft er nemlig også en udfordring – eller et vildt problem, som Ringkøbing-Skjern Kommune har valgt at tackle på et nationalt topmøde i Ringkøbing den 18. september. Og derfor fik medlemmerne af Arbejdskraftrådet også et indblik i maskinrummet bag topmødet - og muligheden for at byde ind med betragtninger fra deres dagligdag i erhvervslivet:
- Der findes ikke nogen, der er bedre til at komme med input til samtalen om arbejdskraft end dem, der står med problemet i det daglige. Derfor vil vi bede om jeres tanker og ideer til de fire temaer, ”international arbejdskraft”, ”ny teknologi, digitalisering og automatisering”, ”uddannelse/kompetenceudvikling” og ”fremtidens arbejdsmarked”, som vi bringer op på topmødet, sagde Arbejdskraftrådets formand, viceborgmester Søren Elbæk til medlemmerne.
Fremtidens udfordringer
Arbejdskraftrådet består af repræsentanter fra en række af de lokale virksomheder, der allerede nu har svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Og frem mod 2040 bliver dét bare en endnu større udfordring, bekræftede Michael Svarer.
Et andet af professorens slides viste nemlig, at alene den offentlige sektor i 2040 vil kunne absorbere alle de unge, der kommer ind på arbejdsmarkedet. Den demografiske udfordring er, at mens de store årgange er på vej ud af arbejdsmarkedet og forventer pleje og omsorg i velfærdssamfundet – er de årgange, der er på vej ind på arbejdsmarkedet, meget mindre.
Fra sin ende af den virtuelle forbindelse pegede Michael Svarer på, at især flere udenlandske medarbejdere sammen med reformer, der udskyder pensionsalderen og dermed holder os i længere tid på arbejdsmarkedet, samt inkludering af folk på kanten af arbejdsmarkedet, er faktorer, der kan afhjælpe manglen på arbejdskraft. Samme tre faktorer var da også årsagen til, at der de senere år er kommet 200.000 flere i beskæftigelse, selv om økonomerne allerede talte om fuld beskæftigelse.
- Beskæftigelsen er tårnhøj – ikke bare i Danmark men i store dele af Europa, konkluderede professoren.
I det lys kunne det næsten opfattes som en positiv besked, da fagchefen for beskæftigelse i Ringkøbing-Skjern Kommune mindede Arbejdskraftrådet om de ca. 170 medarbejdere, som for nylig er varslet fyret, fordi deres virksomheder flytter hele eller dele af produktionen til udlandet.
- De har potentiale, så kontakt dem direkte via GPV eller Arla eller grib fat i os i Jobcenteret, hvis I står og mangler folk, sagde Kim Ulv Christensen til Arbejdskraftrådets medlemmer.
Læs mere om Arbejdskraftrådet på linket her: https://www.rksk.dk/om-kommunen/raad-naevn-syn-og-kommissioner/arbejdskraftraadet
FAKTA:
Om Topmødet om arbejdskraft
Topmøde om arbejdskraft arrangeres af Ringkøbing-Skjern Kommune og finder sted på Hotel Fjordgården den 18. september. Formålet med topmødet er at samle erhvervslivet, beslutningstagere, forskere og arbejdsmarkedets parter til den vigtigste samtale om fremtidens arbejdsmarked – og til i fællesskab at finde løsninger.
Forud for Topmøde om arbejdskraft fik medlemmerne af Arbejdskraftrådet mulighed for at byde ind med input og betragtninger fra deres hverdag i erhvervslivet og dermed kvalificere topmødets fire temaer, ”international arbejdskraft”, ”ny teknologi, digitalisering og automatisering”, ”uddannelse/kompetenceudvikling” og ”fremtidens arbejdsmarked”.
Om Arbejdskraftrådet:
Ledigheden er lav og virksomheder i vores område har svært ved at skaffe den arbejdskraft, som de efterspørger. Derfor har Ringkøbing-Skjern Kommune nedsat et arbejdskraftråd for at bidrage til at løse områdets udfordringer med mangel på arbejdskraft.
- 12. marts 2025
Ny dokumentarfilm fra Skjern samler brudstykker af familieidyl i modig fortælling - 3. marts 2025
Ny leder på Sundhedscenter Vest - 17. marts 2025
Socialtilsynet ændrer afgørelse: botilbuddet Holmehusene lukker ikke - 6. marts 2025
Stor succes i Borgerservice: 98 procent er tilfredse - 13. marts 2025
INFOTAG får tyskere til at flytte til Ringkøbing-Skjern - 19. marts 2025
Kommunen deltager igen i ’Earth Hour’ og slukker alle gadelamper