7. januar 2025

Danmarks klimakommunes grønne regnskab er stadig ikke i mål

Danmarks klimakommunes grønne regnskab er stadig ikke i mål

Ambitionen var klar, da det første byråd i den nye sammenlagte kommune mødtes ovenpå kommunesammenlægningen i 2007: Ringkøbing-Skjern Kommune skulle være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i 2020. Det betyder, at der skal produceres lige så meget vedvarende energi, som der bliver forbrugt – uanset om der er tale om fossil energi eller vedvarende energi.

Senere kom også ambitionen om, at kommunen skulle være 100 procent fossilfri i 2040 – eller med andre ord kun anvende vedvarende energi.

Det var ambitiøse mål, som siden 2008 har betydet, at kommunen har fokuseret på effektivisering af energiforbruget i f.eks. private boliger, på at producere vedvarende energi fra f.eks. vind, sol, flis og biogas samt at fortrænge fossil energi, dvs. kul, olie og naturgas.

Undervejs er indfrielsen af ambitionen dog flere gange blevet overhalet indenom af virkeligheden. Bl.a. blev de statslige havvindmøller i Vesterhav Syd, som skulle bidrage med 12-13 procentpoint til kommunens energiregnskab, forsinket, ligesom 400 kV el-ledningen endnu ikke er etableret, hvilket har forsinket solcelleprojekter i kommunen.

- Følte vi os tætte på målet, er vi flere gange blevet holdt tilbage af begivenhedernes gang, men byrådets ambition om, at kommunen skal blive 100 procent selvforsynende med vedvarende energi, er der stadig, siger viceborgmester og formand for kommunens Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalg, Søren Elbæk.

Ny opgørelsesmetode i energiregnskabet

Det nyeste klimaregnskab, der er opgjort i samarbejde med Region Midtjylland, viser nu, at Ringkøbing-Skjern Kommune ved udgangen af 2022, der er de nyeste tal, var nået op på en selvforsyning med vedvarende energi på 86,2 pct. Hvis man altså bruger den oprindelige opgørelsesmetode, som er den, Ringkøbing-Skjern Kommune og de øvrige 18 kommuner i Region Midtjylland har brugt igennem årene.

Men Energistyrelsen og EU anvender nu en anden regnskabsmetode, forklarer specialkonsulent i kommunens Klimasekretariat Henning Donslund.

- Opgjort efter den nye EU-metode udgjorde den vedvarende energi i Ringkøbing-Skjern Kommune 68,1 procent i 2022 og ikke 86,2 procent. Tallet er lavere bl.a. fordi man trækker energitabet i ledningsnettet fra - og fordi el, som vi ikke selv formår at forbruge, heller ikke tæller positivt med i den nye regnskabsmetode, forklarer Henning Donslund og tilføjer:

- Så med den oprindelige opgørelsesmetode nærmer vi os målet om 100 pct. vedvarende energi, som byrådet satte i 2008, men ifølge den nye opgørelsesmetode er der stadig relativt langt til målet om at være 100 pct. selvforsynende med vedvarende energi. Den nye regnskabsmetode viser med al tydelighed, at der i Ringkøbing-Skjern Kommune fortsat forestår en stor opgave med at elektrificere, hvor det er muligt og finde grønne brændstoffer, der kan afløse fossile.

Reduceret CO2-udledning

Mens der altså stadig er et stykke vej til de 100 procent selvforsyning, viser opgørelsen over kommunens CO2-regnskab en væsentlig reduktion i udledningen af CO2 pr. borger i Ringkøbing-Skjern Kommune. Hvor vi hver især i gennemsnit udledte 30,7 tons CO2 om året i 1990, er det tal halveret til 14,8 tons per borger i 2022.

- De store mængder vedvarende energi vi producerer lokalt er helt afgørende for vores evne til og vores mulighed for at blive fossilfri i 2040. Vi har et stykke vej igen, men når landbruget også har en ambition om at være klimaneutrale i 2050 og arbejder for at nedbringe deres CO2-udledning, kan vi bestemt godt være bekendt fortsat at betragte os som en af de kommuner, der viser vejen for andre kommuner inden for den grønne omstilling, siger Søren Elbæk.

Han peger på transportsektoren som den anden store udleder af CO2 i Ringkøbing-Skjern Kommune, og tilføjer:

- Efterhånden er der en efterspørgsel efter grønne brændstoffer som brint eller ammoniak og e-metanol, der produceres af vedvarende energi på et Power-to-X anlæg. Siden starten i 2008 har kommunens energi- og klimapolitik handlet om, at Ringkøbing-Skjern Kommune yder sit bidrag til at forhindre globale klimaforandringer, og at vi samtidig fremmer den lokale grønne erhvervsudvikling, der kan skabe værdi til gavn for borgere og virksomheder. Vi er godt på vej, men vi er ikke så tæt på målet, at vi kan læne os tilbage endnu.

 

FAKTA:

Siden 2007 har Ringkøbing-Skjern Kommune hvert andet år udarbejdet energiregnskaber, der kortlægger produktion og forbrug af energi i hele den geografiske kommune.

Regnskabet beskriver også andelen af vedvarende energi samt CO2-udledningen.

Siden 2020 inkluderer energi- og klimaregnskabet også CO2 fra landbrug, skovbrug og affald i hele kommunen. Udledningen fra transportsektoren har været regnet med fra starten.

Byrådet, Klimarådet og Klimasekretariatet bruger klima- og energiregnskaberne til at prioritere fremtidige indsatser, så vi opnår den størst mulige effekt.

Regnskaberne er samtidig dokumentation for, at arbejdet og indsatserne i Klimahandlingsplanen nytter.

 

Grafen viser, at Ringkøbing-Skjern Kommune i 2022 ifølge den lokale opgørelse opnåede en selvforsyningsgrad af vedvarende energi på 86,2 procent.
Det vil sige, at der produceres en mængde af vedvarende energi, som svarer til 86,2 procent af den energi, som virksomheder, borgere og kommunen forbruger i alt.

 

Energiregnskaber i de 19 kommuner i Region Midtjylland har siden starten været opgjort efter samme opgørelsesmetode. Ifølge den opgørelsesmetode som EU og Energistyrelsen bruger har Ringkøbing-Skjern Kommune ’kun’ en selvforsyningsgrad på 68,1 procent.